1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Pastry Stout?

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av JEG, 20 Des 2018.

  1. Botnen

    Botnen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvor havnet du på Abv & ibu?
     
  2. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    [​IMG]
     
    Botnen liker dette.
  3. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    Brewfather

    Kommentarer til dette? Blir det FOR søtt? Dette blir jo eit tøyseøl, ikkje noko ein demlar akkurat-
     
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Med en time på 63 grader skulle du jo få god gjærbarhet. 002 har jeg inegn erfaring med, men fikk nettopp 74% utgjæring med noe liknende (1.098 => 1.024) med wyeast 1728, som ikke skal være noen super-attenuator, og der starta jeg meskinga på 67 grader (fikk synke litt etter hvert, da). Jeg skulle faktisk gjerne hatt litt dårligere utgjæring.

    Men jeg har ikke all verdens erfaring med sånt øl. De få jeg har brygga, har ikke blitt for søte, i alle fall. Men jeg pitcha mye gjær, og ga godt medd oksygen, i to omganger.
     
    Kalvatn liker dette.
  5. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    Ting eg ikkje trudde eg kom til å gjer som heimebryggar
    Toasted marshmallow syrup. Luktet og smakte intenst av grilla marshmallow, spent på om gjæringa tek knekken på aroma/smaken.

    [​IMG][​IMG]
     
    #85 Kalvatn, 6 Des 2019
    Sist redigert: 6 Des 2019
    YngveKL, loebrygg, Amarillo og 3 andre liker dette.
  6. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Mye rart man lærer som brygger, nå kan du å lage ristet marshmallowsirup, som en av få her i landet.
    Smeltet du dem bare etter grilling?
     
  7. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    Ja smelta dei i kokheitt vatn i lag med 200gr sukker og bourbon-vanilje ekstrakt, og so silte det.
    I ettertid tenker eg at sukkeret var kanskje unødvendig mtp at dette skal i øl. Men samtidig trur eg ikkje oppskrifta har vondt av litt sukker.
     
    YngveKL og Amarillo liker dette.
  8. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesstyre Oslo
    Sentralstyre

    Du kan vurdere å tilsette sirupen etter stormgjæring for å hindre for mye utblåsing av aroma.
     
  9. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    Ja, Det var planen. Men sirupen vil også gjære ut.
     
  10. AMelbye

    AMelbye
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei, ser denne tråden stoppet opp for et halvt år siden - er noen av dere klare til å konkludere litt eller å dele eller en "god" oppskrift jeg kan få se litt på? :)

    Jeg så linkene lenger opp altså, men jeg lurer på hva dere har kommet frem til :)
     
  11. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    Var ikkje berre tråden som stoppa opp, sirupen står fortsatt i kjøleskapet :(
     
    Sabrora liker dette.
  12. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Stavanger
    Ha! Rart denne fikk en post nå - var innom tråden i går for å planlegge neste brygg, da samboeren minte meg på at jeg lovet henne pastry. Ble altså ikke noe pastry på meg. Ble så sinsykt mye annet som bare MÅTTE brygges. Men neste brygg blir pastry! (Problemet er at jeg har fulle fat og to brygg som er ferdig gjæret.... (Og ja, jeg har nom fat).
     
  13. bryren

    bryren
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg prøvde meg på oppskrifta til overgjæret. Gristen er lik, men gjorde noen forandringer når jeg overførte til keg. Hadde 200 gram kakaonibs, sammen med en ts vaniljesukker og 2 dl portvin. La det i fatet og overførte 10 liter på en keg. De siste 10 litrene fikk 200 gram kakaonibs, en ts vaniljesukker, 2 dl bourbon og en dram med marshmellow essens fra lorann oil.

    Generelt mangler ølet fylde, så jeg har lagt på 400 gram med flaka havre til neste oppskrift. Portvinstouten var relativt anonym i smak, mens bourbonstouten var mer i retning pastry. Var egentlig overraska over at 3,75 ml essens utgjorde så mye smak på 10 liter.

    Har kjøpt inn mer essens, men har en liten bryggepause nå. Kan oppdatere deg når jeg får prøvd på nytt.
     
  14. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Marshmallow essens der altså.
    Det visste jeg ikke fantes, og jeg tror jeg kunne greid meg helt greit resten av livet uten å vite det også :D
     
    Finn Berger og erikraude liker dette.
  15. Kloakk

    Kloakk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Play nice boy:D
     
    Amarillo liker dette.
  16. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg trodde Marshmallow bare var sukker
     
  17. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Tror det er noe vanilje også, ihvertfall smaker det vanilje.
     
  18. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    OK, vaniljesukker da :D
     
    erikraude og Amarillo liker dette.
  19. bryren

    bryren
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har innsett at det meste finnes i essens. Marshmellow er bare vanilje, men har en annen smak og lukt. Om man koker vanlig marshmellow får man ikke noe smak. Da er det fint med essens.

    Det meste av pastry stout er vel en kombinasjon av essens og andre tilsettinger?
     
    Amarillo liker dette.
  20. AMelbye

    AMelbye
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    skjønner - jeg melder meg på. Pastry stout er godt - det får bli en 50L av hver (den norske og den utenlandske som var postet tidligere) og prøve litt forskjellige tilsetninger i første omgang. Og tynn stout er noe drit, så ekstra havre høres ut som en god idé, Bryren! Kjøpes essensene på bryggebutikken eller et annet sted?
     

Del denne siden