"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Jeg har et par ganger kjørt høy andel av caramalt i brygg (av ulike grunner, mest uvitenhet). Smaksmessig opplever jeg ikke særlig problemer med det (det blir ikke direkte usmaker, selv om smaken selvsagt endrer seg), men utbyttet er labert. OG kan bli ganske mange punkter under tilsvarende mengde basemalt og utgjæringen dårligere. Dessuten har jeg begynt å få øynene opp for annen basemalt enn Pale og Pils. Man kan få til ganske mye smaksmessig og fargemessig ved å kombinere ulike basemalttyper. Skal man ha ganske mørk øl kommer man selvsagt ikke unna spesialmalt.
 
Det er snart på tide å lage vår første ladning lyngøl med masse deilige røsslyng. Jeg er litt usikker på oppskrifta her. Jeg ønsker meg et øl med mye god smak av lyng og honning, men samtidig er ikke overdreven karamellsmak noe mål. Åssen røsslyngen kommer til å virke er også usikkert. Jeg hadde egentlig tenkt å bruke en del røykmalt, men jeg sløyfa det etter erfaringene med bålbrygginga.

Til ca 23 liter i gjæringsfatet:

3,00 kg Maris Otter (Crisp) (7,9 EBC) 51,7 %
1,00 kg Best Caramel Aromatic Malt (39,4 EBC) 17,2 %
0,50 kg Carared (Weyermann) (47,3 EBC) 8,6 %
0,30 kg Melanoidin (BestMälz) (70,0 EBC) 5,2 %
1,00 kg Lynghonning (2,0 EBC) 17,2 %
20,00 g Saaz [3,75 %] - Boil 60,0 min 7,1 IBUs
Masse g Røsslyngblomster (Boil 0,0 mins)

Gjæres på Wlp028.

Jeg er enig at det er best å kutte ut Melanoidin og Caramel Aromatic i et sånt øl. Jeg ville erstattet Carared med et lyst engelsk karamellmalt (f.eks. Crisp Cara Gold). Hvetemalt kan også brukes for å gi mer fylde. Ølet blir ganske tørt med 17% honning, så det kan trenges.

Er det mye bitterhet i røsslyngblomstene? Du har bare 7 IBU fra humle, og det er kanskje litt lite?
 
Jeg er enig at det er best å kutte ut Melanoidin og Caramel Aromatic i et sånt øl. Jeg ville erstattet Carared med et lyst engelsk karamellmalt (f.eks. Crisp Cara Gold). Hvetemalt kan også brukes for å gi mer fylde. Ølet blir ganske tørt med 17% honning, så det kan trenges.

Er det mye bitterhet i røsslyngblomstene? Du har bare 7 IBU fra humle, og det er kanskje litt lite?
Jeg valgte cara red fordi den visstnok skulle gi honningpreg. Tenkte den lille smaken honninga gir trenger all den hjelpa den kan få.

Røsslyngen gir nok fint lite bitterhet tror jeg, men jeg vil ikke ha noe særlig bitterhet i dette. Egentlig vurderte jeg å lage det helt uten, men det turte jeg ikke helt.

Edit: men litt hvete er ingen dum idé. Det tror jeg kanskje jeg skal prøve.
 
Pilsner og vienna, generelt lyse typer gir honning. Viennaen min smaker omtrent bare honning og humle pr nå, på vei mot lagering.
 
Gjør den? Det sier ikke beskrivelsen til bryggselv noe om. Verdt å merke seg. Noen som kan si noe om honningpreget på Carahell og cara red, evt andre cara-varianter?

Fra et annet forum:
http://forum.germanbrewing.net/viewtopic.php?t=544&start=10
"I recently did a round of 10 LoDO mini mashes with a bunch of different malts because I wanted to chronicle some tasting notes all in one session and side by side. These are just wort tasting notes, not final beer.

All mashes were adjusted to 5.2 pH with an appropriate amount of acidulated malt and mashed at about 150 F for approx 30 min. Each mash was 25g malt into 100 ml water.

