"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Jeg skal ikke komme med råd om brygging på utstyr jeg ikke kjenner. Men generelt vil det vel være gunstig å ikke meske med mer enn du trenger (3 liter til en kilo malt, f.eks., eventuelt noe mindre), og så skylle med resten.

Jeg kjører batch sparging med to tappinger, og da er det optimale å sørge for at du får ut like mye i hver tapping.

Hvorfor det egentlig. Går det på kvaliteten eller bare effektivitet
 
Hvorfor det egentlig. Går det på kvaliteten eller bare effektivitet
Effektivitet. Hvis du tenker på batch sparging så er det ikke stor negativ effekt av å variere de to tappingene med et par liter i et vanlig brygg. Så om du har praktiske grunner for å gjøre det, så er det ikke noe å bekymre seg for.
 
Effektivitet. Hvis du tenker på batch sparging så er det ikke stor negativ effekt av å variere de to tappingene med et par liter i et vanlig brygg. Så om du har praktiske grunner for å gjøre det, så er det ikke noe å bekymre seg for.

Jeg fikk tak i en pent brukt igloo på Finn, men får å utnytte varmekapasiteten til det fulle bør jeg nok fylle den ganske godt med meskevann og bruke minimum med skyllevann hvis jeg ønsker det
Iom. den rommer 38 liter og kokekjelen halvparten, 19 liter

Jeg ser for meg ~4 L/kg
 

Vedlegg

  • IMG_1688.jpeg
    IMG_1688.jpeg
    1,6 MB · Sett: 19
Irish Red og stegmesking,
I oppskrift står det følgende:
55c - 10min
65c - 40min
72c - 25min
77c - 10min

Er det noe fordel å følge det fremfor feks:

64C - 60min
72c - 45min ?

Gjæren er S-04.
 
Irish Red og stegmesking,
I oppskrift står det følgende:
55c - 10min
65c - 40min
72c - 25min
77c - 10min

Er det noe fordel å følge det fremfor feks:

64C - 60min
72c - 45min ?

Gjæren er S-04.
Om du blir fornøyd med den, test med lagergjær om du får sjansen :)
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Laget en Irish med lagergjær.
Fatet ble fort tomt.....
Det tror jeg på, den forrige jeg brygget ble egentlig veldig god, men hver gang jeg tok et glass tenkte jeg at denne fortjener lagergjær, så det er planen for neste ire, godt å høre at det ikke bare var tanken som var god, men at det faktisk gjør seg med lagergjæring på en Irsk rød :)
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Smakte en Irsk rød av deg @Kloakk , den var veldig god. Hvilke gjær brukte du? Jeg tenker 7 dager på 16C og 7 dager på 19C før CC.
Kanskje den lokale bryggebutikken har noe lagergjær på hylla, da bytter jeg.
 
Smakte en Irsk rød av deg @Kloakk , den var veldig god. Hvilke gjær brukte du? Jeg tenker 7 dager på 16C og 7 dager på 19C før CC.
Kanskje den lokale bryggebutikken har noe lagergjær på hylla, da bytter jeg.
Den var med US-05, for jeg har 320 gram jeg må få brukt opp :p Men neste blir med Brewly W-34/70, Lallemand Diamond eller Fermentis W34/70.

Jeg har ikke fått brygget den med lagergjær enda, men jeg kunne på en måte "kjenne" at det ville(teoretisk) blitt prikken over i'en :)
 
Den var med US-05, for jeg har 320 gram jeg må få brukt opp :p Men neste blir med Brewly W-34/70, Lallemand Diamond eller Fermentis W34/70.

Jeg har ikke fått brygget den med lagergjær enda, men jeg kunne på en måte "kjenne" at det ville(teoretisk) blitt prikken over i'en :)
Jeg kan få tak i S-23. Noen som har erfaring med den? Leser at den kan gi estere og noe fruktig smak og det er jeg jo ikke ute etter..
Må i hvert fall holde den lavt i temperatur.
 
Jeg skal ikke komme med råd om brygging på utstyr jeg ikke kjenner. Men generelt vil det vel være gunstig å ikke meske med mer enn du trenger (3 liter til en kilo malt, f.eks., eventuelt noe mindre), og så skylle med resten.
Jeg har samme brygger som Martin, bare halve størrelsen. 140 liter til koking vil jeg tenke meg er sweet spot på batch størrelse i en B150 for å få best effektivitet. Det er jo kontinuerlig skylling som realistisk sett er eneste muligheten på denne maskina.

