1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Ringnes Julebokk

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Dennis, 3 Des 2014.

  1. beefeater

    beefeater
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Nei, men i en Speidel 20 kan man ikke forvente noe særlig effektivitet med så mye malt.
     
  2. objoro

    objoro
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Namsos
    Jeg tviler på om det går å trykke inn noe mye mer enn 6.5 kg i en Speidel 20 uten en eller annen form for endring av originalt oppsett. Jeg løste det med dobbeltmesk med en mindre mengde i første mesk og hovedmengden av maltet på nattmesk. Skylte tilsvarende den vannmengden som var bundet opp i maltet på første mesk og ingen skylling etter nattmesk med ca 6 kg malt.
    Endte som sagt med 20l og ca 20 under mål på OG og er redd jeg glemte vannjusteringen.
    Kan dette være årsaken til at jeg bommet så pass mye, eller er det min variant av dobbeltmesk/ nattmesk som ble feil?


    Sent fra min SM-N950F via Tapatalk
     
  3. beefeater

    beefeater
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg har noen få ganger, blant annet i går - det var vel derfor jeg kom på å kommentere din effektivitet - gjort en liten sidemesk i en gryte på komfyren. Skrev om det her i går:
    https://forum.norbrygg.no/threads/hva-skal-du-brygge-idag.5718/page-517#post-443927

    Jeg målte dessverre ikke volum før kok eller sluttvolum så har ikke gode tall for effektivitet men det så ut som at jeg fikk omtrent forventet mengde ut. Fikk en OG på 1.074 mot beregnet 1.077 med til sammen 7.55 kg malt og 500 gram farin. 5.55kg malt i Speidel, 2kg malt i sidemesken og 500g sukker siste 15 minutter av kok. Har lagt til grunn 77% effektivitet i Beersmith.

    Har brukt denne metoden noen få ganger og synes det fungerer bra. Det er litt mer å passe på underveis men vil ta kortere tid enn dobbelmesk. Har ikke prøvd det siste så kan ikke sammenlikne resultater.
     
  4. kfladseth

    kfladseth
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Fikk du tatt en noenlunde oppmåling av de ulike maltene i blandingen?
     
  5. JanEvil

    JanEvil
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Mnei, det vart dårlig tid til brygging, og plutselig måtte eg reise på jobb igjen. Så sekken står der og venter på meg.
     
  6. kfladseth

    kfladseth
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Brygget denne i går (Bryggselv sitt sett), justerte vann etter Gahr, men måtte også justere meskevann med lactol (2 ml) for å nå pH 5,4. Skyllevann justerte jeg kun med lactol. innmesk 50 gr C i 10, men måtte meske med 64 gr C i drøyt 2 timer med omrøring i mesk 2 ganger (brukte grainfatheren). Det måtte til for å konvertere stivelsen og for å få nok utbytte. Skylte og mer enn nødvendig for å trekke ut mer stivelse til uttrekket hadde SG 1.045 med pH 5,6. Da hadde jeg 28 l v/100 gr C i kjelen. Kokte i 2 timer for å nå volum/OG og endte på 21 l (v/10 gr C) med OG 1.086 i gjæringskaret. Som flere har nevnt måtte jeg ha lang mesketid og koketid for å nå volum/OG på denne. Etter nedkjøling til 9,5 gr C ved pitch og oksygenering ved pitch og 10 timer blir det spennene å se utviklingen.
     
  7. arnebl

    arnebl
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ikke akkurat sensasjonelt, men i hvert fall info etter en prat med noen som har en viktig rolle i produksjonen av denne øllen: Dette er en typisk europeisk bokkøl, så det er mest pilsmalt, i tillegg er det mye bayermalt som han kalte det, og det er vel det vi pleier å kalle munich tenker jeg. I tillegg caramel og litt annet smått for farge. (Som sagt, jeg kan ikke stille med nøyaktige mengder her, men det er da noe.) Moderat og forsiktig bruk av humle (ingen detaljer, skal se om jeg kan grave fram noe seinere) og en streit lagergjæring og prosess. Ringnes har allerede i vår flasket sitt øl for året, så modningen er naturligvis viktig. Som det blei påpekt tidligere i tråden er det nok like mye prosessen som er viktig her, man kan neppe gjenskape dette selv om man har en nøyaktig resept.
    Jeg kommer tilbake med info om gjær og humlevarianter hvis jeg får gravd litt videre.
     
  8. RobertG

    RobertG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Veldig gøy med tilbakemelding! Ser at jeg gjettet rett på både pilsnermalt, munich og caramel. Det virker som den siste biten av puslespillet blir hva de andre småtteriet for farge er. Med tanke på humle så har bryggselv allerede etablert at det kun er en 60 minutters tilsetning av Magnum som bitterhumle.
     
    jonnyreinsberg liker dette.
  9. Jovialsen

    Jovialsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvordan blir Ølsettet fra Bryggselv? Jeg kunne tenke meg å gi det et forsøk som årets juleøl.
     
