Hallstein
Norbrygg-medlem
Tenkte jeg skulle sette igang en diskusjon rundt akkurat dette med gjæring og kontroll på den.
Det er jo så mange som sier at om man skal brygge ditt og datt må man ha "skikkelig kontroll på gjæringen". Men hva betyr dette i praksis?
Jeg har kjøleskap og STC-1000 sjæl, men er det virkelig nok å teipe fast proben på et plastikk-kar, isolere utenpå og la det stå til?
Om jeg hadde puttet en probe midt i ølet, ville disse to vist lik temperatur i hele gjæringsprosessen?...
Og ikke minst, HVOR nøye er det med gjæringstemperatur?. Når man gjærer en lager for eksempel, om denne gjæres på 11 grader, hvor mye +/- temperatursvingninger tåler ølet før det vil bli merkbare resultater av svingningene? 1 grad? 0,5 grad? 2 grader?...
Jeg føler kanskje jeg har høvelig kontroll på gjæringen, da jeg setter tempen på en temp og glemmer det, egentlig. Sjekker det innimellom. Men det er likevel en liten perfeksjonist inni meg som skulle ønske at jeg hadde mulighet for å fått en graf over gjæringstemperaturen for eksempel....
Hva tror dere? Hva betyr "stålkontroll på gjæringen" i praksis, egentlig?
Det er jo så mange som sier at om man skal brygge ditt og datt må man ha "skikkelig kontroll på gjæringen". Men hva betyr dette i praksis?
Jeg har kjøleskap og STC-1000 sjæl, men er det virkelig nok å teipe fast proben på et plastikk-kar, isolere utenpå og la det stå til?
Om jeg hadde puttet en probe midt i ølet, ville disse to vist lik temperatur i hele gjæringsprosessen?...
Og ikke minst, HVOR nøye er det med gjæringstemperatur?. Når man gjærer en lager for eksempel, om denne gjæres på 11 grader, hvor mye +/- temperatursvingninger tåler ølet før det vil bli merkbare resultater av svingningene? 1 grad? 0,5 grad? 2 grader?...
Jeg føler kanskje jeg har høvelig kontroll på gjæringen, da jeg setter tempen på en temp og glemmer det, egentlig. Sjekker det innimellom. Men det er likevel en liten perfeksjonist inni meg som skulle ønske at jeg hadde mulighet for å fått en graf over gjæringstemperaturen for eksempel....
Hva tror dere? Hva betyr "stålkontroll på gjæringen" i praksis, egentlig?