I kalkulatoren
Greia er at ølet inneholder en del CO2 etter den vanlige gjæringa, og selv om det vanligvis ikke er i nærheten av det vi gjerne vil ha i en ferdig karbonert øl, så er det nok til at det bør tas med i beregningen av hvor mye sukker vi trenger til karbonering. Samtidig - jo høyere temperatur det er på ølet, jo mer CO2 vil ha blitt drevet ut (du har sikkert sett at en kald øl/brus skummer mye mindre enn en varm?). Og den varmeste temperaturen er jo gjerne på slutten av gjæringa, derfor utvikles det heller ikke noe mer CO2 etter det. Men hva skjer så hvis vi coldcrasher og flasker ved den temperaturen? Vel, da går det jo ikke noe mer CO2 ut av ølet enn det har gjort fra før, men det blir heller ikke utviklet noe mer, derfor vil du da beholde samme nivå som før coldcrash.
Så, hvis du på slutten av gjæringa hadde ølet på 20C, så coldcrasha på 2C, og det kanskje er 4C når du flasker, så er det fremdeles 20C som må brukes når du regner ut sukker til karbonering...
Til selve karboneringa er det egentlig bare å sette flaskene godt og varmt, gjerne opp mot 30C, da går der fortere, men rundt 20 går fint det og. Det samme gjelder for lager (pils) også.