Jeg har prøvd å regne litt på hvor mye poteter som trengs. Nyhøsta poteter inneholder altså ca 80% vann,så du må ha 5 kg for å få en kilo tørrstoff. Og stivelsesinnholdet i det er omtrent som stivelsesinnholdet i malt. Så en enkel måte å si det på, er at du trenger omtrent 5 ganger så mye poteter som det du ville ha brukt av malt.
Jeg ville vel brukt ca. 5 kg malt til 25 liter cream ale, eller kanskje litt under. Men la oss si 5 kg. Da blir det 2,5 kg poteter hvis jeg vil ha 10% potettørrstoff, og 5 kg om jeg vil opp i 20%. Så hvis jeg går for det siste, kan gristen til en "Potato Cream" se slik ut:
3 kg pilsnermalt
1 kg pale malt
5 kg poteter
En snarvei for den som vil prøve poteter, er sjølsagt potetmjøl. Det er ca 80 % stivelse. Det blir litt dyrere, riktignok - ca. 60 kroner kiloen.