1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Ris i lager? Påvirker det smaken?

En tråd i 'Råvarer' startet av Hansern, 21 Nov 2015.

  1. Fredrik BeKo Beer

    Fredrik BeKo Beer
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Takk. Da skal jeg teste med 34/70 og US05!
     
  2. Fredrik BeKo Beer

    Fredrik BeKo Beer
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Hei

    Hva tenker du om denne oppskiften ?

    Husets Egen Ale
    Batch Size (L): 21.0


    Total Grain (kg): 4.457
    Total Hops (g): 45.00
    Original Gravity (OG): 1.048 (°P): 11.9
    Final Gravity (FG): 1.012 (°P): 3.1
    Alcohol by Volume (ABV): 4.72 %
    Colour (SRM): 5.5 (EBC): 10.9
    Bitterness (IBU): 27.5 (Average)
    Brewhouse Efficiency (%): 75
    Boil Time (Minutes): 60
    Grain Bill
    ----------------
    3.457 kg Pilsner (77.56%)
    0.400 kg Flaked Rice (8.97%)
    0.400 kg Flaked Wheat (8.97%)
    0.200 kg Caramunich I (4.49%)
    Hop Bill
    ----------------
    15.0 g Cascade Pellet (7.8% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.7 g/L)
    15.0 g Citra Pellet (11.1% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (0.7 g/L)
    15.0 g Citra Pellet (11.1% Alpha) @ 2 Minutes (Boil) (0.7 g/L)
    Misc Bill
    ----------------
    5.0 g Whirlfloc Tablet @ 15 Minutes (Boil)
    5.0 g Yeast Nutrient @ 15 Minutes (Boil)
    Single step Infusion at 64°C for 70 Minutes.
    Fermented at 17°C with Safale US-05
     
  3. Easybrew

    Easybrew
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Banner ikke mye i min kyrka for å si det slik. Jeg bruker ris og mais pga preget på ølet som jeg ønsker å skape. Får et ala corona, lett amerikansk lager smak på ølet.

    Bruker en kun pils malt og cara så får en jo kun en god pils, og hvis en lager et lettdrikkelig øl til noen som ikke drikker vanlig så bruker jeg ris og mais.. Tar gjerne en selv også når det blir 20 grader ute..

    Lager også pils til meg sjøl med kun malt men får ikke da det lett lager preget som av og til er ønsket. Brygger også mye ipa og mørke lager men prøver å lage noe For alle.

    Men uansett kanskje litt feil å gå inn på en diskusjons tråd om ris i lager for å si at en kan utelukke det. Tror nok at de som oppsøker en tråd om mais/ris i lager gjør det for å finne ut mer om akkurat ris i lageren

    Og ris og mais er faktisk mye dyrere enn malt, så at en bruker det for å få billigere lager kan en jo også bare se bort i fra. Dermed er det et bevist valg en tar

    Easybrew
     
    #23 Easybrew, 30 Apr 2016
    Sist redigert: 30 Apr 2016
    Ronny Andersen og Jørgen O liker dette.
  4. Easybrew

    Easybrew
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem


    Ser vel like grei ut denne uten at jeg skal uttale meg om den uten å ha prøvd den. Caramunich vil gi litt malt preg og smak på ølet kanskje..
     
  5. in.primis.cervisium

    in.primis.cervisium
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Morsomt at hjemmebryggere eller bryggere for den saks skyld - som er viden kjent for å putte alt fra lakris til grapefrukt, kakaopulver, blåbær, gresskar og chili (for å nevne noen få tilsetninger) i øl... skal slå seg helt vrang når det gjelder å putte f.eks ris eller mais i øl. Noe ølbryggere av alle sorter har gjort i århundre... Hvorfor er det ene så mye mer forferdelig enn det andre?

    Er det ikke dette som på godt Norsk kalles hykleri?
     
  6. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Burde ikke bhasmati ris gi en smakskarakter? Den er jo veldig nøttaktig. Kunne vært artig å prøve.
     