Når da Martin brygger en Julebokk med mye malt og redusert batchstørrelse så blir det da enten å koke to timer lenger (9 liter avdamping pr time på denne), eller å bruke mindre vann. Oppskriften hans har 36 kilo malt og B150 er oppgitt til maks 35 kilo, egentlig. Så det blir klin fullt til mesk, og han får skylt litt lite på grunn av batchstørrelse på "kun" 100 liter. Kanskje begrenser gjæringstanken volumet? Jeg hadde nok brukt femti liter skyllevann. Oppskriften der er ikke riktig på hvor mye vann malten absorberer.

36 kilo malt i 125 liter meskevann vil absorbere knappe 30 liter vann. Står da med 95 liter vørter før skylling. Martin vil ha 100 liter ferdig øl, og regner man da 10 liter trub med litt margin, 9 liter avkok, 10 liter gjærkake, omtrent 65 liter kan man regne ut med alle "fratrekk" at for å da nå 100 liter til å tappe på fat kan 55 liter skyllevann brukes for å nå et volum i kjelen etter kok på 120 liter og da 110 liter til gjæring.

Sånn hadde jeg gjort det da.
Edit: rydda litt i talla, har ikke fått meg kaffe enda i dag. ;)
 
Jeg kan få tak i S-23. Noen som har erfaring med den? Leser at den kan gi estere og noe fruktig smak og det er jeg jo ikke ute etter..
Må i hvert fall holde den lavt i temperatur.
Hva er favorittversjonen din av irsk rød? De lysere/lettere versjonene kan jeg se for meg brygga med lagergjær, men en litt smakskraftigere og mørkere type som O'Hara's mener jeg fortjener en alegjær. Jeg har det for meg at O'Hara's bruker Nottingham. Den kan du jo gjære lavt og få et rimelig reint resutat med, så vidt jeg forstår. (Jeg har ikke brukt den sjøl.)
 
Jeg kan få tak i S-23. Noen som har erfaring med den? Leser at den kan gi estere og noe fruktig smak og det er jeg jo ikke ute etter..
Må i hvert fall holde den lavt i temperatur.
Har brygget ett øl med S-23, det ble med det ene. Som finn sier så kan du enten kjøre Notty på lav temp ellers er nok S-04 veien å gå på dette brygget.

Jeg sluttet helt med S-04 etter jeg prøvde notty, jeg hadde et par lunefulle opplevelser med S-04 og syns vel egentlig ikke den var så imponerende fra start, men når den oppfører seg er den jo en finfin gjær :)
 
Hva er favorittversjonen din av irsk rød? De lysere/lettere versjonene kan jeg se for meg brygga med lagergjær, men en litt smakskraftigere og mørkere type som O'Hara's mener jeg fortjener en alegjær. Jeg har det for meg at O'Hara's bruker Nottingham. Den kan du jo gjære lavt og få et rimelig reint resutat med, så vidt jeg forstår. (Jeg har ikke brukt den sjøl.)
Jeg har lest at både Kilkenny og O`Hara`s bruker lagergjær, men kan jo ikke være sikker.
Har ikke så mye smakserfaring på stilen bortsett fra disse og en snadder versjon fra Kloakkbryggeriet, men du er jo inne på noe.
Vil jeg ha den så ren som mulig eller litt kraftigere, jatakk begge deler. Som feks. gjære lavt med en ale gjær.
 
Jeg har lest at både Kilkenny og O`Hara`s bruker lagergjær, men kan jo ikke være sikker.
Har ikke så mye smakserfaring på stilen bortsett fra disse og en snadder versjon fra Kloakkbryggeriet, men du er jo inne på noe.
Vil jeg ha den så ren som mulig eller litt kraftigere, jatakk begge deler. Som feks. gjære lavt med en ale gjær.
Jeg har gode erfaringer med Edinburgh/McEwans-gjæren. (WLP028, Imperial A31). Den gir også et reint resultat på lave temperaturer.

Jeg skal ikke stå hardt på at O'Hara's bruker Nottingham til IR, det kan ha vært til et annet øl (stout):).
 
Det tror jeg på, den forrige jeg brygget ble egentlig veldig god, men hver gang jeg tok et glass tenkte jeg at denne fortjener lagergjær, så det er planen for neste ire, godt å høre at det ikke bare var tanken som var god, men at det faktisk gjør seg med lagergjæring på en Irsk rød :)
Du har ikke tilfeldigvis en oppskrift du vil dele?
 
Det ble 3pakker 34/70 i min Irske røde..
Vil gjenbruke gjæren (siden den har blitt så dyr..!) i en Pils, lenge siden jeg har brygget det også.
Noe grunn til å endre på noe i denne? Loral er også ny for meg, den virker interessant.

5Kg Barke Pilsner
300g Melaoidin
200g Munich

15g Warrior - 60min
15g Loral - 15min
15g Loral - 5min.

Mesk:
67 C - 60min
72 C - 45min.

Gjæring: 10C i 14dager før jeg kjører opp tempen litt .
 
Tilbake
Topp