1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Saison ala Glazen Toren Saison d'Erpe-Mere

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av cjohansen, 2 Aug 2019.

  1. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Jeg hadde en liten smak, fra gjæringskarene, som jeg pitchet gjær på natt til lørdag - og som etter en nærmest eksplosiv stormgjæring var under 1,010 i går ettermiddag.
    Tror man trygt kan gå ut fra at gjæren spiller en ganske stor rolle her.
    Jeg har brygget lignende oppskrift flere ganger med andre typer saison gjær - uten å ligne "d'Erpe Mere" i smak, mens nå - allerede etter tre dager, kan jeg kjenne at dette kommer nær originalen..!! Konemor var helt enig, og vi ga hverandre en high-five og en klem.. :)
     
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Hvilke har du brukt? Jeg har holdt meg til wlp565 og 566, og jeg brygga et par split batcher med dem, uten å klare å kjenne noen forskjell. Jeg veit ikke om det blir så stor forskjell fra dem med den gjæren jeg bruker nå, heller - men jeg har vært flinkere med prosessen, tror jeg.

    Jeg skal ikke være veldig påståelig med "prosess viktigere enn gjærtype" - men jeg tenker meg at det kanskje ikke er all verdens forskjell mellom akkurat disse typene. Det er jo ikke noen veldig stor forskjell mellom d'Erpe-Mere og Dupon't s Vieille Provision, heller - synes jeg da. Men nå banner jeg kanskje i kjerka;)?

    Og jeg får kanskje prøve Be-134, jeg også - og inntil videre holde kjeft:). (Har noen funnet ut hvor den kommer fra, forresten? Jeg har googlet meg fram til det litt kjedelige svaret at ingen veit det.)
     
  3. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Syns det er merkbar forskjell i begge tilfellene.
    WLP566 har en fruktighet som ligner på vaskemiddel under gjæring, laget et med masse Nelson Sauvin, som ble harsk i begynnelsen, men ble meget fin med litt tid på flaske.
     
    Finn Berger liker dette.
  4. Ole Mørkved

    Ole Mørkved
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Må testes, 67 svenske zloty på Systembolaget.
     

    Vedlagte filer:

  5. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Jeg har brygget mye saison, først og fremst fordi jeg synes det er en god ølstil. I begynnelsen brygget jeg stort sett bare med WLP565 og 566. Brukte også blandinger av disse to typene - og jeg er enig i at smaksbildet er ganske likt.
    Så fikk jeg anbefalt å prøve Wyeast 3711 (french saison) - denne synes jeg lager et bedre øl enn både 565 og 566.
    Utover disse, som jeg har brukt mye, har jeg prøvd et par øl med Belle Saison, og en gang med WLP590, uten at det ga meg så mye..
    Nå brygger jeg for første gang med BE-134 - og både farge og smak er nærmere original d'Erpe Mere enn annet øl jeg har brygget (med samme grist - kan gjæren påvirke fargen i ølet?)
    Og så gleder jeg meg til å prøve B56 Rustic fra Imperial som du skryter sånn av - den er på vei i posten. :)
     
    cjohansen og Finn Berger liker dette.
  6. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Sitter og nipper til en Lentebier, Glazen Torens fantastiske 9% vårøl. Infoen vi fikk på bryggeriet var at det var samme øl som Saisonen, bare MOAR. Tenker at min første batch som landa på 7.6% ligner nesten mer på dette ølet enn Saisonen. Tipper at du får omtrent Lentebier ved å brygge orginaloppskriften til rundt OG 1.074. Mulig man bør utøve litt mer forsiktighet med temperaturer osv i en såppass tung vørter, men dette blir nok brygget her i huset ganske snart for å teste.
     
  7. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Nå har det vært så mye preik om den derre glazen mere ølen at jeg bare måtte bestille en for å få greie på hva alt snakket handler om.
    Nåde dere om den ikke er god :mad::rolleyes:
     
    loebrygg og Thomas Søreide liker dette.
  8. PetterL

    PetterL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Hvor mye gjær/pitchrate har dere brukt?
     
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Helt grei, spør du meg:).
     
  10. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    En pakke til 22-ish liter.
     
    LarsUlv og PetterL liker dette.
  11. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Det er ikke noe spesielt med den, Dupont er bedre ;)
    Men artig tråd.
     
    Finn Berger og loebrygg liker dette.
  12. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Helt feil selvfølgelig, men alle har rett på sin mening.
     
    Thomas Søreide liker dette.
  13. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    6 pakker til 76 liter (tre gjæringskar)
     
    PetterL liker dette.
  14. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    1 pakke på 17 liter
     
    PetterL liker dette.
  15. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Det reneste sludder..! :)
    Dupont er selvsagt også godt, men den er vel også de fleste saison-bryggeres store forbilde..? Jeg synes d'Erpe Mere tør å være litt annerledes, og på en veldig god måte..
     
    Daggis og cjohansen liker dette.
  16. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg må innrømme at jeg blei litt skuffa - men det var sikkert fordi jeg hadde forventninger om at det skulle være noe helt spesielt. Jeg syntes rett og slett den var litt tam i smaken.

    Men det kan ha vært noe med meg og smaksløkene mine akkurat da. Hva jeg får ut av øl kan variere veldig. Så jeg får nok gi den en ny sjanse:).
     
  17. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Når ølet har blitt omtalt så mye og har en såpass hengiven fanskare så er man nesten dømt til å bli skuffet når man først smaker det.

    Ølet er nokså subtilt, absolutt ingen smaksbombe. Men nettopp der ligger også appellen, det er noen fantastiske subtile estere som kommer godt frem med hjelp av kullsyren. Det er et øl som jeg både koser meg med og kan drikke i bøtter og spann. Smaken er som baken osv :)
     
    Finn Berger og bjartenataas liker dette.
  18. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Var en tur på Cardinal igår, her i Stavanger - da hadde jeg en d'Erpe Mere. Temperaturen på denne var ca 7 grader - det hadde mye effekt på smaken (ikke så veldig overraskende kanskje), mange smaker som kom mye tydeligere frem.
    Hjemme har jeg drukket den fra kjøleskapet, og selv om den er god da, så er det viktig å være klar over dette potensialet for å få ut mer smak og aroma.. :)
     
  19. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Ja, temperatur er viktig. Øleskapet mitt er temperaturkontrollert til 10C :)
     
    Daggis og Thomas Søreide liker dette.
  20. Daggis

    Daggis
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    Har lovet komme med min erfaring. Satt 3 batcher. De to første batchene med totalt 7kg malt fordelt som angitt av trådstarter. Humleskjema også som trådstarter. Fikk litt dårlig utbytte, men gjæren gjorde veg i vellinga. Pitcha gjær på 20grader og lot den jobbe på egenhånd. Den lå og bobla rundt 24grader. Resultat en Saison rundt 7% og merkelig lik D'Erpe Mere.

    I Batch 3 gikk jeg ned en halv kilo på total malt, fortsatt fordelt som trådstarter anga. Fikk monsterutbytte. Pitcha som før på 20. Gjære rota seg til 26grader før roet seg ned mot 24grader igjen. Resultat en 7,5% Saison. Samme som før bare litt sterkere. Dette blir husøl når keggeratoren er ferdig.
     

Del denne siden