  10. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Stavanger
    Skal brygge denne selv. Litt rart man må til med lactol på en så mørk øl. Ser Gahr oppgir følgende på 30 liter (oppskrift sier 32, men også 4 x 7,7, så tenker jeg bruker 30 i no-sparge heller og justerer.

    CaSO4 (meskevann): 3g
    CaCl2 (meskevann): 4,5 g
    CaCO3 (kun mesk): 3 gram
    NaHCO3 (kun mesk): 6 gram
    De to siste (kritt og natron) er jo for å trekke pH opp, så kanskje like greit å redusere disse, kanskje bare halvere?
     
  11. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
  12. kfladseth

    kfladseth
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det kan du si. Jeg er ikke helt sikker på om Gahr tar hensyn til pH i sin tabell. Jeg har notatført 3,6 g CaCl2, 2,4 g CaSO4, 2,4 gr kalk og 4,8 g natron. Hvis du skal redusere noe, vil jeg tro natron er det som bør reduseres. 6 g natron gjør nok ganske mye med pH. Du kan eventuelt erstatte noe av natron med bordsalt (uten jod) pga natriumet som reduseres ved mindre natron.
     
  13. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Stavanger
    Litt sent nå.Kjørte på med følgende:
    CaSO4 (meskevann): 3g
    CaCl2 (meskevann): 4,5 g
    CaCO3 (kun mesk): 0 gram
    NaHCO3 (kun mesk): 1 gram

    Screenshot 2018-09-03 at 01.14.35.png

    Det tilfredsstilte alle kriterier, så det kan ikke være langt borte.

    Etter en liten bryggedag fra helvete, endte jeg med 15 l i bøtte, mot 20. Traff dog fint på 1.086. I oppskriften legges det opp til no-sparge og en effektvitet på 75 %. Er vel ikke vanlig å oppnå 75 % på no-sparge?
     
  14. Stig Berntsen

    Stig Berntsen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Askim
    Har fått 89% med no-sparge, en må bare meske lenge nok, Meskingen går over til å bli en del av skyllingen når man mesker lenge.
     
    JEG liker dette.
  15. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Man gjør vel ikke no sparge pga effektivitet. Å meske lenge gjør jo en del med sukkerartene. Men hvis man vil ha den typen så er de jo fint nok.
     
  16. Stig Berntsen

    Stig Berntsen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Askim
    En lang mesk på en Speidel som sirkulerer gjør at man får med alt sukkeret som er konvertert, OG 1.079 - så jeg vil ikke si den var spesielt lav. FG 1.012
     
  17. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Men det er jo de literne med høy OG som er bundet opp i malten som utgjør størstedelen av dårlig effektivitet. De som du da ikke får skylt ut... ?
     
  18. BrewBoy

    BrewBoy
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Dette er min juleølmix, (dobbelbock med litt extra humle) som er svært god (litt selvskryt tåles ;-) ), 24 liters batch. Modnes ett år.
    4,00 kg Munich I (Weyermann) (14,0 EBC) Grain 1 45,5 %
    3,00 kg Vienna Malt (6,9 EBC) Grain 2 34,1 %
    0,50 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Grain 3 5,7 %
    0,50 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 4 5,7 %
    0,15 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Grain 5 1,7 %
    0,15 kg Special B (Castle Malting) (300,0 EBC) Grain 6 1,7 %
    0,05 kg Chokladmalt (Castle Malting) (900,0 EBC) Grain 7 0,6 %
    0,45 kg Youngs malt extract (6,0 EBC) Extract 8 5,1 %
    20,00 g Northern Brewer [8,50 %] - Boil 60,0 min Hop 9 14,4 IBUs
    20,00 g Northern Brewer [8,50 %] - Boil 15,0 min Hop 10 7,1 IBUs
    15,00 g Columbus [15,50 %] - Boil 15,0 min Hop 11 9,7 IBUs
    2,00 Items Vanilla Beans without seeds (Boil 10,0 mins) Flavor 12 -
    13,00 g Oak Chips (Boil 5,0 mins) Flavor 13 -
    40,00 g Saaz [3,75 %] - Boil 1,0 min Hop 14 0,5 IBUs
    1,0 pkg German Bock Lager (White Labs #WLP833) [35,49 ml] Yeast 15
     
  19. ØyvindO

    ØyvindO
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Så lenge man sirkulerer under hele meskingen, så vil vørteren som er igjen i masken ha praktisk talt samme OG som den du tapper.
     
  20. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Mulig jeg misforstår deg nå, menJa er jo det jeg mener. Det er andelen vørter som ikke blir skylt ut som gir dårligere meskeeffektivitet :)
     

Del denne siden