Base malts:
100% Pilsner (Best Malz): Crisp, fresh bread, hot cereal, malt-o-meal, bit of corn flakes
100% Vienna (Weyermann Barke): Pie crust, croissant, pastries
100% light Munich (Best Malz): Raisin bran flakes, bread crust, graham cracker, slight toast.

Specialty malts: 20% specialty malt, 80% pilsner
Carafoam (Weyermann): Tastes exactly like Pez candy
Carahell (Weyermann): Bright, honey-like, almost fruit juicy sweetness
Carared (Weyermann): Hard candy-like sweetness, bit of toffee, not as bright as Carahell
Caramunich 1 (Weyermann): Sour, caramel, mild dry fruit
Caramunich 2 (Weyermann): Sour, nutty, burnt caramel, mild dry fruit
Carabohemian (Weyermann): Sour, burnt toast, chocolate, prunes, dried fruit
Melanoidin malt (Wyermann): Grape nuts cereal, amped-up munich malt. Not overpowering at all at 20%"
 
Fra et annet forum:
http://forum.germanbrewing.net/viewtopic.php?t=544&start=10
"I recently did a round of 10 LoDO mini mashes with a bunch of different malts because I wanted to chronicle some tasting notes all in one session and side by side. These are just wort tasting notes, not final beer.

All mashes were adjusted to 5.2 pH with an appropriate amount of acidulated malt and mashed at about 150 F for approx 30 min. Each mash was 25g malt into 100 ml water.

Base malts:
100% Pilsner (Best Malz): Crisp, fresh bread, hot cereal, malt-o-meal, bit of corn flakes
100% Vienna (Weyermann Barke): Pie crust, croissant, pastries
100% light Munich (Best Malz): Raisin bran flakes, bread crust, graham cracker, slight toast.

Specialty malts: 20% specialty malt, 80% pilsner
Carafoam (Weyermann): Tastes exactly like Pez candy
Carahell (Weyermann): Bright, honey-like, almost fruit juicy sweetness
Carared (Weyermann): Hard candy-like sweetness, bit of toffee, not as bright as Carahell
Caramunich 1 (Weyermann): Sour, caramel, mild dry fruit
Caramunich 2 (Weyermann): Sour, nutty, burnt caramel, mild dry fruit
Carabohemian (Weyermann): Sour, burnt toast, chocolate, prunes, dried fruit
Melanoidin malt (Wyermann): Grape nuts cereal, amped-up munich malt. Not overpowering at all at 20%"
Interessant. Andre som har noen tanker om hvilken caramalt som gir best honningpreg?
 
Ok, et annet forslag. Fortsatt et work in progress fram til bryggedag, så kom gjerne med flere innspill. Som sagt, målsetninga er å få noe som smaker honning og sommer, søtt og fint. Den blei ikke veldig mye fyldigere av ett kilo hvetemalt, forventa FG gikk opp fra 1012 i den forrige oppskrifta til 1013 her, men det er da noe, ihvertfall.

3,00 kg Best German Tradition Malt (3,0 EBC) 50,0 %
1,00 kg Best Wheat Malt (5,0 EBC) 16,7 %
0,50 kg Carared (Weyermann) (50,0 EBC) 8,3 %
0,50 kg Vienna (BestMälz) (8,0 EBC) 8,3 %
1,00 kg Lynghonning (2,0 EBC) 16,7 %
20,00 g Saaz [3,75 %] - Boil 60,0 min 7,7 IBUs
1,00 kg Røsslyngblomster (Boil 0,0 mins)
Estimated Post Boil Vol: 25,00 l and Est Post Boil Gravity: 1,063 SG

Edinburgh Ale (White Labs #WLP028)

Final Gravity Estimate: 1,013 SG
 
Hei!

Har aldri komponert en IPA fra bunnen av og lurt epå om det var noen kommentarer på dette forsøket. Ønsket meg en lettdrikkelig frisk sak i det nedre spektrumet for stilen, både når det gjelder IBU og ABV. I tillegg vill jeg prøve å få et frisk sitronpreg på den.

