Maibock skal vel ikke være så mørk?Må vel bli en ganske lys Bock?
Diskusjon rundt Norbryggs strenge OG krav er diskutert i tråden for Bjorleik: Bjorleik 2019Det er en viss overvekt av tåder som diskuterer hardware her på forumet - og det synes jeg er litt synd. Så jeg håper noen er interessert i å snakke litt om maibock.
Nå er vel dette ølet hverken det vi brygger eller drikker mest av - for meg er det egentlig ganske ukjent. Men det burde jo være av særlig interesse i år, etter som det er konkurranseølet til årets Bjorleik. Og siden det er et øl som trenger litt lagring - jeg har sett minst 3 måneder - så bør jo folk hive seg rundt nå.
Jeg brygger en sjøl i dag (her). Jeg lurte ganske hardt på et par spørsmål rundt det. Det ene jeg var usikker på, var mesketemperatur. Jeg har sett alt fra 65 til 69 grader angitt. Det andre er bruken av karamell-/krystallmalt. Noen sier at det ikke hører hjemme i en maibock, andre hiver oppi en del.
Min løsning blei å meske på 67, sjøl om jeg hadde bestemt meg for 69 da jeg laget oppskrifta. Karamellmalt er noe jeg prøver å bruke lite av, så det har jeg ligget unna. Men noen er sikkert (forhåpentligvis) uenige i det.
Norbryggs definisjon er ganske streng: OG skal ligge på 1.066 - 1.068. Nå kan jo ikke dommere smake det, men hvorfor en så snever grense? (Jeg har lagt min på 1.072 - men det står og koker nå, så vi får se hvor det ender.) Og skal du opp i øvre alkoholgrense for stilen etter den samme definisjonen, så må da ølet bli tørrere enn det det bør være?
Hva finnes av gode eksempler på maibock på polet, forresten?
i Bjorleik komemr det til å bli dømt med utgangspunkt i Norbryggs typedefinisjon.Lys bock er vel innafor? May the Bock Be with You.
Joda, da er det nok innafor. Jeg trodde det var et innlegg i typedefinisjonen.Men jeg skulle tro at om man bare skulle drikke det, og kose seg, så vil oppskriften til trådstarter være innafor og vel så det
Dommerene får kun vite deltakernummer og hvilken type ølet er meldt inn som.En ting jeg alltid har lurt på: sitter dommerne med specs på ølet foran seg når de dømmer? Ser for meg at det å få tallfestet FG feks vil kunne føre med seg litt forventninger som kan påvirke dømmingen.
Halvveis relatert: dersom noen brygger et øl på 1.070, og melder det inn som 1.068, hvor stor synd begår man? Dette er jo så små marginer at det tilogmed kan forklares som lesefeil. Vil ikke til syvende og sist smaken avgjøre?
Poengterer for sikkerhets skyld at jeg ikke går med planer om å jukse meg inn i noen konkurranser, jeg deltar nesten aldri i dem.. Bare nysgjerrig på hvordan disse tallene brukes.
Diskusjon rundt Norbryggs strenge OG krav er diskutert i tråden for Bjorleik: Bjorleik 2019
Gode eksempler på polet har vist seg å være snevert. @Kjell Magne Hjelle fant du noen gode eksempler på Maibock?
Jeg brygget min andre Maibock for drøyt 3 uker siden. Den første var for ca 3 år siden, og jeg husker den som et trivelig bekjentskap. Denne fikk OG på 1068, og etter 3 uker kaldt ligger den nå småpent på 1018. Gjær er WLP833. Økte nettopp temperaturen noen grader, og kanskje går den ned et poeng eller to til. Burde dermed plassere seg greit innenfor speksene til Norbrygg. Nydelig gylden farge. Om den blir vellykket får den seg sikkert en Bergenstur til høsten.Den har jeg ikke fått med meg, nei. Men jeg fortsetter her, jeg. Hvis noen har noe mer å si om det, er det vel ikke så dumt om det står i en tråd med tittelen Maibock?
BJCP har OG 1.064 -1.072.
Skal du brygge et øl på 7,5% (øvre grense for ABV) med en OG på 1.068, må du ned på FG 1.011, og det er under undre grense etter definisjonen. Du må ha en utgjæringsprosent på 83, og da blir det vel vanskelig å få et øl med "middels til kraftig søt maltsmak", som er hva definisjonen krever under "Smak".
Einaste på polet er Ayinger sin. Fins 30+ i tysk nettbutikk, men dei sender ikkje utanfor EU.Diskusjon rundt Norbryggs strenge OG krav er diskutert i tråden for Bjorleik: Bjorleik 2019
Gode eksempler på polet har vist seg å være snevert. @Kjell Magne Hjelle fant du noen gode eksempler på Maibock?