1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Ris i lager? Påvirker det smaken?

En tråd i 'Råvarer' startet av Hansern, 21 Nov 2015.

  1. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

  2. Fredrik BeKo Beer

    Fredrik BeKo Beer
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    På Hadeland brukes ikke potet til øl :D nå tror jeg du banner gnasker stykt i Akevitt kirka ;)
     
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Nei, nå er du nok på feil side ta Mjøsa. Sjøl om den norske akkevitten vart fønni opp her ta'n Hammer i si ti', så er vi nå lovlydige folk som kjøper gjær og sukker på butikken:p.
     
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg har prøvd å regne litt på hvor mye poteter som trengs. Nyhøsta poteter inneholder altså ca 80% vann,så du må ha 5 kg for å få en kilo tørrstoff. Og stivelsesinnholdet i det er omtrent som stivelsesinnholdet i malt. Så en enkel måte å si det på, er at du trenger omtrent 5 ganger så mye poteter som det du ville ha brukt av malt.

    Jeg ville vel brukt ca. 5 kg malt til 25 liter cream ale, eller kanskje litt under. Men la oss si 5 kg. Da blir det 2,5 kg poteter hvis jeg vil ha 10% potettørrstoff, og 5 kg om jeg vil opp i 20%. Så hvis jeg går for det siste, kan gristen til en "Potato Cream" se slik ut:

    3 kg pilsnermalt
    1 kg pale malt
    5 kg poteter

    En snarvei for den som vil prøve poteter, er sjølsagt potetmjøl. Det er ca 80 % stivelse. Det blir litt dyrere, riktignok - ca. 60 kroner kiloen.
     
    Børre Aursnes og Thomas D liker dette.
  5. Brede

    Brede
    Expand Collapse
    Fylkesleder

    Lager en Corona variant med 16% ris og 16 % mais 15 ibu med magnum ca 5%. WLP 940. Meget populært sommerøl og har det som regel på tapp hele året. Anelse lysere enn orginalen, men frisk og fin. Føler ris og mais gjør det lettere enn de andre lagerene som er på 100% malt. Mais en anelse søtlig smak, mens risen er nøytral. Vanskeligste ølene å brygge,;) så alle bør prøve:D
    Wlp 940 er en fantastisk gjær bruker den til mange lagerøl, inkl juleøl.
     

Del denne siden