Sturlas Sure IPA

OG: 1.056
FG: 1.011
ABV: 5,9 %
IBU: 49

Malt
4,00 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 69,6 %
0,75 kg Caramel/Crystal Malt - 40L (78,8 EBC) Grain 2 13,0 %
0,50 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 3 8,7 %
0,50 kg Rye Malt (9,3 EBC) Grain 4 8,7 %

Humle
25,00 g Magnum [12,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 29,6 IBUs
15,00 g Equinox (HBC 366) [16,10 %] - Boil 15,0 min Hop 6 11,8 IBUs
15,00 g Lemondrop [6,00 %] - Boil 15,0 min Hop 7 4,4 IBUs
0,30 tsp Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 8 -
10,00 g Equinox (HBC 366) [15,00 %] - Boil 5,0 min Hop 9 2,9 IBUs
10,00 g Lemondrop [6,00 %] - Boil 5,0 min Hop 10 1,2 IBUs

Gjær
2,0 pkg California Ale (White Labs #WLP001)

Dry hopping
Amt
Name Type # %/IBU
10,00 g Equinox (HBC 366) [15,00 %] - Dry Hop 6,0 Days Hop 13 0,0 IBUs
10,00 g Lemondrop [6,00 %] - Dry Hop 6,0 Days
 
Hei!

Har aldri komponert en IPA fra bunnen av og lurt epå om det var noen kommentarer på dette forsøket. Ønsket meg en lettdrikkelig frisk sak i det nedre spektrumet for stilen, både når det gjelder IBU og ABV. I tillegg vill jeg prøve å få et frisk sitronpreg på den.

Sturlas Sure IPA

OG: 1.056
FG: 1.011
ABV: 5,9 %
IBU: 49

Malt
4,00 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 69,6 %
0,75 kg Caramel/Crystal Malt - 40L (78,8 EBC) Grain 2 13,0 %
0,50 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 3 8,7 %
0,50 kg Rye Malt (9,3 EBC) Grain 4 8,7 %

Humle
25,00 g Magnum [12,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 29,6 IBUs
15,00 g Equinox (HBC 366) [16,10 %] - Boil 15,0 min Hop 6 11,8 IBUs
15,00 g Lemondrop [6,00 %] - Boil 15,0 min Hop 7 4,4 IBUs
0,30 tsp Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 8 -
10,00 g Equinox (HBC 366) [15,00 %] - Boil 5,0 min Hop 9 2,9 IBUs
10,00 g Lemondrop [6,00 %] - Boil 5,0 min Hop 10 1,2 IBUs

Gjær
2,0 pkg California Ale (White Labs #WLP001)

Dry hopping
Amt
Name Type # %/IBU
10,00 g Equinox (HBC 366) [15,00 %] - Dry Hop 6,0 Days Hop 13 0,0 IBUs
10,00 g Lemondrop [6,00 %] - Dry Hop 6,0 Days

Synes det var litt puslete mengder humle. Antar dette er 20 liter, og da synes jeg <100g inkl tørrhumling blir litt i minste laget.
Når det gjelder malt ville jeg brukt mindre krystall-/caramel malt. Humlen skal skinne i en ipa, men igjen så har du jo lite humle, så kan hende du ønsker en maltpreget ipa? Jeg ville brukt mer pale malt og mindre spesialmalt enn det du har i din oppskrift, og så ville jeg hatt mer humle i.
 
Du kan prøve melanoidinmalt, også. Det beste ville antakelig ha vært "Honey malt" fra canadiske Gambrinus, men det tror jeg ikke er å få tak i her. Aromatic fra Bestmalz kan være et alternativ.
Finn, da. Første svaret jeg fikk var fra @Miguel som ba meg droppe all melanoidinmalt (jeg hadde opprinnelig med en del). Hva skal jeg gjøre når dere to motsier hverandre? :p
 
Tilbake
Topp