  7. Easybrew

    Easybrew
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Mener på at jeg leste en plass at både basmati og jasmin var uegnet til øl da de kunne gi usmaker på ølet. Har ikke testet dette selv men gir litt mening..

    easybrew
     
  8. Huus

    Huus
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stord
    Eg kan bekrefte at wlp940 er god knall i pilsner med ris. Også mais for den del.
    Eg har ei pilsneroppskrift som er blitt til med mykje tweeking, men har slått meg til ro med denne komboen som gir ein fantastisk frisk og fruktig pilsner. Eg har bytta ut 940 med 830 for eit litt meir syrlig og crisp finish. Ein vinnar kvar sommar for både fiffen og ølhunder

    OG 1.045

    Ekstra pale premium pils malt: 78%
    Flaka ris: 18%
    Carapils: 4%

    20g amarillo @ 15 min
    10g Colombus @ 10 min
    10g Simcoe & 10 min
    20g Cascade @ 5 min
    25g Citra @ 2 min
    Bitterhumle til å nå 35ibu @ 60 min

    WLP830 german lager
    Modning: 2 mnd
     
  9. Huus

    Huus
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stord
    Humleskjemaet var for 25 liter batch...
     
  10. Nils Jakob Mella

    Nils Jakob Mella
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hehe.. Bare for å dra denne ennå litt lengere... jeg brygga en slags pils med 40% ris og 60% pilsmalt.. Frister ikke til gjentakelse. Smakte pyton. Fikk en" klonkaktig " fornemmelse.
     
    RuLu liker dette.
  11. Børre Aursnes

    Børre Aursnes
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Drøbak
    En liten oppsummering av en interessant tråd slik jeg oppfatter det. Korriger meg hvis jeg tar feil, og bekreft gjerne hvis jeg har rett.

    Ris gir lettere/tynnere smak
    Mais gir lettere/tynnere smak men kan og gi restsødme
    Sukker gir lettere/tynnere smak og gjærer bedre ut og dermed tørrere smak

    Årsaken til at smaken blir lettere er ikke smak fra adjuktene, men at man bruker mindre malt til samme OG. Samlet tilsetning opp til Max 25-30%.
     
    Finn Berger liker dette.
  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg mener at mais gir et merkbart smaksbidrag hvert fall i helt lyse øl hvis du bruker såpass mye av det at det er noen vits i det. Jeg har brukt det i cream ale, og har ikke likt det noe videre. Jeg tror kanskje det er den smaken som kan oppfattes som restsødme?
     
    Børre Aursnes liker dette.
  13. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Enig! Har ikke merket så mye restsødme fra mais, da. Særlig ris inneholder enormt mye stivelse, og er et veldig billig råstoff. Dert er selvsagt grunnen til at de store internasjonale bryggeriene bruker mye adjunkter. Opptil 40 %, sies det. Amerikansk Budweiser brygges på ris. Det er et av de dårligste ølene som finnes, etter min smak.
     
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Budweiser har vel ca. 25-30% ris, resten bygg? Det står en oppskrift i Brewing Classic Styles på en light amerikansk lager med 3 kg byggmalt og 0,8 kg valset ris til 19 liter. Ideelt for dem som har stor plen uten robotklipper, vil jeg tro:).

    Er nesten litt fristet til å prøve den. Jeg synes en Bud light kan være veldig godt når sola steiker, jeg:oops:.
     
    Frode:D og Fredrik BeKo Beer liker dette.
  15. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jepp. Nesten like godt som et stort glass iskald vann. :D
     
    Finn Berger liker dette.
  16. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    hehe - ikke så dumt. Det kan kanskje karakteriseres på samme måten som lutefisk: Det smaker ingenting på en veldig behagelig måte.

    Jeg blei litt nysgjerrig: Anheuser-Busch brygger dette ølet på en ganske interessant måte. Det gjæres med bøkechips - men de er selvfølgelig omhyggelig renset for smak:p. Teorien er at chipsene lager en større overflate som gjæren kan slå seg ned på, og på den måten få jobbet bedre med å rense ølet for (u)smaker: Budweiser - Wikipedia
     
  17. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    De har ca 40-50 cm lange spiraler i tankene.
     
    Finn Berger liker dette.
  18. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Hehe, er vel det som kalles ”guilty pleasures”?
     
    Finn Berger liker dette.
  19. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Kjøper det bare når jeg er aleine i butikken. Man har da et rykte å ta vare på. Og her ute på landet ... :p.
     
    Thomas D, Frode:D og erikraude liker dette.
  20. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Du får faktisk mer ferskenpreg av us-05 på lavere temperatur.
     

Del denne siden