Litt langt til Tønsberg, og jeg er heller ikke noen god smaker. Men jeg blir litt nysgjerrig; kan du prøve å si noe om hva det er du opplever som ubehagelig? Og hva slags øl er det? Hvilken gjær har du brukt? Gjæringstemperatur?Hei!
Er det noen i nærheten av Tønsberg som kan hjelpe meg å finne ut hvilken usmak jeg har i ølet? Jeg leverer gjerne en flaske på døra til en som kan litt om usmaker i øl Jeg syntes det er vanskelig å beskrive smakene, så derfor ønsker jeg hjelp.
Det er en fenolsk smak, litt medisin/brent gummi.
Det er irriterende med usmaker en ikke kan finne ut av, så jeg har full forståelse for trådstarter. Du er jo heldig som bor i Oslo; der er det ikke langt til medbryggere du kan smake og diskutere med.Den der har jeg også fått et par ganger, nå sist i El Dorado IPA'n brygga tidlig i våres
hedde egentli tenkt å helle ut de siste flaskene i dag, kanskje i morra
Hvordan karbonerte dere disse?Den der har jeg også fått et par ganger, nå sist i El Dorado IPA'n brygga tidlig i våres
hedde egentli tenkt å helle ut de siste flaskene i dag, kanskje i morra
Med vørter - og ja, det er mulig at smaken i alle fall noen ganger har utvikla seg under karboneringa. Men det kan også være at det er en smak som blir tydeligere når ølet er karbonert. Jeg er usikker. Skjønt i ett tilfelle mistenker jeg karboneringa; det skjedde med et øl som jeg var veldig godt fornøyd med da jeg tappa det opp, og jeg husker nedturen da denne smaken dukka opp etter noen dager.
Speise altså. @loebrygg ?Med vørter - og ja, det er mulig at smaken i alle fall noen ganger har utvikla seg under karboneringa. Men det kan også være at det er en smak som blir tydeligere når ølet er karbonert. Jeg er usikker. Skjønt i ett tilfelle mistenker jeg karboneringa; det skjedde med et øl som jeg var veldig godt fornøyd med da jeg tappa det opp, og jeg husker nedturen da denne smaken dukka opp etter noen dager.
Right. Svidd gummi hos meg har jeg tidligere bare tatt i samme jafs som ethyl acetat, siden det har gitt seg sammen med det. Har dog aldri opplevd skikkelig svidd gummi, men bare smått sammen med etoac.Nei, sukker, men som Finn sier så er jeg usikker på når den utvikla seg. Også lett å forveksle andre smaker fra gjær og humle som kanskje skal være der; fenoler, tutti frutti
Denne gir seg - dessverre - ikke.Right. Svidd gummi hos meg har jeg tidligere bare tatt i samme jafs som ethyl acetat, siden det har gitt seg sammen med det. Har dog aldri opplevd skikkelig svidd gummi, men bare smått sammen med etoac.
Takk for tips!Om du ikke får den store responsen her så er jo en av mange medlemsfordeler at du kan levere inn øl til bedømming utenom konkurranser.
Ta en titt på: Evaluering av innsendt øl
Jeg sender deg gjerne noen flasker uten betaling, jeg er bare veldig glad for at du gidder å smake. Begge øl er på fat, så jeg kan flaske med Beergun. Vil du ha to 0.5L flasker av hvert øl (2 brygg)? Sender du adressen din på PM?Jeg elsker usmaker, og quiz. Jeg kan betale deg for å sende to øl til meg. Men da må du ha smakt på en tilsvarende flaske samme dagen som du sender for å bekrefte av usmaken fortsatt er der.
Slike jenter det vil gamle Norge ha! (Som det står i sangen, som kanskje ikke så mange kan lenger?)Takk for tips!
Jeg sender deg gjerne noen flasker uten betaling, jeg er bare veldig glad for at du gidder å smake. Begge øl er på fat, så jeg kan flaske med Beergun. Vil du ha to 0.5L flasker av hvert øl (2 brygg)? Sender du adressen din på PM?
Til dere andre som har svart, tusen takk for engasjement!
Jeg skal sette meg ned med min bedre halvdel i kveld å smake på ølene og prøve å beskrive hva vi smaker. Hun er bedre på å beskrive smakene enn det jeg er
Drøyt hundre dager på fat skulle ikke rekke å sette umami preg på ølet ut fra kontakt med død gjær. Jeg holder en knapp på oksidering her. Hvordan tapper du til fatet? Sikker på at du unngår å suge inn falskluft i slangeskjøter, og at du har purget fatet før du tapper?#1 Bohemian Pilsner fra Brewshop. (104 dager på fat)
Gjæret i Keezer med STC1000 som temperaturkontroll.
Oppskrift Bohemian Pilsner
Smaksnotater: Soya/umami, Tequila, maling.
Smaker du stall og råttent gress så tenker jeg fukt i malt og påbegynt syrning kanskje. Papp, aceton, kan være villgjær eller oksidering.#2 Fuck Putin Pale Ale fra Ølbrygging.no. (28 dager på fat)
Gjæret i Keezer med STC1000 som temperaturkontroll.
Oppskrift Fuck Putin
Smaksnotater: Kvae, gammel papp, salmiakk/aceton, stall/litt råttent gress.
Er man sin egen devils advocate her? Uhell med tidligere batcher, og nå leiter man etter feil heller enn å nyte produktet man har skapt? Jeg erfarer det støtt, at øl ikke blir helt som planlagt. Hjernen er innstilt på at slik skal det bli, ut fra min plan og justeringer. Venner og familie elsker ølet, og det er hva som går tomt raskt. Endrer oppskriften slik at jeg blir fornøyd, så sitter jeg inne med øl som de ikke likte like godt.. Folk smaker veldig forskjellig har jeg erfart, og alt etter hvor man er i livet både aldersmessig og smaksmessig så liker man forskjellige smaker. Over til ølet. Om du har brygget oppskriften før, så har du nå nye ingredienser selv om de heter det samme. Både malt, humle og gjær kan nå bidra til at ølet du har brygga smaker forskjellig fra forrige gang. En oksidert humle kan fort ødelegge en hel batch.#3 Hop Sanatorium IPA fra bryggselv.no. (29 dager på fat)
Oppskrift Hop Sanatorium
Denne ble gjæret i kjøleskapet med InkBird som temepraturkontroll.
Dette ølet ble brygget til svoger og svigerfar. dobbel batch gjæret i hvert sitt kar og brygget på hver sin brygger. begge har en liten usmak. Dette ølet har vi brygget med suksess mange ganger før, men denne gangen er det noe som ikke stemmer.
Jeg har fått DMS i et Lucky Jack jeg brygget tidligere, denne har 4,4 kg pilsnermalt som base, jeg testet ut å redusere koketiden, da jeg leste at mange her inne mener at det er mer en nok å koke en time. Det gikk ikke bra for min del, resultat ble en ekkel sur kloakk / søpplebøtte lukt i ølglasset, det var lukten som var værst, smaken var vel ganske normal mener jeg å huske. Av dette ølet gikk halvparten på fat og tvangskarbonering etter 14 dager gjæring, og halvparten på flaske og sekundærgjæring i 14 dager, det som var på fatet luktet mye verre en de på flaske, så sekundeærgjæringen fjernet noe. Etter dette koker jeg alltid 90 min, og ikke hatt det problemet siden heldigvis.