N
Noget Undergjæret
Jeg brygget etter nevnte Helles oppskrift for 7 dager siden, fulgte planen fra post #15
I tillegg er en god del faglitteratur konsultert angående emnet oksydering i mesken, HSA.
Det som nevnes angående HSA i den anerkjente litteraturen er at smaks stabiliteten til ølet påvirkes i negativ retning av HSA, ølet forringes raskere. Og at moderne profesjonelt bryggeutstyr har prosesser og tiltak som minimerer HSA. Men det er også hevet uten tvil at oksydering på kald side er det første en må få kontroll på, har en ikke det betyr nok HSA fint lite for kvaliteten på ølet. Så i profesjonell sammenheng taes HSA på alvor, ingen tvil om det.
Så gjenstår det å se om tiltakene som diskuteres i forum.germanbrewing.net har den gode effekten som det hevdes, det må det flere uavhengige tester til for å bevise såvidt jeg kan bedømme.
Men personlig finner jeg det lærerikt og givende å lese hva de driver med i det forumet, da de strever etter å lage best mulig øl, stort sett med forankring i vitenskap og faglitteratur.
Siden jeg brygger på et 3-kjele oppsett var det ikke så mye ekstra arbeid med LODO mesking, trengte minimalt med endring i utstyr, men det ble endringer i prosessene mine så klart.
Meskeprosessen jeg valgte ga meg lavere utbytte enn forventet, mesket med fullt volum uten skylling,
30 minutter på 62 grader og 20 minutter på 72 (her skulle det vært 60 minutter, av gammel vane kjørte jeg 20)
Hadde skalert oppskriften til 68% effektivitet, men fikk en del lavere. Sannsynligvis pga. kortere meskesteg enn jeg burde samt at jeg hverken rørte eller resirkulerte i mesken for å være helt sikker på at jeg holdt meg innenfor på første brygg.
Det viktigste er at vørteren som ble produsert hadde riktig gjærbarhet, den har nå gått ned fra 1.049 til 1.013 på 7 dager, og fast ferment testen sier at maks gjærbarhet er 1.010. Gjæret to dager på 8 grader og fem dager på 9, i dag spundet jeg gjæringskaret og skal senke en grad i døgnet til jeg når 2 grader for lagering.
Gjenstår noen uker før jeg får smakt på resultatet, SG prøven smakte godt nok ihvertfall så jeg er sikker på at det blir et bra øl. Siden jeg hverken har brygget denne oppskriften før, eller brukt no-sparge samt gjort en del andre prosess forandringer, vil jo ikke resultatet bevise noe som helst angående HSA.
Men blir det subjektivt den beste lyse lageren jeg har brygget, vil jeg anta at en eller flere av disse endringene i prosessene er verdt å beholde. Så kan en prøve å finne ut av hvilke etterhvert.
Etterhvert vil nok andre med ressurser for uavhengig og objektiv testing konkludere om LODO er veien å gå for en hjemmebrygger som jakter det beste ølet, og ev. for hvilke øltyper.
En lærerik prosess i jakten på forbedringer når det meste av andre ting er på stell, og du strever etter ennå bedre øl. Det vil jeg iallfall konkludere med personlig, uansett resultat.
I tillegg er en god del faglitteratur konsultert angående emnet oksydering i mesken, HSA.
Det som nevnes angående HSA i den anerkjente litteraturen er at smaks stabiliteten til ølet påvirkes i negativ retning av HSA, ølet forringes raskere. Og at moderne profesjonelt bryggeutstyr har prosesser og tiltak som minimerer HSA. Men det er også hevet uten tvil at oksydering på kald side er det første en må få kontroll på, har en ikke det betyr nok HSA fint lite for kvaliteten på ølet. Så i profesjonell sammenheng taes HSA på alvor, ingen tvil om det.
Så gjenstår det å se om tiltakene som diskuteres i forum.germanbrewing.net har den gode effekten som det hevdes, det må det flere uavhengige tester til for å bevise såvidt jeg kan bedømme.
Men personlig finner jeg det lærerikt og givende å lese hva de driver med i det forumet, da de strever etter å lage best mulig øl, stort sett med forankring i vitenskap og faglitteratur.
Siden jeg brygger på et 3-kjele oppsett var det ikke så mye ekstra arbeid med LODO mesking, trengte minimalt med endring i utstyr, men det ble endringer i prosessene mine så klart.
Meskeprosessen jeg valgte ga meg lavere utbytte enn forventet, mesket med fullt volum uten skylling,
30 minutter på 62 grader og 20 minutter på 72 (her skulle det vært 60 minutter, av gammel vane kjørte jeg 20)
Hadde skalert oppskriften til 68% effektivitet, men fikk en del lavere. Sannsynligvis pga. kortere meskesteg enn jeg burde samt at jeg hverken rørte eller resirkulerte i mesken for å være helt sikker på at jeg holdt meg innenfor på første brygg.
Det viktigste er at vørteren som ble produsert hadde riktig gjærbarhet, den har nå gått ned fra 1.049 til 1.013 på 7 dager, og fast ferment testen sier at maks gjærbarhet er 1.010. Gjæret to dager på 8 grader og fem dager på 9, i dag spundet jeg gjæringskaret og skal senke en grad i døgnet til jeg når 2 grader for lagering.
Gjenstår noen uker før jeg får smakt på resultatet, SG prøven smakte godt nok ihvertfall så jeg er sikker på at det blir et bra øl. Siden jeg hverken har brygget denne oppskriften før, eller brukt no-sparge samt gjort en del andre prosess forandringer, vil jo ikke resultatet bevise noe som helst angående HSA.
Men blir det subjektivt den beste lyse lageren jeg har brygget, vil jeg anta at en eller flere av disse endringene i prosessene er verdt å beholde. Så kan en prøve å finne ut av hvilke etterhvert.
Etterhvert vil nok andre med ressurser for uavhengig og objektiv testing konkludere om LODO er veien å gå for en hjemmebrygger som jakter det beste ølet, og ev. for hvilke øltyper.
En lærerik prosess i jakten på forbedringer når det meste av andre ting er på stell, og du strever etter ennå bedre øl. Det vil jeg iallfall konkludere med personlig, uansett resultat.