Juleøl?

Skiller den gjæren seg mye fra wlp013? Og hva med 028 i en skotsk øl?
Ser ikke ut til at min bryggebutikk har den du bruker.
Det viktige her er nok utgjæringsgraden. 1318 har dårlig appetitt på maltotriose, og etterlater ørlite grann restsødme - uten at den på noen måte lager søtt øl. Whitelabs har ingen parallell til den, men Strømmen HJemmebrygg fører Imperial, og deres A38 er "den samme". (Gjærtyper med samme opprinnelse, men fra ulike produsenter, er aldri helt like.) Bryggselv (og Strømmmen, også ) fører nå Omega, og deres OYL-011 British Ale V skal tilsvare 1318. Du kan også bruke Lallemands Verdant, som er en tørrgjær.

Jeg ville ikke bruke de to du nevner, og særlig ikke 028 - som forøvrig er en særdeles fin gjær - fordi den gjærer godt ut. (Jeg bruker Imperials versjon, A31, og jeg bruker den mye. Men altså ikke til dette ølet.)
 
Det viktige her er nok utgjæringsgraden. 1318 har dårlig appetitt på maltotriose, og etterlater ørlite grann restsødme - uten at den på noen måte lager søtt øl. Whitelabs har ingen parallell til den, men Strømmen HJemmebrygg fører Imperial, og deres A38 er "den samme". (Gjærtyper med samme opprinnelse, men fra ulike produsenter, er aldri helt like.) Bryggselv (og Strømmmen, også ) fører nå Omega, og deres OYL-011 British Ale V skal tilsvare 1318. Du kan også bruke Lallemands Verdant, som er en tørrgjær.

Jeg ville ikke bruke de to du nevner, og særlig ikke 028 - som forøvrig er en særdeles fin gjær - fordi den gjærer godt ut. (Jeg bruker Imperials versjon, A31, og jeg bruker den mye. Men altså ikke til dette ølet.)
Har brygga julefred med 028 og det vart veldig bra. Vart ikkje for tørr. Har ikkje notatane mine framfor meg men meiner den enda opp på 1,017-18. Har brukt den på andre wee-heavy oppskrifter med godt resultat og.
 
Har brygga julefred med 028 og det vart veldig bra. Vart ikkje for tørr. Har ikkje notatane mine framfor meg men meiner den enda opp på 1,017-18. Har brukt den på andre wee-heavy oppskrifter med godt resultat og.
Der kan man se:). Og det ville jo overraska meg om det ikke blei godt med den gjæren, som helt klart er den alegjæren jeg bruker mest.

Jeg kan jo bare svare for eget øl, som blei veldig likt originalen. Det gikk fra 1.072 til 1.022, 68% utgjæring.
 
Brygger du juleøl med lagergjær så er det fint å være et år i forveien. Alegjær så slipper du ofte unna å ta det på sommeren, mens kveiker du med en som kler ølstilen så fra et par mnd til noen uker i forveien. Liker godt @Holmentoppen sin Julebokk oppskrift, (er denne oppdatert?) men brygger den vanligvis i februar. Ellers brygger jeg Oskoreia før jul. Det er en litt nedtonet St Hallvards Reserve-jul, med Lida kveik. Klar på 3-4 uker.
Julebokken har vært uforandret i mange år. Det er fremdeles tid til å brygge den. Erstatt WLP833 med W-34/70 – og gjær den gjerne varmere enn vanlig lagertemperatur. Den gjæren tåler mye mishandling. Satte selv en batch her i våres med WLP940. Spent på hvordan den blir :cool:
 
Julebokken har vært uforandret i mange år. Det er fremdeles tid til å brygge den. Erstatt WLP833 med W-34/70 – og gjær den gjerne varmere enn vanlig lagertemperatur. Den gjæren tåler mye mishandling. Satte selv en batch her i våres med WLP940. Spent på hvordan den blir :cool:
Drakk en flaske i går som vel var brygga for to år sia nå, mener jeg. Skulle vært drikki opp til jul, men jaggu er det noe igjen enda, og den er helt nydelig nå. Den oppskrifta er glimrende, og det kan ikke ha vært mye feil med jobben jeg gjorde i bryggeriet heller. :)
 
Julebokken har vært uforandret i mange år. Det er fremdeles tid til å brygge den. Erstatt WLP833 med W-34/70 – og gjær den gjerne varmere enn vanlig lagertemperatur. Den gjæren tåler mye mishandling. Satte selv en batch her i våres med WLP940. Spent på hvordan den blir :cool:
Har brukt 940 til julebukk tidligere, og syns den laget en fin bokk. En av de aller beste lagergjærene syns jeg.
 
Et pr siden aktivitet på denne tråden, men prøver likevel: Noen som har prøvd 7Fjell Gamlehaugen som juleøl? Har brygget deres 7Sorter 3 ganger tidligere med godt resultat, men det var det med å prøve noe nytt da? Jeg ser at de bruker Wyeast1728, hvilke andre alternative gjær kan/bør brukes?

Jeg ser også at Kinns Julefred er nevnt i denne tråden. Hvilke av disse ville dere anbefalt til tradisjonell julemat?
 
Noen som har prøvd 7Fjell Gamlehaugen som juleøl? Har brygget deres 7Sorter 3 ganger tidligere med godt resultat, men det var det med å prøve noe nytt da? Jeg ser at de bruker Wyeast1728, hvilke andre alternative gjær kan/bør brukes?
Det er ikke veldig store forskjeller mellom disse 2. Gamlehaugen har litt mer av alt.



Petit har forøvrig 1728 inne.

Imperial og WLP har sine varianter av denne.
 
Et pr siden aktivitet på denne tråden, men prøver likevel: Noen som har prøvd 7Fjell Gamlehaugen som juleøl? Har brygget deres 7Sorter 3 ganger tidligere med godt resultat, men det var det med å prøve noe nytt da? Jeg ser at de bruker Wyeast1728, hvilke andre alternative gjær kan/bør brukes?

Jeg ser også at Kinns Julefred er nevnt i denne tråden. Hvilke av disse ville dere anbefalt til tradisjonell julemat?
Jeg har veldig gode erfaringer med Imperials versjon av den gjæren 7Fjell bruker: https://www.imperialyeast.com/organic-yeast-strains/yeast-types/ale/tartan/
 
Jeg har veldig gode erfaringer med Imperials versjon av den gjæren 7Fjell bruker: https://www.imperialyeast.com/organic-yeast-strains/yeast-types/ale/tartan/
Er den rein og fin ganske fort etter tapping, eller behøves det utvidet lagringstid før ølet er "optimalt"? Har hvert år brygget en "Oskoreia" rundt oktober-november tidene og brukt Lidakveik for denne. Ølet blir bra det allerede etter en måneds tid på fat og flaske, men mangler nok litt hva en ordentlig gjær kan tilby.
 
Er den rein og fin ganske fort etter tapping, eller behøves det utvidet lagringstid før ølet er "optimalt"? Har hvert år brygget en "Oskoreia" rundt oktober-november tidene og brukt Lidakveik for denne. Ølet blir bra det allerede etter en måneds tid på fat og flaske, men mangler nok litt hva en ordentlig gjær kan tilby.
Ja, jeg mener det. Gjær den på 17-18 grader - eller enda lavere, den tåler lave temperaturer godt - for et reint preg. Ellers avgjør vel øltypen ganske mye hva som trengs av lagring.

Dette er generelt en veldig grei gjær å ha med å gjøre.
 
Tilbake
Topp