Saison ala Glazen Toren Saison d'Erpe-Mere

Utrolig hvor denne gjæra jobber.
Gått fra 1.060 til 1.003 på to uker og fortsatt noe trøkk i gjærlåsen men minimalt med plopping :p
Smaker og lukter som skumputer,banan og annen moden frukt?Noe krydder som nellik og pepper??(Håpløs på å kjenne igjen lukter)
Blir jo veldig sterk,så nå må den gi seg snart håper jeg.
Livredd for usmaker her nå altså,men foreløpig veeeldig lovende tross høyere alkoholinnhold enn originalen og hva jeg hadde tenkt.
 
Utrolig hvor denne gjæra jobber.
Gått fra 1.060 til 1.003 på to uker og fortsatt noe trøkk i gjærlåsen men minimalt med plopping :p
Smaker og lukter som skumputer,banan og annen moden frukt?Noe krydder som nellik og pepper??(Håpløs på å kjenne igjen lukter)
Blir jo veldig sterk,så nå må den gi seg snart håper jeg.
Livredd for usmaker her nå altså,men foreløpig veeeldig lovende tross høyere alkoholinnhold enn originalen og hva jeg hadde tenkt.

Om den oppfører seg som min, så holder den på til den er nede rundt 1.000. Jeg tror det det er veldig lurt å la den gjøre seg helt ferdig. Mine fikk stå til det var over ett minutt mellom hvert plopp i gjærlåsen, og det tok ca. tre og ei halv uke.

Jeg fikk også mye mer alkohol enn jeg sikta mot, men det er ingen antydning til alkohol-/fuselstikk - heldigvis.
 
Noen som har forsøkt å brygge dette på høstet gjær? Altså bruke BE-134 fra litt av gjærkaken fra forrige batch?
Har en batch nå med Warrior og Fletre humle som jeg ikke vet enda om ble helt innertier, hydrometerprøven for et par uker siden var jeg litt usikker på om jeg likte.
Så for å være sikker tenker jeg å brygge en batch til med mer "korrekt" humle, og da kan jeg jo bruke gjæren fra den batchen som snart er ferdig.
Kan det bli bra?
 
Noen som har forsøkt å brygge dette på høstet gjær? Altså bruke BE-134 fra litt av gjærkaken fra forrige batch?
Har en batch nå med Warrior og Fletre humle som jeg ikke vet enda om ble helt innertier, hydrometerprøven for et par uker siden var jeg litt usikker på om jeg likte.
Så for å være sikker tenker jeg å brygge en batch til med mer "korrekt" humle, og da kan jeg jo bruke gjæren fra den batchen som snart er ferdig.
Kan det bli bra?

Dette er vel av de evige spørsmål, men Fermentis kommer i alle fall ikke med noen advarsel mot gjenbruk. De bare understreker behovet for reinslighet. Og så kommer de med det følgende, som kan sies om fersk gjær, også: "There is a risk of generating variants after a few generations, that may result in a change of the aromatic profile of the beer. The maximum number of generations is highly dependent of the brewery and the process and should be evaluated based on experiences and consistency of the product." ( https://fermentis.com/wp-content/uploads/2019/10/Brochure_Tips_and_Tricks_BAT_BD.pdf)

Jeg har samla opp en solid mengde fra de to batchene jeg nylig har tappa opp, og funderer litt på hva jeg skal bruke den til. Jeg sitter alltid med en følelse av at det forplikter å ha gjær i kjøleskapet:p!
 
Dette er vel av de evige spørsmål, men Fermentis kommer i alle fall ikke med noen advarsel mot gjenbruk. De bare understreker behovet for reinslighet. Og så kommer de med det følgende, som kan sies om fersk gjær, også: "There is a risk of generating variants after a few generations, that may result in a change of the aromatic profile of the beer. The maximum number of generations is highly dependent of the brewery and the process and should be evaluated based on experiences and consistency of the product." ( https://fermentis.com/wp-content/uploads/2019/10/Brochure_Tips_and_Tricks_BAT_BD.pdf)

Jeg har samla opp en solid mengde fra de to batchene jeg nylig har tappa opp, og funderer litt på hva jeg skal bruke den til. Jeg sitter alltid med en følelse av at det forplikter å ha gjær i kjøleskapet:p!
Det er mest endring i smaksprofil jeg tenker på. Og da er det vel mest pitchrate som har noe å si på generasjon nummer 2 av gjæren.
 
Det er mest endring i smaksprofil jeg tenker på. Og da er det vel mest pitchrate som har noe å si på generasjon nummer 2 av gjæren.

Jeg kan ikke tenke meg at generasjon 2 er noe problem, med mindre den er høsta fra et ganske sterkt øl, eller fra et som hadde en trøblete gjæringsprosess. Mine brukte over tre uker på å gjøre seg ferdig, og hadde det vært en engelsk alegjær, hadde jeg ikke brukt den. Men for denne gjærtypen vil jeg tro den tida er normalt.

Ellers er det vel summen av stress over tid som avgjør hvor mange runder gjæren tåler. Jeg veit ikke om det er stor forskjell mellom gjærtyper når det gjelder det å tåle stress, men jeg kan liksom ikke forestille meg annet enn at saison-gjær eventuelt er av de mer robuste. De har jo - som kveik og gårdsarbeidere - måttet tåle røff behandling av usentimentale bønder gjennom århundrer:).
 
