1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Pastry Stout?

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av JEG, 20 Des 2018.

  1. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Ananas skal i secondary. "Tørr-ananase" heter det da. Funker bra sammen med vaniljesauswhirlpool
     
    1Morten liker dette.
  2. Mats Ø.

    Mats Ø.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Er ikke det et enzym? :p
     
  3. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Stemmer, det som bryter ned eurekahumle...
     
  4. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Du tenker på bromelain. Med mindre man har en meat-stout, og ikke milk-stout, så betyr nok enzymet lite.
     
  5. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Bare må siden amerikanere og ananas allerede er nevnt.

    - Sir, we’ve found this and we needed you to name it.
    - «Pineapple»
    - But we figured we might as well just call it “Ananas” since the majority of the world refers to it as-such....
    - «Pineapple»
    - But sir-....
    - «Pine. Apple.»
     
  6. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Pine: Simcoe + Chinook
    Apple: Acetaldehyd
     
  7. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Ligger dere verdiene på sweet stout? Eller imperial? Får liksom lyst til å ta helt av, men men...
     
  8. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Savner "mal" for imperial sweet stout....
     
    Løver og 1Morten liker dette.
  9. Hannaas

    Hannaas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Kom til å tenke på at @Overgjæret hadde noe om pastry stouts i sin podcast, så jeg måtte sjekke litt. Det kommer noen gode tips fra Omnipollo i siste fem minuttene av denne episoden. Usikker på om det var dette innslaget jeg tenkte på, men det er i alle fall noe. Kort oppsummert: Vær forsiktig med humlebitterhet, velg røstet malt med sjokoladepreg fremfor brent preg, bygg kompleksitet med mange ulike malttyper.
     
    JEG og Mats Ø. liker dette.
  10. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Kan vel også komme med noen pointers, ut fra hva jeg har lest (husker ikke de forskjellige kildene, men husker at jeg tok dem som troverdige):
    • Lys sjokomalt gir en bedre/mykere sjokoladesmak enn mørk. Mørk blir mer bitter (kokesjokolade).
    • Du trenger typisk litt mer lys sjokomal enn mørk for samme intensitet ellers.
    • Litt vanilje fremhever sjokoladesmaken.
    • Som nevnt over: Lav IBU. Husk at mørk malt også bidrar til bitterhet (men selvfølgelig ikke IBU).
    • Litt CaCl2 kan være bra, men CaSO4 bør man være forsiktig med
    • Pass på pH ved bruk av mye mørke malter. CaCO3 kan være en idé (selv tenker jeg cold steeping).
    • Laktosemengde er ikke lett å bli klok på, men en plass mellom 5 og 10 % er sikkert innafor.
    • Laktose er ikke gjærbart, men er bare ca 1/6 så søtt som vanlig bordsukker.
    • Litt havre for munnfølelse brukes ofte
    Var mer, men det var OTOMH :)
     
    LarsUlv liker dette.
  11. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    @JEG Fikk du noe svar fra Cerveziam på CHUD?
     
  12. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Nope! Var Pecanisher jeg siktet til, dog.
    Har hørt mye skryt av Amundsen Zygoat. Teker å teste den og deretter komme med en forespørsel til dem også.
     
    1Morten liker dette.
  13. Overgjæret

    Overgjæret
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Vi har et par episoder hvor dette blir tatt opp. Særlig i den hvor vi intervjuer Cervisiam så går vi i detalj på hvordan man kan gå frem for å tilsette smaker, og også i episoden fra MBCC '18 hvor vi intervjuet Henok fra Omnipollo.
    Ellers som det nevnes, lav bitterhet, lite skarp røstet maltsmak, laktose og en kombinasjon av smaker er lurt. Anbefaler å bruke vanilje som kompliment til de fleste smaker. Vaniljen er en god smaksforsterker.
     
    espux, JEG, Hannaas og 1 annen person liker dette.
  14. Botnen

    Botnen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Regner med de fleste har fått det med seg, men brewshop har tatt inn cholaca. Skal testes
     
    Kalvatn liker dette.
  15. Mats Ø.

    Mats Ø.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det så jeg selv! Cholaca og vanilje, det hadde vært noe. Jeg smakte forresten et øl på lørdag som var sweet stout med vanilje. Masse vanilje og masse sjokolade, nesten lys sjokolade i smak og aroma. Han sa det var sweet stout, men det kunne jaggu vært pastry og. Jeg tror skillet mellom de to stilene er ganske så diffus. Noen som har noen tanker?
     
  16. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Har alltid trodd det var sweet stout med tilsetninger. Men jeg er en enkel sjel da.
     
  17. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Det ble litt mer. Nå gikk nettopp 100 gram kokos, 50 gram kakaonibs, 100 gram rapadurasukker og 5 dråper vaniljeekstrakt i dunken. Skal bli pastry [​IMG]
     
    Amarillo, JEG, Kalvatn og 2 andre liker dette.
  18. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Av en eller annen grunn fikk jeg vann i munnen nå....
     
    1Morten liker dette.
  19. Botnen

    Botnen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvordan ble oppskriften din på pastry stout @1Morten ??
     
  20. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Tror dette er blitt et av de finere ølene mine. Merkelig nok. Hadde veldig lave forventninger. Er bare en liten uke på fat, men klarer ikke holde meg unna
     
    Botnen liker dette.

Del denne siden