AndyHagen
Norbrygg-medlem
Hei,
Har en tsjekkisk pils på fermentering. Måtte flytte på kjøleskapet, samtidig med at temperatur skulle økes fra 10C til 17C. Jeg har blowoff via ventil øverst på speidel plastgjærkar (samme ventil oppe og nede), og denne lukket jeg når karet skulle flyttes.
Og gjett hva, da?
Glemte å åpne igjen. Så nå har karet stått et par dager på stadig økende temperatur og trykk. Karet rakk ikke eksplodere, men bunnen var ikke spesielt flat, for å si det sånn. Jeg åpnet ventilen, og det boblet intenst og lenge. Lot trykket lekke ut sakte, men jeg så det ble frigjort store bobler fra bunnen inne i karet.
Soooo. Jeg vet jo at det ikke er uvanlig å fermentere under trykk, og at dette kan gi lavere esterproduksjon(husker jeg riktig?). Men her snakker vi om ganske stort trykk under sen fase av fermentering (har ikke SG, men aktivitet var svært lav).
Jeg vet at gjæren tåler en god del trykk før den dør, så jeg er mer redd for eventuelle stressreaksjoner=smak.
Noen som har erfaring med hvorvidt en slik hendelse vil påvirke smak nevneverdig?
A
Har en tsjekkisk pils på fermentering. Måtte flytte på kjøleskapet, samtidig med at temperatur skulle økes fra 10C til 17C. Jeg har blowoff via ventil øverst på speidel plastgjærkar (samme ventil oppe og nede), og denne lukket jeg når karet skulle flyttes.
Og gjett hva, da?
Glemte å åpne igjen. Så nå har karet stått et par dager på stadig økende temperatur og trykk. Karet rakk ikke eksplodere, men bunnen var ikke spesielt flat, for å si det sånn. Jeg åpnet ventilen, og det boblet intenst og lenge. Lot trykket lekke ut sakte, men jeg så det ble frigjort store bobler fra bunnen inne i karet.
Soooo. Jeg vet jo at det ikke er uvanlig å fermentere under trykk, og at dette kan gi lavere esterproduksjon(husker jeg riktig?). Men her snakker vi om ganske stort trykk under sen fase av fermentering (har ikke SG, men aktivitet var svært lav).
Jeg vet at gjæren tåler en god del trykk før den dør, så jeg er mer redd for eventuelle stressreaksjoner=smak.
Noen som har erfaring med hvorvidt en slik hendelse vil påvirke smak nevneverdig?
A