Hvordan oppbevarer et rør med gjær? (og hvordan mekke kjøleboks)

Håkon

Dommer
Hei!

Bitt av basillen som jeg er, har jeg bestillt mer råvarer og har planer om å begå et all-grain i løpet av et par uker.
Når gjæren ankommer, hvordan skal den da oppbevares?

En annen sak, har planer om å bruke en kjøleboks til meskingen. Hvordan har dere løst dette? Kjøpt en stor kjøleboks, borret hull og satt inn kran? Eller finnes det lurere måter å lage meskekar på? (billigere eller enklere)

Btw; Har prøvesmakt på ekstraktbrygget mitt, og det ble atskillig bedre enn forventet :)

Madsun - bryggedillefant
 
All gjær, både tørrgjær og flytende gjær av Wlabs og Wyeast må helst oppbevares i kjøleskap. Ikke legg det helt bakerst der tempen kan komme under 0 gr. for da blir gjæren ødelagt.

Kjøleboks: man trenger ikke nødvendigvis lage hull i den. Man kan lage en manifold i bunnen (noen sammenkoblede rør med sagsnitt eller små hull), med et rør som går oppover mot kanten. På bryggedagen, etter meskingen, kan du så koble til flere rør/slanger for å tappe ut vørter, som med en hevert. Fordelen er at kjøleboksen fortsatt kan brukes som, nettopp, kjøleboks. :)
 
Har du link til et forslag på hvordan en slik manifold kan lages?
Teknisk kompetanse og innsikt likt null :)

Madsun
 
madsun skrev:
Har du link til et forslag på hvordan en slik manifold kan lages?
Teknisk kompetanse og innsikt likt null :)

Madsun

Hvis du er typen du beskriver er metoden til Eduard greiest siden det er fort å ødelegge en kjøleboks.
How to brew ligger på nett og her er siden med manifoilen http://www.howtobrew.com/appendices/appendixD.html
 
Det var noen oversiktlige og gode bilder av en meskemanifold! Ja, noe sånt kan man gjerne bygge. Det er bare å få tak i et kobberrør på Clas Ohlson (10 eller 12 mm, 15 er litt vanskelig å få en slange rundt). Så er det bare å få tak i nok sånne L og T-rørbiter, og en baufil. Hvis du får hele greia til å klemme seg mot kantene (som det forøvrig varsles mot i Palmers tekst) så trenger du ikke å lodde heller. Det hele holder seg sammen av seg selv, det funker helt fint. Sørg for at det røret som kommer opp fra manifolden ikke er såpass langt at du ikke kan lukke igjen kjølebagen mens mesken står og mesker. Ha det akkurat høyt nok, men ikke mer.

Gled deg til noen timer med baufilen! Kjøp evt en sånn sak i tillegg (vet ikke hva den heter på norsk) for å sage sagsnitt som er parallelle og fine:

Verstekbak%20-%20beukenhout%2018%20mm.jpg
 
Eduard skrev:
Det var noen oversiktlige og gode bilder av en meskemanifold! Ja, noe sånt kan man gjerne bygge. Det er bare å få tak i et kobberrør på Clas Ohlson (10 eller 12 mm, 15 er litt vanskelig å få en slange rundt). Så er det bare å få tak i nok sånne L og T-rørbiter, og en baufil. Hvis du får hele greia til å klemme seg mot kantene (som det forøvrig varsles mot i Palmers tekst) så trenger du ikke å lodde heller. Det hele holder seg sammen av seg selv, det funker helt fint. Sørg for at det røret som kommer opp fra manifolden ikke er såpass langt at du ikke kan lukke igjen kjølebagen mens mesken står og mesker. Ha det akkurat høyt nok, men ikke mer.

Gled deg til noen timer med baufilen! Kjøp evt en sånn sak i tillegg (vet ikke hva den heter på norsk) for å sage sagsnitt som er parallelle og fine:

Verstekbak%20-%20beukenhout%2018%20mm.jpg

Jeg vil si ikke lodd sammen, ihvertfall ikke alt så du kan demontere for å vaske rørene innvendig.

"jærkasse" heter det.
 
Korrekt stavemåte er gjærkasse, men da tror vel noen at det dreier seg om ølgjær..

Et alternativ er å bruke en rørkutter, som er et enkelt og greit redskap som gir rette og fine snitt. Koster vel en drøy hundrings hos ClasO.
 
Rørkutter er greit nok hvis du skal skjære av hele rørbiter. Men gjærkassen kan brukes for kun å lage snitt i rørene. Rør som brukes i et manifold i bunnen skal ha mange sagsnitt nesten halvveis gjennom røret.
 
Henning1 skrev:
Korrekt stavemåte er gjærkasse, men da tror vel noen at det dreier seg om ølgjær..

Et alternativ er å bruke en rørkutter, som er et enkelt og greit redskap som gir rette og fine snitt. Koster vel en drøy hundrings hos ClasO.

OK, prisen var kr. 79,- for den store modellen (som jeg har selv). Korrekt betegnelse for søk: røravskjærer.
 
Tilbake
Topp