1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Noen som har oppskrift på English Bitter?

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Fossdal, 6 Mar 2012.

  1. FrodeSy

    FrodeSy
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sjøholt
    Fuller's Bryggeri brukar medium krystall (120-150) i sin bitter, så heilt på trynet blir det ikkje. På andre sida er det ikkje utan grunn Gahr har brukt mørk krystall og ikkje medium. M.a. må du i samanheng med anna type krystallmalt. Men det fins ingen definitiv bitter-oppskrift så du må velge sjøl. For næringa sin del ville eg anten prøvd anna god / velprøvd oppskrift eller så ville eg skaffa meg mørk krystall.
     
  2. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det går helt fint, men ølet blir selvsagt litt lysere.
     
  3. ingeborgkarioline

    ingeborgkarioline
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Kan man bytte ut Dark crystal med spesial B uten at det blir den store forskjellen på denne bitteren? Og er det noe tørrgjær som kan erstatte WLP002?
     
  4. KBA

    KBA
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Heggedal
    Hei, takk jeg fortsetter med sprsmål denne gang om vann.
    Jeg bor i Asker og har vel normalt bløtt overflatevann som drikkevann, hvis det er noen fra Aker/Berum som vel har samme vanforsyning som har noen inspill.
    Siden jeg sliter sånn med Brygging av bittere så lurer jeg på om det er noe jeg kan justere i vannet jeg bruker, både i mesk og kok.
    Jeg har gips i hus.
     
  5. Aasbrygg

    Aasbrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Følling
    Har lyst til å prøve denne, men er på tørrgjærstadiet ennå, hvilken tørrgjær anbefaler du? Og hvor mye sukker pr liter skal denne karboneres med?
     
  6. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Tre svar på en gang:

    Ingeborgkarioline: Ja, det går nok greit. Special B er ofte litt mørkere, men det funker nok fint.

    KBA: Du kan f.eks. bruke litt kalsiumsulfat (gips) i mesken.

    Aasbrygg: Jeg hadde antakelig valgt Danstar Nottingham, men da ville jeg økt maesketemperaturen i det første steget med et par grader. 4-6 g/l er fint. Jeg liker litt lavere karbonering av bitter på fat, så jeg hadde nok gått for 4 g/l ved fattapping.
     
  7. Aasbrygg

    Aasbrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Følling
    Takk for raskt svar :)
     
  8. Erlendso

    Erlendso
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Trondheim
    Vekker til live denne tråden; Jeg er som en del andre hjemmebryggere på jakt etter den perfekte "best bitter".

    IOM at jeg brygger på Speidel blir det en veldig tynn mesk, som kanskje er mest typeriktig til div. tyske lagerøl.
    Britiske øl er kjent for sine såkalte "stiff mashes". Hvor mye har dette å si?

    Ser på en del youtube videoer av britiske bryggeri. Det virker som om de opererer med en tykk mesk, relativt lav mesketemp., og hva jeg antar er gjærtyper tilsvarende WLP002 som ikke gjærer spesielt langt ned.

    Siste spørsmål: Ser Gahr kun bruker mørk krystall på sin standard bitter. Er det en spesiell grunn til at man ikke fks. bruker en lys og en mørk krystallmalt?
     
  9. Lundis

    Lundis
    Expand Collapse
    Registrert bruker


    Hei,
    ingen skylling?

    Vh
    Paul
     
  10. glennrlie

    glennrlie
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Svarstad
    Du skal nok skylle ja ;)
     
  11. Stig Aa.

    Stig Aa.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Dette er en melding jeg skulle ønske jeg fikk for et halvt år siden:
    Husk at bitter ikke er bitter. I denne tråden snakkes (blandes?) det om ordinary bitter, best bitter og ESB, og det spesifiseres ikke alltid hva som er hva.
    Om du er veldig glad i Fullers Bitter, og ønsker å lage den, så ikke lag en Ordinary Bitter. Her er typedefinisjonene: http://norbrygg.no/bedomming-av-ol/definisjon-av-oltyper/#4a
     
    #51 Stig Aa., 19 Mai 2015
    Sist redigert: 6 Sep 2015
  12. glennrlie

    glennrlie
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Svarstad
  13. Erlendso

    Erlendso
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Trondheim
    Ser litt på oppskriftene i Graham Wheelers bok om tradisjonelle britiske øl. (Man kan se inni boken på Amazon)

    Kan mengdene med bitterhumle stemme på fks. 25 liter??

    2015_09_04_09_17_45_Brew_Your_Own_British_Real_Ale_Graham_Wheeler_9781852492588_Amazon.com_Books.jpg
     
  14. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  15. Erlendso

    Erlendso
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Trondheim
    For å svare på min egen post; Regner med Graham Wheeler var på en aldri så lite snurr når han skrev boka... Over 90g bitterhumle på en 1.045 Best bitter ville fått smaksløkene til å gå i spagat!!
     
    Anders- liker dette.
  16. Anders-

    Anders-
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tveita, Oslo
    Stemmer ikke helt med IBU på 36. Kan vel heller tenkes at de 52g fuggles skal være med de siste 15min?
     
    Erlendso liker dette.
  17. ØyvindO

    ØyvindO
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    H
    Jeg har sett andre kloner av dette ølet med tilsvarende mengder humle. Forskjellen er at all humle da er tilsatt på 30 min. Mulig det er "Start of boil" som er feil...
     
    Noget Undergjæret og Erlendso liker dette.
  18. Erlendso

    Erlendso
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Trondheim
    Mange av oppskriftene i boka har samme "feil". Kan tenkes at dette er forklaringen.

    Noen som vet om dette er utbredt prosedyre blandt britiske øltyper?
     
  19. mnxnor

    mnxnor
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg skal brygge Andrimne ordinary bitter til helgen.
    I boken "Den norske ølrevolusjonen" står det at koketid er 90min.

    Stemmer det? Er det noen hensikt i å koke denne i 90 min?
     
  20. Noget Undergjæret

    Noget Undergjæret
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Reondhjem
    De fleste mener det ikke har noen hensikt i å koke mer enn 60 minutter hvis det ikke er brukt pilsnermalt.

    Selv pleier jeg å holde meg til hva oppskriften sier, hvis jeg ikke mener at jeg vet bedre selv.

    vet ikke om dette hjalp deg noe særlig
     

Del denne siden