Ser lite poeng i å riste både før og etter avkjøling. Vørterens evne til å absorbere oksygen er langt bedre ved lavere enn ved høyere temperaturer. Ville ellers latt temp stige naturlig til 10C og holdt den der noen dager før den får stige videre. Bruker selv et regime der jeg starter på 8, stiger naturlig til 10, holder den der i omtrent tre dager, så til 11, 13, 15 og 21 før cold crash.
Og karbonering i romtemperatur, ja. Gjerne minst romtemperatur.
Hei igjen!
Jeg har et par ting jeg lurer på ifb med det du beskriver. Jeg brygget på lørdag en Brooklyn lager og på søndag en Baltisk juleporter, sistnevnte en oppskrift fra Brygg selv, en bra helg med andre ord. Begge bruker lagergjær, wlp833 for lageren og wlp830 for porteren. Nå står begge og plopper stille og rolig med en temperatur i dunken på ca. 7 grader, litt lavt egentlig. Når du sier "stige naturlig fra 8-10 grader" antar jeg at du mener jeg skal øke temperaturen i boden til 10 grader og la brygget sakte men sikkert snike seg opp til 10 grader. Litt rart spørsmål dette, men hva er imidlertid alternativet til at dette skjer naturlig? Kan det gjøres unaturlig?
Når det gjelder "cold-crash", er dette i mitt tilfelle å skru ned temperaturen til 4 grader ved endt gjæring og la brygget kjøle seg forholdsvis kjapt ned til den temperaturen? Har lest at noen gjør dette gradvis. Sistnevnte høres ikke ut som noe "crash" i mine ører.
Hvor lenge bør brygget stå på 4 grader før flasking?
Og sist men ikke minst, er cold crash noe som trengs for en porter? Denne metoden er ment for å klarne ølet, ikke sant? Mistenker at denne porteren blir mørkere enn et sort hull så om den er klar eller ikke blir vel ikke mulig å gjøre seg opp noen mening om? Eller har det noe med smaken å gjøre også?
Fryktelig mange spørsmålstegn her. Beklager det!
Mvh,
Kjell B.
1. "Stige naturlig" betyr at temperaturen stiger som en funksjon av temperatur i rommet og gjæringsaktivitet, i motsetning til at den aktivt varmes opp til en gitt temperatur.
2. "Cold crash" - Jeg pleier å kjøle gradvis, men aktivt ned til 2 C i løpet av et døgn og holder den der. Da går jeg typisk fra en temperatur på 18-20 C på lagergjær. Det er en ganske rask endring av temperatur. Til sammen bruker jeg et par døgn, noen ganger lenger på dette.
3. Jeg ville kjølt ned porteren også, for å felle ut mest mulig gjær. Den bunnfelles jo til slutt, uansett hva du gjør, men det er bedre at den ligger igjen i gjæringskaret enn i fatet/flaskene.
Jeg bruker STC-1000 og en fryseboks med frostvakt som varmekilde til dette, og kan få ganske raske endringer i temperatur, spesielt nedover.
Høres ellers ut som du har hatt en nydelig helg!
1. Tenkte ikke på fryseboks og Stc-100. Burde kanskje gå til innkjøp av dette. Du kjører hele gjæringsprosessen i frysen? Jeg kan spare en del strøm på denne måten slår det meg...
Jeg prøvde med en kjellerbod som holdt 10-12 grader. Trodde jeg.Har noen erfaring med å gjære pils i garasjen/kald kjeller? Det er ca. 10 grader i garasjen min, men den vil jo variere litt med utetemperatur.
Eller er det et "must" med skikkelig gjæringsskap for å lage en drikkenes pils?
Har noen erfaring med å gjære pils i garasjen/kald kjeller? Det er ca. 10 grader i garasjen min, men den vil jo variere litt med utetemperatur.
Eller er det et "must" med skikkelig gjæringsskap for å lage en drikkenes pils?
Har etter at vintertemperaturene begynte å nærme seg hatt godt resultat av kald kjeller og varmekabel tvinnet rundt gjæringsspannet og stc-1000 på ale-gjæring. Men på lagergjær ville jeg uansett satset på mest mulig presis og kjapp temperaturregulering, for eksempel fryseboks/kjøleskap.
Ser jeg er litt seint ute her, men here goes. Høres ut som en OK plan. Synes ikke 19C høres for mye ut.Hei igjen,
Nå nærmer det seg flasking av Brooklyn lageren og den baltiske juleporteren. Lageren plopper ikke lengre og har stabil SG på rundt (5-6 dager). Jeg tenker å cold-crashe den, men pga brygging av en Lervig pilsner (6. desember) og en Urquell pilsner (9. desember) som gjæres i samme rom, så kan jeg ikke røre temperaturen i rommet hverken opp eller ned. Jeg har i tillegg en noe busy jul med mye reising, så potensielle flaskingsdager er kun første juledag eller 29. desember. Brooklyn lageren har en noe snodig bismak akkurat nå, om det er diacetyl eller ikke vites ikke da jeg ikke er helt sikker på hva det faktisk smaker. De 3 andre bryggene virker helt glimrende.
Jeg har kommet frem til følgende plan:
- Brooklyn lager flyttes ned i kjelleren i morgen tidlig, står der i 2 dager på 19 grader (sammen med 2 pale ale som gjærer der). Dette blir vel i så tilfelle min første diacetyl rast (eller er det rest?). Kanskje litt vel heftig temperaturøkning?
- Lille julaften flytter jeg den tilbake til boden (som holder 10 grader)
- 26 desember setter jeg temperaturen i boden på 4 grader før jeg drar til fjells og snurrer dermed samkjørt cold crashing på 4 batcher.
- 29. desember flaskes/fates de 4 batchene mens jeg griner av kjedsomhet.
Høres dette ut som en fonuftig plan? Jeg er litt usikker både på diacetyl raeæsten og gjennomføringen av cold-crashingen...
Mvh,
Kjell B.
Takker! Jeg har satt lageren i en liten gang i kjelleren som holder ca. 16 grader for tiden. Tror dette blir bra!Ser jeg er litt seint ute her, men here goes. Høres ut som en OK plan. Synes ikke 19C høres for mye ut.
Kjellebass, holder på med 1. lageren min som jeg planlegger å få flasket i helgen hvis ikke hytten blåser ned da... Har fulgt oppskriften i tråden her så langt det har vært mulig og lurer på hva status er hos deg?Takker! Jeg har satt lageren i en liten gang i kjelleren som holder ca. 16 grader for tiden. Tror dette blir bra!
Kjellebass, holder på med 1. lageren min som jeg planlegger å få flasket i helgen hvis ikke hytten blåser ned da... Har fulgt oppskriften i tråden her så langt det har vært mulig og lurer på hva status er hos deg?