Amund_J skrev:
altså, spesialmalt bidrar nesten ingen ting med sukker til vørteren, sånn jeg har forstått det. brukte 1kg crystal 150 til 40L APA for litt siden og den gjæret fullt ut. er nok andre faktorer som spiller inn tror jeg. type gjær, renhold...
Joda, spesialmalt bidrar med sukker, og tildels mer ugjærbart sukker enn basismalt, men man skal bruke en del før man nødvendigvis får problemer med utgjæringen.
Om du vil bruke havregryn i ølet ditt, må du meske det sammen med en annen basismalt for å få "lånt" enzymer til omdanningen av stivelsen i havregrynene, ellers vil utbyttet bli skrint. Havregryn bidrar forøvrig til ølets struktur, eller munnfølelse om du vil, pg av det relativt store inneholdet av beta-glukaner i havren.
Støtter forøvrig Gustav og hans liste over faktorer som bidrar til utgjæringen. I tillegg spiller selvsagt mesketemperaturen inn, og i tilfellet ekstraktøl vil det naturligvis si temperaturen som er brukt under meskingen i fremstillingen av ekstrakten.