Noen spørsmål rundt brygging av pils

Hei. Jeg har mekket sammen en oppskrift (30l til kok) med en pils. Da jeg stort sett KUN brygger stout og NEIPA har jeg noen spørsmål som jeg håper å få svar på :)

1.
Humleskjema er inntil videre følgende: (IBU er hentet fra Brewfather)
60min - 21g Magnum til 26,4 IBU
15min - 25g Tettnang til 3,8 IBU
1min - 25g Tettnag til 0,3 IBU

Jeg lurer litt på 15min og 1min tilsetningene mine. Er det greit å posisjonere de ut på denne måten, eller finnes det en "bedre vei"? :)

2.
Jeg tenker å bruke hop spider. Noe jeg aldri har blitt helt klok på er hvordan jeg skal behandle denne når jeg starter nedkjøling. Jeg bruker grainfather, så vørter vil jo ligge en god stund med HØY temperatur i bryggekjelen under nedkjøling. Skal jeg da fjerne hop spider (og la den renne av over bryggekjelen) med en gang jeg starter nedkjøling, eller skal jeg la den være i mens vørter blir overført til gjæringskar? Ved siste alternativ blir jo ikke lenger 15min og 1min humla disse minuttene da de ligger i en god stund lenger.....

3.
Jeg gjærer under 1bar trykk med 34/70. Brewfather oppgir en FG på 1.003(!) med OG på 1.042. Jeg mesker på 65grader. Jeg er livredd for å få for sterk pils (den er per nå på 5,1 i Brewfather), men kan det virkelig stemme at 34/70 går så langt ned?

93,4% Fuglsang pilsner
3% Syremalt
3,7% Risskall
 
Sist redigert:
1. det kommer an på hva du ønsker å oppnå. Det er ofte slik at en prosess ikke er dårligere enn en annen, den gir bare et litt annerledes resultat.
Det vil gi noe humlesmak
Sammenlign med andre oppskrifter i Brewfather. Se også MeanBrew på YouTube.

2. det kommer an på hva du ønsker å oppnå :)
Det er mange måter å tilsette humle på. Fra rett i kjelen, eller via flere forskjellige løsninger. De (+andre forskjeller) gjør at det er umulig å sammenligne bitterhet / smak kun ut fra mengde. Test hvordan du syntes det ble og tilpass

Lag gode notater
 
Hei. Jeg har mekket sammen en oppskrift (30l til kok) med en pils. Da jeg stort sett KUN brygger stout og NEIPA har jeg noen spørsmål som jeg håper å få svar på :)

1.
Humleskjema er inntil videre følgende: (IBU er hentet fra Brewfather)
60min - 21g Magnum til 26,4 IBU
15min - 25g Tettnang til 3,8 IBU
1min - 25g Tettnag til 0,3 IBU

Jeg lurer litt på 15min og 1min tilsetningene mine. Er det greit å posisjonere de ut på denne måten, eller finnes det en "bedre vei"? :)

2.
Jeg tenker å bruke hop spider. Noe jeg aldri har blitt helt klok på er hvordan jeg skal behandle denne når jeg starter nedkjøling. Jeg bruker grainfather, så vørter vil jo ligge en god stund med HØY temperatur i bryggekjelen under nedkjøling. Skal jeg da fjerne hop spider (og la den renne av over bryggekjelen) med en gang jeg starter nedkjøling, eller skal jeg la den være i mens vørter blir overført til gjæringskar? Ved siste alternativ blir jo ikke lenger 15min og 1min humla disse minuttene da de ligger i en god stund lenger.....

3.
Jeg gjærer under 1bar trykk med 34/70. Brewfather oppgir en FG på 1.003(!) med OG på 1.042. Jeg mesker på 65grader. Jeg er livredd for å få for sterk pils (den er per nå på 5,1 i Brewfather), men kan det virkelig stemme at 34/70 går så langt ned?

93,4% Fuglsang pilsner
3% Syremalt
3,7% Risskall
Humleskjemaet virker greit nok. Trur ikke små justeringer der vil gjøre særlig forskjell. Men jeg ville ikke brukt Magnum, som er veldig nøytral, som bitterhumle. Opal, Smaragd, Perle er gode alternativer. De vil gi deg fine kryddertoner.

Trykkgjæring gir deg et mer nøytralt øl. Men det er opp til deg hva du vil ha:).

Risskall burde ikke være nødvendig, men har du erfaring for at du trenger det, så trenger du det jo.

1.003 gir 93% utgjæring. Det får du garantert ikke. 1.007 og 83% virker ikke urimelig. Da får du 4,6% ABV, og det er jo greit.

Hop Spider har rjeg ikke erfaring med.
 
Tilbake
Topp