Finn Berger
Moderator
Trur reduksjonen av andelen råfrukt er lur. Råfrukten bidrar ikke til tåka, om det var grunnen til at du hadde så mye av den. (Jeg bruker 0% råfrukt, og får veldig stabil tåke.) Noen mener vel havren bidrar til munnfølelsen. Hvete gir proteiner, men du kan like gjerne få dem fra hvetemalt, som gir mye mer smak.Hvis jeg da reduserer litt på umaltet korn slik at det blir
Pale malt 80%
Flaket havre 10%
Flaket hvete 5%
Carapils 5%
så er det kanskje bedre balanse i gristen.
Tørrhumling, så hadde jeg jo lest litt om biotrans ja
Hvis jeg da heller tar en tørrhumling med 40 gram hver av Citra og Galaxy så er vi på 8gr/L
Forskning tyder på at utbyttet av å øke humletilsetninga flater kraftig ut ved 8 gr/l. (Det er vel særlig forskninga til prof. Tom Shellhammer som referes når det er snakk om dette). Samtidig som du ikke får noe særlig mer av de aromatiske oljene øker du mengden plantemateriale, og det er ikke gunstig på noen måte.
Men du må jo sjøl finne ut hva som funker, så ta ikke det jeg sier her som noen fasit du må følge. Det meste innafor dette faget er gjenstand for diskusjon.