1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Noen som har oppskrift på English Bitter?

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Fossdal, 6 Mar 2012.

  1. Fossdal

    Fossdal
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Vestlandet
    Skulle gjerne laget en god tradisjonell engelsk bitter i allgrainversjon. Svak for den røde fargen, bitterheten og sterk humle.
    Forslag, anyone?
     
  2. Rutof

    Rutof
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fjell
    Jeg og vil brygge en engelsk bitter
     
  3. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Her er min standardoppskrift:

    Andrimne Ordinary Bitter

    22,5 liter
    OG: 1039
    FG: 1010
    IBU: 32 (Noonan)

    3 kg Thomas Fawcett pale malt, 5,3 EBC
    100 g Thomas Fawcett amber malt, 90 EBC
    250 g Thomas Fawcett dark crystal malt, 300 EBC
    23 g East Kent Goldings, pellets, 5,9 % aa, 60 min.
    30 g East Kent Goldings, pellets, 5,9 % aa, 15 min.
    30 g East Kent Goldings, pellets, 5,9 % aa, 2 min.
    10 g East Kent Goldings, pellets, 5,9 % aa, tørrhumle
    1 tab. Servomyces, 15 min.
    1/2 tab. Protafloc, 15 min.
    White Labs WLP002

    Mesking i 60 min. på 65 °C, 5 min. på 78 ° C. Gjæring på 19-20 °C i 10-14 dager, tørrhumle fra dag 5.
     
  4. Fossdal

    Fossdal
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Vestlandet
    Kjempeflott, takk, Gahr! Jeg glemte å sia t dette blir BIAB, har det noe å si for oppskriften?
     
  5. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Utbyttet ditt vil kanskje være noe lavere enn det som ligger til grunn i oppskriften (ca. 85 %), ellers skulle det ikke ha noen betydning.
     
  6. Kenneth N

    Kenneth N
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ål
    Hvis utbytte (BIAB) er mindre skulle det vel kanskje ikke være noe problem å øke maltmengdene noe for å kompensere?  :)
     
  7. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Nei, det bør gå fint.
     
  8. Fossdal

    Fossdal
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Vestlandet
    OK, så da er det kansje greit å bruke 3,5kg pale palt, 120g amber malt og 290g crystal malt? Jeg har en WLP007, kan den brukes?
     
  9. Peter T

    Peter T
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tøyen, Oslo
    Det bør funke fint. Husk på at 007 gjærer lengre ut enn 002. Jeg ville lagt meg på en mesketemp på 67-68 i stede for 65, om du velger å bruke 007. Ellers vil ølet kunne bli i tørreste laget. Det kan være ganske ødeleggende for et så lett øl, syns jeg.
     
  10. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    enig med siste taler. Skru tempen opp litt under meskingen, jeg hadde lagt meg på ca. 67 °C. Maltmengdene er fine.
     
  11. POSO

    POSO
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg har veldig lyst til å brygge en engelsk bitter. Litt for lenge siden jeg har vært i England nå, men jeg liker både London pride og Old Speckled Hen iallfall.

    Lurer på om jeg skal ta utgangspunkt i Andrimne Ordinary Bitter, men kan noen si noe om hvordan fargen blir? Kall meg gjerne femi, men jeg har litt lyst til å havne på noe som er i nærheten av Old Speckled Hen i farge (som profilbildet mitt)  :attevar:
     
  12. VonRabben

    VonRabben
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Her er en OSH klone hvis du vil prøve deg
    http://www.homebrewtalk.com/f64/old-speckled-hen-21132/
    Den ligger på 10.2 SRM eller ca 20 EBC

    La inn Andrimne Ordinary Bitter i beersmith og den endte opp på 19,8 EBC, så jeg vil anta at fargen ligner temmelig bra på OSH
     
  13. OyvindEG

    OyvindEG
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bærum
    Merk at mesketemperatur kan variere fra brygger til brygger, og kun er veiledene. Personlig ville jeg ha lagt med på 68-69 °C med 007 på mitt oppsett. Lær ditt eget bryggeri og de gjærstammene du bruker, og tenk mer på OG vs FG og sluttproduktet og velg temperatur ut i fra det.
     
  14. FrodeSy

    FrodeSy
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sjøholt
    Temperatur varierer kraftig frå oppsett til oppsett. Sjølv meska eg Andrimnes / Gahrs mild på 69 grader og fekk ønska fylde og utgjæring.

    Ser at det er Orfy som har lagt ut oppskrifta. Eg har ikkje brygga denne, men hans Mild-mannered ale (mild) var top notch, så eg ville ha prøvd den, om ikkje anna enn i ein mindre batch.
     
  15. POSO

    POSO
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takk for gode råd og tips!  :ilike:

    Tror jeg forsøker en Andrimne Ordinary Bitter først, men kommer nok til å prøve OSH-klonen også  :)
     
  16. Morten K. Agerup Myhr

    Morten K. Agerup Myhr
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    2016 Frogner
    Blåser liv i denne tråden igjen:

    Jeg er på jakt efter denne intense farven, som jeg vil beskrive som mellom murstensrød og oransje.  Under mine forsøk har jeg beveget meg mellom rav og brun; men ikke fått frem rødskjæret.  Noen tips?
     
  17. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bruk f.eks. en liten mengde black malt til fargejustering.
     
  18. Morten K. Agerup Myhr

    Morten K. Agerup Myhr
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    2016 Frogner
    Så ditt svar først nå, Gahr - da blir det nytt forsøk til helgen.  Det blir Spit MkIX, som forhåpentligvis begynner å nærme seg Spitfire fra Shepherd Neame i utseende, smak og aroma og er altså mitt niende forsøk.  Spitfire MkIX var forøvrig en av Spit-utgavene som er gått inn i historien som en av de mest vellykkede og står øverst på min personlige ønskeliste.  Får jeg ønsket oppfylt om å fly/eie/operere en slik?  Neppe. ;-) 
     
  19. TroSev

    TroSev
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Redalen
    Denne skal jeg også prøve, men hvor lenge skal den koke.?
     
  20. hanskr

    hanskr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sykkylven
    Jeg er godt fornøyd med denne oppskriften vi har brukt på vår ESB. Hvor lik den er ogrinalen kan sikkert diskuteres :)  Den kan justeres for farge om man ønsker det.



    Champion Ale (Fullers ESB clone)

    ============
    Batch size 25 l
    Est. IBU: 34
    Est. OG: 1.055

    5,55 kg Pale Malt
    0,50 kg Flaked Corn
    0,25 kg Crystal Malt 85

    12 g Challenger 60 min.
    10 g Northdown 60 min.
    10 g Target 60 min.
    10 g Challenger 15 min.
    10 g Northdown 15 min.
    15 g East Kent Goldings 15 min.
    10 g East Kent Goldings 2 min. (har også brygget uten å tilsette på 2 min)

    60 min mesking på 66-67c, 15 min utmesk på 78c

    60 min koking

    Gjær
    WLP002 – English Ale



    HansKr
     

Del denne siden