Jeg tror nok du har rett. Men hva tror du om meskeprofilen over her? 63 C i 15, 68 i 45 og så 72 i 15? Er 68 litt i heiteste laget? Bør heller 63 og 68 møtes i typ 64 og så opp i 72 før utmesk på 76?Ikke stol på Beersmith når det kommer til FG uten at du har tunet akkurat de parameterne i BS, dessuten tror jeg det ligger en bug i BS mtp dette. Egne erfaringer er bedre på akkurat dette.
Nå spør du godt. Jeg setter den til å øke temperaturen, og så går jeg og tar en røyk og setter på en plate og gjør litt sånt, og så etter en stund er det varmt.Mesker du på GF? Hvor mange C pr minutt øker den tempen med?
Old ale, jo. 250 g demerarasukker,men ellers er det korn. Det nye forslaget jeg har puncha inn nå er 60 min @ 64 C, 20 min @ 72 C og til slutt 10 min @ 76 C. Beersmith estimerer da FG til 1016, min erfaring tilsier at jeg ender litt høyere, antakelig rundt 1018-1020. Kanskje bedre enn å lande oppi 1025? Men gir det noe mer enn å bare kjøre en enkel og grei mesk på 67 C?Right.
Kanskje finn får noe ut av 15 min på 63, men jeg har prøvd hochkurz-aktige greier hvor jeg har variert 63C steget, og nede ved en halvtime så gikk det helt klart ut over gjærbarheten. Ting går ikke så fort ved 63. så iallefall i mitt oppsett ser jeg for meg at jeg neppe ville fått spes ut av et kvarter der nede bortsett fra at malten blir bløtlagt og enzymer aktivert, for de resterende stegene. Old ale, er det ikke? Da er det vel kanskje noe mørk sukker med der og. Det påvirker jo litt. Men hvis man skulle tatt vekk sukkeret ville iallefall jeg selv bare gjort 64-65C til du mener det holder kanskje 45-60 minutter, og så et dektrinasjonssteg i ca 20 min. Det er iallefall der jeg selv ville startet. Jeg brygger jo sjeldent et øl kun en gang. Det er jo greit med litt mat i et slikt øl.
Jeg har, som nevnt et eller annet sted her, egentlig gått bort fra stegmesking siden jeg ikke helt så noe særlig forskjell, men så hørtes @Finn Berger sine tanker om bedre skumfasthet og greier så besnærende ut... Hehe, en old ale på 10 % med lite kullsyre, som om skumfasthet kommer til å være noe den driver med i det hele tatt... Ah, vi prøver det der. Går det etter planen blir det ihvertfall sterkt nok. Bra det er god plass og jevn temperatur i kjelleren, for denne skal nok få stå en stund.Sannsynligvis ikke, egentlig. Det er jo mange bryggerier (7F) bl.a som har sagt at de har gått vekk fra stegmesk og gjort ettsteg fordi de får samme resultater.
En forskjell er iallefall at utbyttet vil gå noe opp, og gjærbarheten noe ned med et 72C steg som blir holdt.
Du kan få hundre tips og lese deg grønn på hvordan man "bør" meske, men det beste er egentlig å brygge det en gang, og justere til neste gang
Right.
Kanskje finn får noe ut av 15 min på 63, men jeg har prøvd hochkurz-aktige greier hvor jeg har variert 63C steget, og nede ved en halvtime så gikk det helt klart ut over gjærbarheten. Ting går ikke så fort ved 63. så iallefall i mitt oppsett ser jeg for meg at jeg neppe ville fått spes ut av et kvarter der nede bortsett fra at malten blir bløtlagt og enzymer aktivert, for de resterende stegene. Old ale, er det ikke? Da er det vel kanskje noe mørk sukker med der og. Det påvirker jo litt. Men hvis man skulle tatt vekk sukkeret ville iallefall jeg selv bare gjort 64-65C til du mener det holder kanskje 45-60 minutter, og så et dektrinasjonssteg i ca 20 min. Det er iallefall der jeg selv ville startet. Jeg brygger jo sjeldent et øl kun en gang. Det er jo greit med litt mat i et slikt øl.
Ja, men prøvde å få frem at det var min erfaring i mitt oppsett. Begge deler er godt i gang ved 63 grader ja.
Jo, jeg brygget en Baltisk porter, samme oppskrift i to omganger samme dag.
Pitchet rikelig med WLP833 på 8 grader, lot stige til 10 grader og ligge der i 4 dager.
Så 10 dager på 12 grader før jeg løftet til 15 grader.
De står fremdeles i gjæringskapet på 15 grader i 5 dager før de skal ned til 0 grader på 15 dager (1 grad pr/dag).
Fikk lavere effektivitet enn beregnet så jeg hadde OG på 1.080 og 1.082 i de to bøttene.
Litt usikker på hvorfor jeg fikk lav effektivitet (rundt 74%), tror kanskje jeg må begynne å holde meg med malt og mølle selv så jeg får full kontroll over maltblanding og mengder.
Nå er SG på 1.025 og 1.027. Kommer nok ikke lavere tror jeg.
Når de blir ferdig med å stå her:
Vis vedlegget 34525
Skal 30 av de 45 literne over her:
Vis vedlegget 34526
Så det er en stund til jeg kan si noe om hvordan dette ølet blir.
Men hydrometerprøvene smaker lovende.
Ja, det var Gahrs oppskrift, med noen justeringer tilpasset tilgjengelig malt på Vestbrygg.- det høres lovende ut. Den var basert på Gahrs oppskrift, ikke sant?
Jeg kjører nok den oppskriften jeg lanserte, basert på et nokså rundt forslag til en Carnegie-klone, men legger til 100 gr Carafa special 100 for å sikre total mørklegging.
74% effektivitet ved såpass høy OG er da ikke så dårlig? Jeg beregner 72% til min nå, som skal ha 1.087, og blir rimelig fornøyd om det slår til. (Jeg har ikke noe særlig erfaring med så tungt øl.)
Oppskrifta veit jeg er grei
Nei, du mangler Chinook
Simcoe har ingenting i juleøl gjøre
men, Ja det blir vel en slags dunkel
som de fleste andre tysk/norske juleøla
Chinook er jeg tom for. Jeg har tildligere brukt Simcoe en del som bitterhumle i britiske øl
uten at den har slått noe særlig gjennom i smaksbildet. Simcoe er ikke Chinook, men begge har furu og sitrus, så blir det så merkbart ved en 60 minutters tilsetning?