Fikk du tatt en noenlunde oppmåling av de ulike maltene i blandingen?Eg fekk nett eit par sekkar av denne i posten (greit å få neste juleøl på flaske allereie, tenkjer eg), og den var så og sei ublanda. Det kan sjå ut som det berre er tre forskjellige typar. Burde vere smal sak å skille det når eg opnar sekken, så eg skal prøve å få ei nogonlunde nøyaktig oppmåling av blandingsforholda når eg skal brygge den om eit par veker.
Veldig gøy med tilbakemelding! Ser at jeg gjettet rett på både pilsnermalt, munich og caramel. Det virker som den siste biten av puslespillet blir hva de andre småtteriet for farge er. Med tanke på humle så har bryggselv allerede etablert at det kun er en 60 minutters tilsetning av Magnum som bitterhumle.Ikke akkurat sensasjonelt, men i hvert fall info etter en prat med noen som har en viktig rolle i produksjonen av denne øllen: Dette er en typisk europeisk bokkøl, så det er mest pilsmalt, i tillegg er det mye bayermalt som han kalte det, og det er vel det vi pleier å kalle munich tenker jeg. I tillegg caramel og litt annet smått for farge. (Som sagt, jeg kan ikke stille med nøyaktige mengder her, men det er da noe.) Moderat og forsiktig bruk av humle (ingen detaljer, skal se om jeg kan grave fram noe seinere) og en streit lagergjæring og prosess. Ringnes har allerede i vår flasket sitt øl for året, så modningen er naturligvis viktig. Som det blei påpekt tidligere i tråden er det nok like mye prosessen som er viktig her, man kan neppe gjenskape dette selv om man har en nøyaktig resept.
Jeg kommer tilbake med info om gjær og humlevarianter hvis jeg får gravd litt videre.
Skal brygge denne selv. Litt rart man må til med lactol på en så mørk øl. Ser Gahr oppgir følgende på 30 liter (oppskrift sier 32, men også 4 x 7,7, så tenker jeg bruker 30 i no-sparge heller og justerer.Brygget denne i går (Bryggselv sitt sett), justerte vann etter Gahr, men måtte også justere meskevann med lactol (2 ml) for å nå pH 5,4. Skyllevann justerte jeg kun med lactol. innmesk 50 gr C i 10, men måtte meske med 64 gr C i drøyt 2 timer med omrøring i mesk 2 ganger (brukte grainfatheren). Det måtte til for å konvertere stivelsen og for å få nok utbytte. Skylte og mer enn nødvendig for å trekke ut mer stivelse til uttrekket hadde SG 1.045 med pH 5,6. Da hadde jeg 28 l v/100 gr C i kjelen. Kokte i 2 timer for å nå volum/OG og endte på 21 l (v/10 gr C) med OG 1.086 i gjæringskaret. Som flere har nevnt måtte jeg ha lang mesketid og koketid for å nå volum/OG på denne. Etter nedkjøling til 9,5 gr C ved pitch og oksygenering ved pitch og 10 timer blir det spennene å se utviklingen.
Det kan du si. Jeg er ikke helt sikker på om Gahr tar hensyn til pH i sin tabell. Jeg har notatført 3,6 g CaCl2, 2,4 g CaSO4, 2,4 gr kalk og 4,8 g natron. Hvis du skal redusere noe, vil jeg tro natron er det som bør reduseres. 6 g natron gjør nok ganske mye med pH. Du kan eventuelt erstatte noe av natron med bordsalt (uten jod) pga natriumet som reduseres ved mindre natron.Skal brygge denne selv. Litt rart man må til med lactol på en så mørk øl. Ser Gahr oppgir følgende på 30 liter (oppskrift sier 32, men også 4 x 7,7, så tenker jeg bruker 30 i no-sparge heller og justerer.
CaSO4 (meskevann): 3g
CaCl2 (meskevann): 4,5 g
CaCO3 (kun mesk): 3 gram
NaHCO3 (kun mesk): 6 gram
De to siste (kritt og natron) er jo for å trekke pH opp, så kanskje like greit å redusere disse, kanskje bare halvere?
Litt sent nå.Kjørte på med følgende:
CaSO4 (meskevann): 3g
CaCl2 (meskevann): 4,5 g
CaCO3 (kun mesk): 0 gram
NaHCO3 (kun mesk): 1 gram
Vis vedlegget 38179
Det tilfredsstilte alle kriterier, så det kan ikke være langt borte.
Etter en liten bryggedag fra helvete, endte jeg med 15 l i bøtte, mot 20. Traff dog fint på 1.086. I oppskriften legges det opp til no-sparge og en effektvitet på 75 %. Er vel ikke vanlig å oppnå 75 % på no-sparge?
Så lenge man sirkulerer under hele meskingen, så vil vørteren som er igjen i masken ha praktisk talt samme OG som den du tapper.Men det er jo de literne med høy OG som er bundet opp i malten som utgjør størstedelen av dårlig effektivitet. De som du da ikke får skylt ut... ?