Hvorfor er det ingen som bryr seg om FG? Såkallt krisphet (hva når det er?) er svært avhengig av FG. Har noen her inne smakt en krisp barleywine?
I 4 av 5 tilfeller er det gjæringen som er årsak til avvik i smak fra forventet smak. Det er ikke alltid slik men ofte. God utgjæring har også sitt å si for endelig PH for ølet noe som også skaper krisphet. Pilsens krisphet skyldes også manglende konkurranse fra fruktighet fra gjær eller humler samt moderat maltsødme. wlp 800 og wyeast sin motpart (husker ikke koden) gir noe mer estere og mindre krisp pils. weihenstephan 34/70 (wlp 830 safelager 34/70) gir rimelig krisp pils.
Feil (høy)PH gir dårlig hot/cold Break og noe smaksavik men det skal en del til. Bare pilsnermalt uten vannjustering tipper jeg klokker inn på en PH på 5.6-5.8. Det kan gi lavere effektivitet, dårligere break (uklart øl) men min erfaring er at ølet blir rimelig godt likevel.
Jeg kjøpte nylig noe 2014 Saaz, den var mye dårligere enn den 2013 saaz humla jeg allerede hadde. Skuffelse. At humlesmaken demper seg under gjæring vet vi skyldes dels tap av aroma gjennom CO2 og at gjærcellene tar opp aroma og bitterhet.
En vellaget og vellgjæret pils trenger ikke all verdens lagring.
Ellers aner jeg ikke hva problemet er. Det er rett og slett for lite informasjon.
mvh
Bårdd
I 4 av 5 tilfeller er det gjæringen som er årsak til avvik i smak fra forventet smak. Det er ikke alltid slik men ofte. God utgjæring har også sitt å si for endelig PH for ølet noe som også skaper krisphet. Pilsens krisphet skyldes også manglende konkurranse fra fruktighet fra gjær eller humler samt moderat maltsødme. wlp 800 og wyeast sin motpart (husker ikke koden) gir noe mer estere og mindre krisp pils. weihenstephan 34/70 (wlp 830 safelager 34/70) gir rimelig krisp pils.
Feil (høy)PH gir dårlig hot/cold Break og noe smaksavik men det skal en del til. Bare pilsnermalt uten vannjustering tipper jeg klokker inn på en PH på 5.6-5.8. Det kan gi lavere effektivitet, dårligere break (uklart øl) men min erfaring er at ølet blir rimelig godt likevel.
Jeg kjøpte nylig noe 2014 Saaz, den var mye dårligere enn den 2013 saaz humla jeg allerede hadde. Skuffelse. At humlesmaken demper seg under gjæring vet vi skyldes dels tap av aroma gjennom CO2 og at gjærcellene tar opp aroma og bitterhet.
En vellaget og vellgjæret pils trenger ikke all verdens lagring.
Ellers aner jeg ikke hva problemet er. Det er rett og slett for lite informasjon.
mvh
Bårdd