Eller bruk rett mengde gjær. Tørrgjær er billig. Er ikke ølet verdt de ekstra kronene for optimalt utgangspunt?
I så fall ville jeg gjort det enkelt: hold deg til MrMalty og bruk den. Årsaken er enkel: ekstremt mange bryggere bruker nettopp MrMalty for beregning og får gode resultater, og hadde de ikke gjort det hadde ikke MrMalty vært en slik "go-to-calculator" for gjærberegning som den er.
Det er like viktig at du gir gjæren gode arbeidsforhold, ie rehydrering, næring, oksygen, temperatur, osv.
> 6mrd celler betyr rett og slett at det er minimum garantert antall celler.There was just a thread on this and someone contacted Fermentis for clarification. Fermentis stated that number on the package is a guaranteed minimum and that the packages have an average of 150 billion cells at packaging. If you rehydrate properly, you'll have a very large percentage of those cells still viable. The greater-than sign means there are more than that minimum number as long as you use the packet before it expires and the packet hasn't been through a nuclear winter. Cell counts done by people with yeast labs confirm there is 150-220 billion cells in each 11.5g packet.
Hva er konsekvensene ved for mye gjær?Antall poser. Keep it simple. Når du begynner med ferskgjær ser du på antall celler. Pitch heller over enn under. Selv om det er et kjipt valg å ta når malty sier 1.3 poser.
Helt unødvendig å pitche US-05 posevis. Mål opp så mange gram du trenger, og ha resten i kjøleskapet, feks i et tett krydderglass.
Fant følgende på et amerikansk forum:
> 6mrd celler betyr rett og slett at det er minimum garantert antall celler.
Det er vel mye lettere å måle opp antall gram enn 0.4 pose??
Har ikke alle en nøyaktig vekt, bruke til humle osv? ikke at jeg måler humla på hundredels gram...Hvis man har en nøyaktig vekt med to desimaler. Uansett så holder en ballpark med mindre øyemålet er helt på bærtur, for å lage øl. Hvis man vil være seriøs så kjøper man en vekt som viser to desimaler.