26% cara? Høres vilt ut
Det er snart på tide å lage vår første ladning lyngøl med masse deilige røsslyng. Jeg er litt usikker på oppskrifta her. Jeg ønsker meg et øl med mye god smak av lyng og honning, men samtidig er ikke overdreven karamellsmak noe mål. Åssen røsslyngen kommer til å virke er også usikkert. Jeg hadde egentlig tenkt å bruke en del røykmalt, men jeg sløyfa det etter erfaringene med bålbrygginga.
Til ca 23 liter i gjæringsfatet:
3,00 kg Maris Otter (Crisp) (7,9 EBC) 51,7 %
1,00 kg Best Caramel Aromatic Malt (39,4 EBC) 17,2 %
0,50 kg Carared (Weyermann) (47,3 EBC) 8,6 %
0,30 kg Melanoidin (BestMälz) (70,0 EBC) 5,2 %
1,00 kg Lynghonning (2,0 EBC) 17,2 %
20,00 g Saaz [3,75 %] - Boil 60,0 min 7,1 IBUs
Masse g Røsslyngblomster (Boil 0,0 mins)
Gjæres på Wlp028.
Jeg valgte cara red fordi den visstnok skulle gi honningpreg. Tenkte den lille smaken honninga gir trenger all den hjelpa den kan få.Jeg er enig at det er best å kutte ut Melanoidin og Caramel Aromatic i et sånt øl. Jeg ville erstattet Carared med et lyst engelsk karamellmalt (f.eks. Crisp Cara Gold). Hvetemalt kan også brukes for å gi mer fylde. Ølet blir ganske tørt med 17% honning, så det kan trenges.
Er det mye bitterhet i røsslyngblomstene? Du har bare 7 IBU fra humle, og det er kanskje litt lite?
Gjør den? Det sier ikke beskrivelsen til bryggselv noe om. Verdt å merke seg. Noen som kan si noe om honningpreget på Carahell og cara red, evt andre cara-varianter?Carahell gir honningsmak
Hmmm. Kanskje hive litt wienermalt i den? Og evt bytte ut Maris oter med noe bra pilsnermalt?Pilsner og vienna, generelt lyse typer gir honning. Viennaen min smaker omtrent bare honning og humle pr nå, på vei mot lagering.
Gjør den? Det sier ikke beskrivelsen til bryggselv noe om. Verdt å merke seg. Noen som kan si noe om honningpreget på Carahell og cara red, evt andre cara-varianter?
Interessant. Andre som har noen tanker om hvilken caramalt som gir best honningpreg?Fra et annet forum:
http://forum.germanbrewing.net/viewtopic.php?t=544&start=10
"I recently did a round of 10 LoDO mini mashes with a bunch of different malts because I wanted to chronicle some tasting notes all in one session and side by side. These are just wort tasting notes, not final beer.
All mashes were adjusted to 5.2 pH with an appropriate amount of acidulated malt and mashed at about 150 F for approx 30 min. Each mash was 25g malt into 100 ml water.
Base malts:
100% Pilsner (Best Malz): Crisp, fresh bread, hot cereal, malt-o-meal, bit of corn flakes
100% Vienna (Weyermann Barke): Pie crust, croissant, pastries
100% light Munich (Best Malz): Raisin bran flakes, bread crust, graham cracker, slight toast.
Specialty malts: 20% specialty malt, 80% pilsner
Carafoam (Weyermann): Tastes exactly like Pez candy
Carahell (Weyermann): Bright, honey-like, almost fruit juicy sweetness
Carared (Weyermann): Hard candy-like sweetness, bit of toffee, not as bright as Carahell
Caramunich 1 (Weyermann): Sour, caramel, mild dry fruit
Caramunich 2 (Weyermann): Sour, nutty, burnt caramel, mild dry fruit
Carabohemian (Weyermann): Sour, burnt toast, chocolate, prunes, dried fruit
Melanoidin malt (Wyermann): Grape nuts cereal, amped-up munich malt. Not overpowering at all at 20%"
Hei!
Har aldri komponert en IPA fra bunnen av og lurt epå om det var noen kommentarer på dette forsøket. Ønsket meg en lettdrikkelig frisk sak i det nedre spektrumet for stilen, både når det gjelder IBU og ABV. I tillegg vill jeg prøve å få et frisk sitronpreg på den.
Sturlas Sure IPA
OG: 1.056
FG: 1.011
ABV: 5,9 %
IBU: 49
Malt
4,00 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 69,6 %
0,75 kg Caramel/Crystal Malt - 40L (78,8 EBC) Grain 2 13,0 %
0,50 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 3 8,7 %
0,50 kg Rye Malt (9,3 EBC) Grain 4 8,7 %
Humle
25,00 g Magnum [12,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 29,6 IBUs
15,00 g Equinox (HBC 366) [16,10 %] - Boil 15,0 min Hop 6 11,8 IBUs
15,00 g Lemondrop [6,00 %] - Boil 15,0 min Hop 7 4,4 IBUs
0,30 tsp Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 8 -
10,00 g Equinox (HBC 366) [15,00 %] - Boil 5,0 min Hop 9 2,9 IBUs
10,00 g Lemondrop [6,00 %] - Boil 5,0 min Hop 10 1,2 IBUs
Gjær
2,0 pkg California Ale (White Labs #WLP001)
Dry hopping
Amt Name Type # %/IBU
10,00 g Equinox (HBC 366) [15,00 %] - Dry Hop 6,0 Days Hop 13 0,0 IBUs
10,00 g Lemondrop [6,00 %] - Dry Hop 6,0 Days
Lys krystall vil gi honning-pregInteressant. Andre som har noen tanker om hvilken caramalt som gir best honningpreg?
Lys krystall vil gi honning-preg
Finn, da. Første svaret jeg fikk var fra @Miguel som ba meg droppe all melanoidinmalt (jeg hadde opprinnelig med en del). Hva skal jeg gjøre når dere to motsier hverandre?Du kan prøve melanoidinmalt, også. Det beste ville antakelig ha vært "Honey malt" fra canadiske Gambrinus, men det tror jeg ikke er å få tak i her. Aromatic fra Bestmalz kan være et alternativ.
Godt poeng. Røsslyngen blomstrer jo over tid, så her kunne vi testa to mulige oppskrifter opp mot hverandre.Lage to batcher
Du kan prøve melanoidinmalt, også. Det beste ville antakelig ha vært "Honey malt" fra canadiske Gambrinus, men det tror jeg ikke er å få tak i her. Aromatic fra Bestmalz kan være et alternativ.