Det er derfor jeg har spurt her..
Trenger litt mattehjelp:
Fra Braukaiser sin wiki, hvor mye speise som trengs:
Jeg kom frem til 86ml pr flaske, 24 flasker./12L. Virker veldig mye ifht den Gyle kalkulatoren til Brewersfriend, som jeg mest sannsynlig også bruker feil, men dette lukter kork i taket.Target er 7g/l.
- VK: Kräusen volume in liter
- Vpb: volume of the primed beer in liters. The volume of the primed beer includes the Kräusen volume. See text for further explanation
- ck: the carbonation that needs to be provided by the Kräusen in g/l CO2
- AEk: the current apparent extract of the Kräusen in Plato. This is taken from a hydrometer reading
- AEb: the current apparent extract of the beer. This is taken from a hydrometer reading and assumes that the beer has completed fermentation. I.e. this is the final extract of both the beer and the Kräusen.
Så jeg har gjort:
0.24*12*7 = 20,16
Delt på
(12,75 - 3) (har tatt SG 1.051/4, og SG 1.012/4)
= 2,06769
/24 = 0,086
Hadde vært nyttig for andre kanskje om du tok deg tid en dag til å lage en tråd om smaks forskjellene du har opplevd ved karbonering hhvs. sucrose og speiseJa 7g co2 per liter. Det er godt mulig, men jeg skal jo bruke speise. Tror forøvrig man måtte brukt noe mer sukker enn 7g/l oppmot 12g/l eller noe.
BF angir 6.6 - 9.0 g/lEr kanskje på (feil?) jorde nå men 7g/l er ikke det i meste laget?
Den ene gangen jeg brukte speise brukte jeg 3,5g/l.
BF kalkulatoren angir 3,5-4,5g/l på tyske hveteøl.
Måtte lette på alle korkene etter at bunnen gikk etter 5-6 dagers karbonering.
Men det var bjørnunger og kanskje var det en svakhet i denne ene flaska.
Trenger litt mattehjelp:
Fra Braukaiser sin wiki, hvor mye speise som trengs:
Jeg kom frem til 86ml pr flaske, 24 flasker./12L. Virker veldig mye ifht den Gyle kalkulatoren til Brewersfriend, som jeg mest sannsynlig også bruker feil, men dette lukter kork i taket.Target er 7g/l.
- VK: Kräusen volume in liter
- Vpb: volume of the primed beer in liters. The volume of the primed beer includes the Kräusen volume. See text for further explanation
- ck: the carbonation that needs to be provided by the Kräusen in g/l CO2
- AEk: the current apparent extract of the Kräusen in Plato. This is taken from a hydrometer reading
- AEb: the current apparent extract of the beer. This is taken from a hydrometer reading and assumes that the beer has completed fermentation. I.e. this is the final extract of both the beer and the Kräusen.
Så jeg har gjort:
0.24*12*7 = 20,16
Delt på
(12,75 - 3) (har tatt SG 1.051/4, og SG 1.012/4)
= 2,06769
/24 = 0,086
Matten din er jo korrekt nok men Ck skal være bidraget fra krausen, ikke totalen? Og Vpb inkluderer Vk? Da begynner det å ligne en lite gjennomarbeidet formel. Uten å finne opphavet mens jeg sitter på flyplassen og venter tør jeg likevel si denne ser halvferdig ut...
Hadde vært nyttig for andre kanskje om du tok deg tid en dag til å lage en tråd om smaks forskjellene du har opplevd ved karbonering hhvs. sucrose og speise
Du har skrevet mange innlegg hvor du sier det smaker mye bedre etter bruk av vørter istedenfor sukker, og andre som har prøvd sier det samme
(Etter å ha blitt fortalt at det skal bli bedre??) Husker også at du har prøvd blindtest en gang?
Det er på tide å samle erfaringer samt prøve å finne en forklaring på fenomenet, forankret i vitenskap eller skikkelige håndfaste bevis, ev. samle den empiri som finnes
Belgiske ølstiler karboneres med sukker, ferdig snakket sånn tradisjonelt sett
Jeg har mine teorier og antakelser, og det har sikkert du mfl. også om emnet
Da ender du opp med 7,1g pr liter. I følge Bf.Det er en formel som Kai Troester har publisert, han er som regel en go-to når det kommer til tyske øl og teknikker. Men ja enig i at det er litt mangelfullt at den ikke har co2 som allerede er i ølet, ifht Brewersfriend sin iallefall. Når har jeg iallefall akkurat flasket. Gikk for 80ml pr flaske, tallet er tatt fra egne erfaringer bare. Nå har jeg jo som sagt sendt ut både gushere og underkabonert fra en og samme batch tidligere. Jo lengre tid det de fikk stå, jo mer karbonert ble de tilsynelatende (fikk ikke smakt på de som ble sendt ut da de var de siste flaskene). Så vi får se, sparer noen flasker selv denne gangen, for å finne ut av akkurat det. Måle FG osv etter mange uker.
Da ender du opp med 7,1g pr liter. I følge Bf.
Det er heller ikke første gang du har misforstått hva Kaiser skriver, jeg ville som det er sagt tidligere sjekket formelen pånytt fra en tredjepart eller linket inn hele teksten fra konteksten til formelen til almen lesing og tolking her i tråden