... og så var tiden kommet for det siste ølet fra raude-nissen. Dette er Tønneøl med Porter-blend som har stått i kjøleskapet siden ankomst rett før jul.
Fargen er mye mørkere enn selve tønneølet, men ikke sort. Det har en dyp, dyp farge av rav og er helt klart. Skummet holder godt, og ølet er karbonert som et Belgisk øl - noe som ser helt riktig ut. Karboneringen er flott, og det er enkelt å svirre opp mer nydelig skum.
Aromaet avslører enkelt at dette er Erikraude sitt Tønneøl. Med denne blenden kommer det ikke bare lukt av tørkede frukter, men også av modne bær. Jeg kan ikke huske denne aromaet var så fremtredende i de andre tønneølene jeg har smakt. Lukten av modne kirsebær er fremtredende og bærer med seg en lovnad om syre. Ølet har fremdeles vinøse toner. Lukten er balansert. Eventuell lukt av malt er kamuflert.
Det første som slår meg ved første slurk, er at dette ikke smaker av Porter. Mulig blenden ikke var i harmoni fra starten, men nå har de to bryggene fusjonert - på en behagelig måte. Dette er ingen 'hostile takeover', men en 'merger of equals' hvor summen blir høyere enn de enkelte brygg. Alkoholen er fremdeles tydelig, men den har aldri vært skjemmende... bare tydelig...
Vaniljen som var 'påtrengende' i de tidlige utgavene, er nå veldig avdempet. Den er tydelig undertrykket av frukt-kjøtt og syre, og ølet føles derfor ikke lenger søtt som det gjorde tidligere. Maltsmaken er svak til fraværende.
Jeg har tidligere sagt at tønneølet trenger et tungt øl for å balansere, men dette ølet viser at jeg tok feil. Jeg mener fremdeles at det er en god ide å blende dette med en tung stout, og jeg har selv blandet inn min egen Erik Birgersen (ikke BE). Dette ølet er derimot en særdeles god blend, nettop fordi den ikke smaker av Porter. Jeg antar at en ferskere blend vil tvinge en Porter i kne, men siden dette hverken er en porter eller et EirikTønneøl, blir den opphøyet til noe helt annet.
Ølet er særdeles velsmakende. Dersom du har mer igjen av denne du vil kvitte deg med, så står jeg parat
Godt håndverk tvers gjennom.