Om den oppfører seg som min, så holder den på til den er nede rundt 1.000. Jeg tror det det er veldig lurt å la den gjøre seg helt ferdig. Mine fikk stå til det var over ett minutt mellom hvert plopp i gjærlåsen, og det tok ca. tre og ei halv uke.

Jeg fikk også mye mer alkohol enn jeg sikta mot, men det er ingen antydning til alkohol-/fuselstikk - heldigvis.
Da har min stoppet på 1.002 og stått nå i 3 uker totalt hvor de siste to uker på 24c.
Tenker å tappe til helgen slik at den får stå ytterligere en uke på gjæra.
Angående karbonering tenker jeg 9 gram sukker PR liter men du karbonerer ikke med sukker pga smaken Finn?.Hva bruker jeg eventuelt og hvilken menge ?Og bør jeg tilføre ekstra gjær(ønsker ikke å ta med noe som helst ekstra grums da jeg tenker man kan helle alt fra flaske over i glass på denne belgiske.Ølet blir 7,6%.
Hva tenker man om det?
Takknemlig for svar på spørsmålene:)
 
Da har min stoppet på 1.002 og stått nå i 3 uker totalt hvor de siste to uker på 24c.
Tenker å tappe til helgen slik at den får stå ytterligere en uke på gjæra.
Angående karbonering tenker jeg 9 gram sukker PR liter men du karbonerer ikke med sukker pga smaken Finn?.Hva bruker jeg eventuelt og hvilken menge ?Og bør jeg tilføre ekstra gjær(ønsker ikke å ta med noe som helst ekstra grums da jeg tenker man kan helle alt fra flaske over i glass på denne belgiske.Ølet blir 7,6%.
Hva tenker man om det?
Takknemlig for svar på spørsmålene:)

Jeg karbonerer med vørter mest fordi det gir meg litt mer øl:p. At man ikke endrer hverken smaksprofil eller alkoholprosent, spiller ikke så stor rolle; jeg tviler i alle fall på at det gjør noen særlig forskjell. Men det er veldig enkelt å gjøre det; du tapper bare to liter vørter på flaske, og legger den i fryser'n. Og så tiner jeg den og bruker den direkte. Den eneste jobben jeg har med det, er å vaske og desinfisere flaskene.

9 gram sukker pr. liter er mye; bortimot dobbelt så mye som jeg pleide å bruke på det meste av det jeg brygga da jeg brukte sukker. Men det er vel hva som regnes som stilriktig, tror jeg. Jeg synes det er altfor mye, men det er veldig få som er enig med meg der:p. BJCP sier 2,8-3,5 volumes. Du kan jo bruke denne kalkulatoren for å oversette det til gr/l: Beer Priming Calculator - Brewer's Friend
 
Jeg har brukt 12g/l på en Saison med hell (på tjukkvegga gjenbruksflasker). Gjæret den ut på 27C så da trenger den litt ekstra piff. Ender da opp på 3,7 vol CO2. Les denne artikkelen så ser du at dette ikke er for høyt for stilen: Belgian Beer: You’re Probably Doing It Wrong

9g/l på en Saison som du har gjæret ut på 24C gir 3,0 vol CO2, fortsatt helt innafor!

Ikke hør på @Finn Berger når det gjelder karbonering av Saison :p hehe
 
Var det nokon som brygga etter oppskrifta her og sendte inn til NM? Hadde våre litt gøy å sammenligna gjæringstemp og prosess mot resultater og kommentarer :) Er litt bekymra for at min blei infisert... så er ikkje sikkert det er so mykje å sjå på då men :p
 
Litt på siden.

Jeg skal brygge et hveteøl i løpet av mai. 50 / 50 pilsen og hvetemalt. Jeg vurderer å sette dobbel batch, og splitte 25 liter med hveteøl og 25 liter med Saison-gjæren BE-134. Noen som har prøvd saison/belgisk øl med så mye hvete?
 
Jeg har brukt 12g/l på en Saison med hell (på tjukkvegga gjenbruksflasker). Gjæret den ut på 27C så da trenger den litt ekstra piff. Ender da opp på 3,7 vol CO2. Les denne artikkelen så ser du at dette ikke er for høyt for stilen: Belgian Beer: You’re Probably Doing It Wrong

9g/l på en Saison som du har gjæret ut på 24C gir 3,0 vol CO2, fortsatt helt innafor!

Ikke hør på @Finn Berger når det gjelder karbonering av Saison :p hehe

Tvilsom artikkel; han sier det er greit å kalle et øl hva du vil - og du kan gjerne brygge saison med 05:p.

Men jeg er helt enig; jeg er en ekstremt dårlig kilde om du er ute etter gode råd om karbonering av saison;).
 
Litt på siden.

Jeg skal brygge et hveteøl i løpet av mai. 50 / 50 pilsen og hvetemalt. Jeg vurderer å sette dobbel batch, og splitte 25 liter med hveteøl og 25 liter med Saison-gjæren BE-134. Noen som har prøvd saison/belgisk øl med så mye hvete?
Jeg har ikke brygget Saison enda, men jeg har søkt endel på oppskrifter for å studere disse. Har enda ikke sett noen med så mye hvete, men en hveteandel på 30-35% har jeg funnet noen eksempler på.
 
Tilbake
Topp