1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Ringnes Julebokk

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Dennis, 3 Des 2014.

  1. beefeater

    beefeater
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Nei, men i en Speidel 20 kan man ikke forvente noe særlig effektivitet med så mye malt.
     
  2. objoro

    objoro
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Namsos
    Jeg tviler på om det går å trykke inn noe mye mer enn 6.5 kg i en Speidel 20 uten en eller annen form for endring av originalt oppsett. Jeg løste det med dobbeltmesk med en mindre mengde i første mesk og hovedmengden av maltet på nattmesk. Skylte tilsvarende den vannmengden som var bundet opp i maltet på første mesk og ingen skylling etter nattmesk med ca 6 kg malt.
    Endte som sagt med 20l og ca 20 under mål på OG og er redd jeg glemte vannjusteringen.
    Kan dette være årsaken til at jeg bommet så pass mye, eller er det min variant av dobbeltmesk/ nattmesk som ble feil?


    Sent fra min SM-N950F via Tapatalk
     
  3. beefeater

    beefeater
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg har noen få ganger, blant annet i går - det var vel derfor jeg kom på å kommentere din effektivitet - gjort en liten sidemesk i en gryte på komfyren. Skrev om det her i går:
    https://forum.norbrygg.no/threads/hva-skal-du-brygge-idag.5718/page-517#post-443927

    Jeg målte dessverre ikke volum før kok eller sluttvolum så har ikke gode tall for effektivitet men det så ut som at jeg fikk omtrent forventet mengde ut. Fikk en OG på 1.074 mot beregnet 1.077 med til sammen 7.55 kg malt og 500 gram farin. 5.55kg malt i Speidel, 2kg malt i sidemesken og 500g sukker siste 15 minutter av kok. Har lagt til grunn 77% effektivitet i Beersmith.

    Har brukt denne metoden noen få ganger og synes det fungerer bra. Det er litt mer å passe på underveis men vil ta kortere tid enn dobbelmesk. Har ikke prøvd det siste så kan ikke sammenlikne resultater.
     
  4. kfladseth

    kfladseth
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Fikk du tatt en noenlunde oppmåling av de ulike maltene i blandingen?
     
  5. JanEvil

    JanEvil
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Mnei, det vart dårlig tid til brygging, og plutselig måtte eg reise på jobb igjen. Så sekken står der og venter på meg.
     
  6. kfladseth

    kfladseth
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Brygget denne i går (Bryggselv sitt sett), justerte vann etter Gahr, men måtte også justere meskevann med lactol (2 ml) for å nå pH 5,4. Skyllevann justerte jeg kun med lactol. innmesk 50 gr C i 10, men måtte meske med 64 gr C i drøyt 2 timer med omrøring i mesk 2 ganger (brukte grainfatheren). Det måtte til for å konvertere stivelsen og for å få nok utbytte. Skylte og mer enn nødvendig for å trekke ut mer stivelse til uttrekket hadde SG 1.045 med pH 5,6. Da hadde jeg 28 l v/100 gr C i kjelen. Kokte i 2 timer for å nå volum/OG og endte på 21 l (v/10 gr C) med OG 1.086 i gjæringskaret. Som flere har nevnt måtte jeg ha lang mesketid og koketid for å nå volum/OG på denne. Etter nedkjøling til 9,5 gr C ved pitch og oksygenering ved pitch og 10 timer blir det spennene å se utviklingen.
     
  7. arnebl

    arnebl
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ikke akkurat sensasjonelt, men i hvert fall info etter en prat med noen som har en viktig rolle i produksjonen av denne øllen: Dette er en typisk europeisk bokkøl, så det er mest pilsmalt, i tillegg er det mye bayermalt som han kalte det, og det er vel det vi pleier å kalle munich tenker jeg. I tillegg caramel og litt annet smått for farge. (Som sagt, jeg kan ikke stille med nøyaktige mengder her, men det er da noe.) Moderat og forsiktig bruk av humle (ingen detaljer, skal se om jeg kan grave fram noe seinere) og en streit lagergjæring og prosess. Ringnes har allerede i vår flasket sitt øl for året, så modningen er naturligvis viktig. Som det blei påpekt tidligere i tråden er det nok like mye prosessen som er viktig her, man kan neppe gjenskape dette selv om man har en nøyaktig resept.
    Jeg kommer tilbake med info om gjær og humlevarianter hvis jeg får gravd litt videre.
     
    gstein og RobertG liker dette.

Del denne siden