Ph'en er helt normal, uten at det sier deg noe du kan bruke til noe som helst. Det er ikke så sikkert at kommunen har noen mineralanalyse, men kanskje kan du få ut hardheten og alkaliniteten, særlig den siste er relevant for bryggingen. Ellers er det litt lite kalsium i vannet ditt - som det vel oftest er i norsk vann. Du bør helst opp på 50 mg/l. Tilsett en halv teskje kalsiumklorid ("veisalt") eller gips til mesken, og det samme til skyllevannet i en normalbatch. Det skulle hjelpe. (Kalsiumklorid vil understreke maltsødmen i ølet, mens gipsen vil fremheve humlebitterheten. Du kan jo bruke like deler for å balansere.)
Om du trenger å gjøre noe ytterligere for at ph'en skal bli riktig, må du finne ut gjennnom å måle ph'en i mesken og i skyllevannet (den bør være under 5,8 i skyllevannet også).
Kaprer denne tråden. Jeg har lett på kommunens (Halden) sider, og har ingen full rapport, men har funnet dette:
pH: ca 8.0
Alkalitet: 3ºdH, ca 22(m)g Ca/l
Er dette nok for å si noe om hva som må justeres? Jeg har ikke justert noe så langt i min bryggekarriere.
Ellers er planen å begynne med å måle pH på (skylle)vann og mesk for 2-3 brygg framover. Jeg skal bruke pH-strips til dette, og mener å ha lest at temperatur på det som måles har noe å si, og at det bør holde romtemperatur. Må jeg dermed ta ut en liten prøve av mesken som kjøles til romtemp for måling? Når i meskingen bør denne målingen gjøres?
Takk for svaret, @Finn Berger. Jeg er ganske lite stresset rundt dette. Jeg har jo godt øl allerede. Neste brygg vil jeg nok bare måle for å få erfaring. Så kan jeg vurdere vannjustering i påfølgende brygg.
Jeg sliter med å forstå sammenhengen mellom kalk, alkalitet og hardhet i analysen for vann i Kristiansand.
Jeg prøver finne hvor mye Ca, CaCO3, som jeg skal legge inn i regnearkene. (Palmer og Bru'n water)
Rapporten sier:
Alkalitet 0,6-0,8
Kalk 16-20
Hardhet 2,5-3,0
https://www.kristiansand.kommune.no/teknisk-og-eiendom/vann-og-avlop/vannforsyning/
Nederst på siden er det også link til analyserapporten.
@Finn Berger linket til omregning mellom hardhet på wikipedia. Jeg forstår ikke hvordan jeg finner CaCO3.
Du ligger innafor definisjonen på bløtt vann. Det betyr at du har 15-35 milligram kalsium per liter. Det tilsvarer dH (tyske hardhetsgrader) 2,1 - 4,9, som er den enheten vannverket ditt tydeligvis bruker. Om du legger inn 21-22 milligram kalsium per liter, skulle vel ikke det bli helt galt.
Om du hiver i en teskje CaCl eller CaSO4, eller en blanding, i et normalstort brygg, er du i mål.
Det er oppgitt kalk som jeg skaper problemer i huet mitt tror jeg. 16-20, sannsynligvis mg/L. Og SNL skriver at kalk oppgis i CaO.
Det er selve omregningen jeg prøver å finne ut av.
Tabellen viser at 1 dH er 0,14 mg Ca/l.
16 kalk x 0,14 = 2,24 dH som stemmer etter analysen.
Da er oksygenet i CaO tatt hensyn til i tabellen?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja, jeg kikka på den der. Det må jo være fordi de tar utganngspunkt i de tyske hardhetsgradene, der CaO (kalsiumoksid, eller brent/ulesket kalk) må være grunnlaget. 1 dH = 10 mg/L CaO, som gir 7,14 mg/L Ca. 7,14 er derfor den faktoren du må gange hardhetsgradstallet med for å finne innholdet av kalsium (Ca). Mulig det er rimelig for tyskere å gjøre det sånn fordi kalk (CaCO3) der ikke er den eneste kalsiumkilden, slik det nesten er i Norge. Vanlige forbindelser i andre land med mye kalsium i grunnen er gips/kalsiumsulfat (CaCO4) og kalsiumklorid (CaCl2) - som vi jo bruker for å tilføre kalsium når vi brygger.Min omregning var fra Ca til hardhet og da er 0,14 ganske riktig.
Jeg finner ikke hva slags forbindelse kommunen oppgir når de skriver kalk.
For å se dette i sammenheng med alkalitet er CaCO3 naturlig.
Det var denne som sier CaO
https://snl.no/hardhet_av_vann
Sent from my iPad using Tapatalk
Jeg har rimelig god forståelse av kalk og kalsium. Det er bare bildet over som gjorde det litt uklart. Og når SNL skriver at målingen er i CaO.
Nå fant jeg ut at vannverket filtrerer gjennom kull, silisiumoksid og marmor.
Da vil Ca være bundet som CaCO3. Hvis dette er "kalk" er molvekta 100,09.
Hvis de da regner om til CaO med molvekt 56,08 vil mengden Ca være ganske så forskjellig.
For oss som hjemmebryggere hadde vært forbasket mye enklere hvis de oppga Ca i stedet for "kalk" og ikke minst, hvilken måleenhet de bruker.
Jeg har rimelig god forståelse av kalk og kalsium. Det er bare bildet over som gjorde det litt uklart. Og når SNL skriver at målingen er i CaO.
Nå fant jeg ut at vannverket filtrerer gjennom kull, silisiumoksid og marmor.
Da vil Ca være bundet som CaCO3. Hvis dette er "kalk" er molvekta 100,09.
Hvis de da regner om til CaO med molvekt 56,08 vil mengden Ca være ganske så forskjellig.
For oss som hjemmebryggere hadde vært forbasket mye enklere hvis de oppga Ca i stedet for "kalk" og ikke minst, hvilken måleenhet de bruker.