1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Ringnes Julebokk

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Dennis, 3 Des 2014.

 1. Stig Berntsen

  Stig Berntsen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Askim
  Og den andelen er ekstremt lav - når man mesker på denne måten. Hva er det du ikke forstår med% tallet? Det er ikke noe hokus pokus bak det tallet, antall liter brukt ved no-sparge er helt likt som totalen ville vært om jeg skulle skyllet inn.
  Forskjellen er altså at alt går i på en gang, og meskingen tar med seg det som er av sukker. Som regel har jeg sjekket hva som er igjen i malten i etterkant ved å "skylle" rest-malten, da er SG som regel på 1.013-1.014 - lavere ønsker ikke jeg for min del at den skal være av hensyn til usmaker man kan få fra malten.

  Om no-sparge på Speidelen er like effektivt på veldig sterk vørter, vet jeg ikke for min del.
   
 2. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  @Stig Berntsen det jeg ikke skjønner er at du har så mye høyere meskeeffektivitet en alle andre! Og det med no-sparge! Som ingeniør sier det meg at noe skurrer....
  Si det blir er 5 liter vørter som er bundet opp i masken (du får ut 5 liter mindre enn vannet du hadde i utgangspunktet). OG på denne væsken må være lik vørteren din. Si den er 70. Det er 945g sukker det, som blir igjen i masken. Hadde du skylt ville denne kanskje vært OG 20 igjen i masken (270g). Det er nesten 0,5kg sukker ekstra i karet det.

  Ser du skriver "skyller inn", jeg sier skyller ut, går ut fra vi mener det samme...
   
  #102 YngveKL, 21 Jan 2019
  Sist redigert: 21 Jan 2019
  1Morten og Kalvatn liker dette.
 3. Stig Berntsen

  Stig Berntsen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Askim
  Vet ikke hva det er jeg skriver som gjør at et par av dere ikke forstår dette jeg, men la oss ta et eksempel. På en Grainfather (kjele tar max 32L) - så vil det ikke være mulig å kjøre no-sparge, om man skal ha en 25L batch (etter kok), slik man kan på en Speidel.50L for å ta et eskempel. Speidel kjelen er MYE større enn normal batch volum tilsier. Min Speidel 50 har et volum på 80L væske.

  Om du har f.eks. 11kg malt og du skal brygge en pilsner og koke i 90 minutter, så skal kan på en Speidel 50 - bruk alt vannet i selve meskingen. Altså - min har en avdampning på 3,8L pr time. Noe som tilsier at mitt pre-boil volum må være 57,5L - etter mesking (og skylling) - jeg starter da med 57,5 + 8,8L vann når jeg begynner å meske - altså supertynn "mesk" - dette har aldri gitt utslag på kvaliteten på vørteren jeg sitter igjen med.

  Dagens malt er ikke hva den var i gamledager når alle "reglene" ble satt - så utforsk litt, test deg selv. Kan legge til at datteren min brygget på samme måte når hun var med på en konkurranse og vant dommernes stemmer. Selv gidder jeg ikke å konkurrere innen brygging, men ta deg en tur til Askim så skal du alltids få smake på noe jeg selv synes har blitt relativt godt med tid og stunder.

  Så - skyller du ikke da? Nei, det er det som er poenget, man bruker alt vannet i mesken på en gang. Utbyttet ligger skyhøyt, når min mesk er ferdig og jeg har løftet opp røret og latt malten dryppe seg ferdig, så ligger vørteren som sagt på 1.013 ca - hver eneste gang. Det finnes altså ikke noe sukker igjen som jeg vil ha - å skylle ut.

  Om du da regner på tallene ovenfor - så ser du at jeg treffer min batch størrelse på 50L, på hver bryggedag.
  Det er ikke mer vanskelig enn som så - MEN, så er det da heller ikke alt utstyr som har luksusen av å ha så stor kjele, kontra hva man kan dytte i av malt.

  Gjort det samme på BrewTools utstyr som jeg kjøpte for å teste, lå på 89% der også. 86% på Brewhouse.

  Så dere må tro hva dere vil, men å vifte med Ingeniør titler for å betvile hva andre skriver virker jævlig fordummende i en diskusjon, la det heller være om du ikke forstår.
   
 4. Steinar Huneide

  Steinar Huneide
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Ja, her falt jeg også av. Når man ikke skyller så er det vel samme egenvekt i vørter både i kjele og mesk?
   
  Finn Berger, YngveKL og Kalvatn liker dette.
 5. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg vet ikke hva det er jeg skriver (eller ikke) som gjør at du ikke forstår at det du sier ikke er logisk! Hvordan kan en homogen væske som i kjelen sammen med masken holder, la oss si 50 oe, plutselig inneholde 13 oe fordi den drypper fra masken du har heist ut av kjelen?

