Hei godtfolk.
Har ikke mange brygg bak meg, men har noen spørsmål knyttet til meskeeffektivitet og konsekvenser av dette.
De tre siste bryggene har vært ølsett fra bryggselv, hhv Pilsner, Belgisk Blonde og Ink&Dagger Modern Day IPA. På alle disse får jeg tydeligvis høyere effektivitet enn hva oppskriften baserer seg på (75%), da OG og FG er merkbart høyere. Slurv i rutinene har gjort at jeg ikke før siste brygg i helga har målt etter mesk, før kokingen startet. Dette har gjort at jeg via kalkulatoren i appen til GF ikke kunne beregne meskeeffektiviteten før siste brygg.
I helga brygget jeg Ink&Dagger IPA som ved 75% meskeeffektivitet skal ha en forventet OG på 1.057-60 (6,5KG Pilsen Malt, 30L før kok). Jeg målte etter mesking, før kok hadde startet, 1.060 og endte etter 90min kok på 1.075. Måler med refraktometer.
Ifølge kalkulatoren i appen til GF har jeg en meskeeffektivitet på hele 95%. Selv om jeg har forstått man kan oppnå god effektivitet med GF høres jo dette i overkant ut? Sjekket for øvrig refraktometeret med vanlig vann etterpå for å sjekke at den ikke er way off, lå da som forventet på 0. Virker jo sånn sett som målingene er riktig.
Samme opplevde jeg med Pilsner og Belgisk Blond, uten at jeg har tall på effektiviteten;
Pilsner (5,3 KG malt):
Forventet OG= 1.047-50
Forventet FG= 1.010-14
Faktisk OG= 1.065
Faktisk FG= 1.020
Belgisk Blonde (6,7kg malt, 300g sukker):
Forventet OG= 1.063-67
Forventet FG= 1.004-10
Faktisk OG= 1.080
Faktisk FG= 1.016
Så over til spørsmålene mine. Siden jeg oppnår høyere OG enn forventet får jeg også en høyere FG enn forventet, som for meg virker naturlig med normal gjæringsattenuation (to pakker tørrgjær på hver brygg). Hvilke konsekvenser gir dette for ølet annet enn høyere ABV? Ølet smaker jo godt, men det vil vel være forskjell i opplevelse ut i fra hva som er tanken bak oppskriften?
Har lest om muligheter for å "vanne" seg ned til forventet OG mens jeg koker, men vil ikke dette kreve mer tilførsel av humle for å oppnå ønsket IBU og aroma?
Har ikke mange brygg bak meg, men har noen spørsmål knyttet til meskeeffektivitet og konsekvenser av dette.
De tre siste bryggene har vært ølsett fra bryggselv, hhv Pilsner, Belgisk Blonde og Ink&Dagger Modern Day IPA. På alle disse får jeg tydeligvis høyere effektivitet enn hva oppskriften baserer seg på (75%), da OG og FG er merkbart høyere. Slurv i rutinene har gjort at jeg ikke før siste brygg i helga har målt etter mesk, før kokingen startet. Dette har gjort at jeg via kalkulatoren i appen til GF ikke kunne beregne meskeeffektiviteten før siste brygg.
I helga brygget jeg Ink&Dagger IPA som ved 75% meskeeffektivitet skal ha en forventet OG på 1.057-60 (6,5KG Pilsen Malt, 30L før kok). Jeg målte etter mesking, før kok hadde startet, 1.060 og endte etter 90min kok på 1.075. Måler med refraktometer.
Ifølge kalkulatoren i appen til GF har jeg en meskeeffektivitet på hele 95%. Selv om jeg har forstått man kan oppnå god effektivitet med GF høres jo dette i overkant ut? Sjekket for øvrig refraktometeret med vanlig vann etterpå for å sjekke at den ikke er way off, lå da som forventet på 0. Virker jo sånn sett som målingene er riktig.
Samme opplevde jeg med Pilsner og Belgisk Blond, uten at jeg har tall på effektiviteten;
Pilsner (5,3 KG malt):
Forventet OG= 1.047-50
Forventet FG= 1.010-14
Faktisk OG= 1.065
Faktisk FG= 1.020
Belgisk Blonde (6,7kg malt, 300g sukker):
Forventet OG= 1.063-67
Forventet FG= 1.004-10
Faktisk OG= 1.080
Faktisk FG= 1.016
Så over til spørsmålene mine. Siden jeg oppnår høyere OG enn forventet får jeg også en høyere FG enn forventet, som for meg virker naturlig med normal gjæringsattenuation (to pakker tørrgjær på hver brygg). Hvilke konsekvenser gir dette for ølet annet enn høyere ABV? Ølet smaker jo godt, men det vil vel være forskjell i opplevelse ut i fra hva som er tanken bak oppskriften?
Har lest om muligheter for å "vanne" seg ned til forventet OG mens jeg koker, men vil ikke dette kreve mer tilførsel av humle for å oppnå ønsket IBU og aroma?