  Stikker du handa i vørteren og heiser den opp, er det jo ikke slik at den første dråpen som faller fra handa di holder 50 oe, den neste 40 oe, 30 oe osv...

  Og det at jeg "viftet med ingeniør tittelen" var for å forklare at jeg ikke biter på ulogiske forklaringer uansett hvilke personer som fremsetter dem...

  Når det er sagt tar jeg gjerne en smaksprøve om jeg er på de kanter en eller annen gang. Tviler ikke på at du/dere lager godt øl :)
   
  Kalvatn og Finn Berger liker dette.
 6. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg er iofs enig at det kan virke litt arrogant å skrive slik og skal ikke gjøre det igjen. :)
   
 7. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Sukker er tungt, ikke sant, så det synker ned i de første dråpene. :D
   
  Finn Berger og YngveKL liker dette.
 8. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Sorry, men 89% med no sparge er ikke mulig. Påstanden om at du får så høy prosent bare du mesker lenge nok, er også feil. Du kan ikke øke utbyttet etter at all stivelsen er oppløst og konvertert, og det er stort sett skjedd etter en time, litt avhengig av malingsgrad og temperatur. (Noen ganger kan det være meningsfylt å holde på noe lenger.) Etter det er det bare hvor effektivt du kan få ut vørteren med sukkeret i behold som avgjør effektiviteten, og en trenger ikke være ingeniør for å forstå at no sparge er den klart minst effektive måten å gjøre det på.

  Jeg kan ikke skjønne annet enn at forklaringen må være at det du driver med, er kontinuerlig skylling, dvs. at du tilfører vann etter hvert som du tapper ut ("fly sparging" på engelsk). Det er den mest effektive måten å få ut mest mulig av det du har produsert av sukker under meskingen, på. Og da er 89% et helt rimelig resultat.

  Kan misforståelsen oppstå fordi no sparge og kontinuerlig skylling har det til felles at du ikke tømmer kjelen underveis, slik du gjør med batch sparging? Sånn sett kan du kanskje si at du tilfører alt vannet på en gang - i en viss forstand?

  En liten tilføyelse: Jeg kan ikke se at Yngve "vifter med ingeniørtittelen".
   
  YngveKL liker dette.
 9. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  - og du er ikke ingeniør, nei:p!
   
  erikraude liker dette.
 10. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Han skriver flere steder at alt vann går i mesken ved start. Tror ikke han mener at han fly-sparger :)
   
 11. beefeater

  beefeater
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Som Finn Berger antyder; kan det her være at alle egentlig er enige men at noen begreper har blitt blandet?
  De 8.8 literne; tilsetter du dem ved start sammen med de 57.5 eller tømmer du dem gjennom maltrøret etter at det er heist opp over gryta?
   
 12. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Men hvilken annen mulig forklaring finnes det på at det drypper vørter med sg på 1.013 fra masken? Kjører du no sparge jo det som dryppper av ha samme sg som det du tappet ut. Som norsklektor kan jeg ikke skjønne annet;).
   
  YngveKL og Fagerli liker dette.
 13. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Hehe, jeg er enig jeg :)
   
 14. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Han skriver:
  :)
   
 15. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Spørsmålet er hva han forstår med "mesk". Det er mulig det er der hunden ligger begravet.

  edit: Denne formuleringen er jo litt underlig:
  Når man kjører no sparge har jo ikke begrepet "skylling" noen plass i det hele tatt.
   
 16. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Han er admin på en bryggerside på FB, så jeg antar at han har det begrepet dekket :)
  Han skriver også at han koker bort 3,8 liter i timen; på 90 min blir det 5,7 liter, så tallet hans skal være 55,7 og ikke 57,5, men det er garantert bare en trykkleif, så det henger jeg meg ikke opp i (bortsett fra nå) :)
   
 17. Stenumgard

  Stenumgard
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Ref. den facebookgruppen, så registrerte jeg følgende som jeg begynte å undres på etter å ha lest denne diskusjonen.
  Dette er da skylling?
  PS! Ikke for å henge ut noen, kun fordi jeg synes denne diskusjonen er interessant.
  upload_2019-2-5_9-8-34.png
   
 18. ØyvindO

  ØyvindO
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Stig Berntsen er vel sannsynligvis den eneste i Norge som har erfaring med både Speidel, Camurri, Brewtools og en rekke andre oppsett. Det fremgår jo ikke av skjermdumpen din hvilket system han uttaler seg om.
   
 19. Holmentoppen

  Holmentoppen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ski
  Dette refererer til et 3-kjelers HERMS-oppsett.
   
 20. Mc.

  Mc.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hitra
  Har en bratberger jeg bruker en sjelden gang innimellom. Da heiser jeg malt røret litt og litt mens jeg tilsetter skyllevann og passer på at vannspeilet er høyere enn malten. Det er vel slik de tenker det i posten du refererer til.
   

Del denne siden