1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Sil-kar til BB60 - noen som har prøvd?

En tråd i 'Beer Brew' startet av Wishmaster, 11 Jun 2015.

  1. Wishmaster

    Wishmaster
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    http://www.olbrygging.no/products/silkar-til-beer-brew-60

    Noen her som har/har prøvd denne?
    Noe som kan anbefales?

    Jeg er litt lei av å måtte fullstendig rengjøre innside og alt- det bruker så mye ekstra tid.
    Vil en få samme effektivitet og samtidig spare rengjøringstid?

    - sist gang brukte jeg lang tid på å spa ut masket i egnete poser for at mamma skulle
    få deilig korn til å lage lav(zero)-karbo -(knekke-)(rundstyukke-)-brød til deilig bakst...
    Det hadde vært deilig å starte koking umiddelbart etter endt mesking, det hadde spart meg for ekstra
    tid og skylling ...
     
  2. bjoerneli

    bjoerneli
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Har kjøpt, men ikke brukt. Kvaliteten var meget bra (og bedre enn selve BB60'en). Har erfaring med BB30 V1 som gikk nedenom samt Speidel 50. Lurer på om at jeg må rigge opp en pumpe løsning for kontinuerling eller kjøre standard? Hadde vært fristende med paralell brygging med Speidelen for å spare tid
     
  3. RuLu

    RuLu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tiller
    Kjøpt vi også, men skeptisk til diameteren, ville hatt mye trangere pasning.
     
  4. Tideman

    Tideman
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sandefjord
    Noen som kan legge ut ett bilde eller to fra bunnen ? Hvordan vil det være å øke benhøyden på den?
     
    #4 Tideman, 14 Jun 2015
    Sist redigert: 21 Jun 2015
  5. Kjjeetil

    Kjjeetil
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Da har jeg prøvd min nyinnkjøpte meskekurv til bb60. Denne har god kvalitet og kan virkelig anbefales, bryggingen ble mye enklere og jeg brukte bare 5 timer fra start til vørteren var nedkjølt.
    Har bare 3 brygg bak meg fra før, så om effektiviteten blir den samme med og uten meskekarr tør jeg ikke svare på.
    Brygget et ølsett fra olbrygging.no, Kølsh, denne skal ha OG på 1050 - 1055 og gi 50 liter øl på 5,5% ifølge oppskriften (dobbel ladning) . Jeg fikk totalt 47 liter vørter i gjæringskarrene.
     
  6. marius gulland

    marius gulland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Kan noen legge ut litt bilder, gjerne av bunn, de festene som holder karet over kokeren. Spennende å høre flere erfaringer også. Vil jo tru man sparer en del tid fordi man ikke får så mye varmetap også. Var karet veldig tungt å heise?
     
  7. eMTea

    eMTea
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Silkaret veier jo litt, jeg hadde ca 14kg malt, så det blir jo ca 28kg, pluss selve karet, så i overkant av 30kg, men det er jo når alt du klarer å renne av er gjort. Når det står i en full kjele med vørter er det jo enda tyngere, sikkert 50-60kg.
    Jeg hadde ikke noe å løfte det ut med, så jeg tappet av vørteren å skylte ut, går greit det, men vinningen med silkar går jo litt opp i spinninga...
    Og med nok høyde under krana til å tappe på dunk, så blir det litt i høyeste laget for meg å løfte 60kg hvertfall :p

    Kommer til å rigge meg til med en kasteblokk og "kran" på min bryggerivogn.
     
  8. Kjjeetil

    Kjjeetil
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Du sparer mye tid i og med at du starter oppvarmingen til koking samtidig som du starter utvaskingen. Sil karret var svin tungt å løfte opp, jeg brukte tau opp til tak for å hjelpe å holde mens jeg satt stativet til sil karret på kanten av BB60'en. Jeg har derfor gått til innkjøp av en slik: http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Verktoy-og-verkstedutstyr/Lofteverktoy/Reptalje-150-kg-2000017018/ Sil bunnen på sil karret er identisk med den falske bunnen som følger med BB60, eneste at den har mindre diameter og er helt tett i kantene.
     

    Vedlagte filer:

    Thorvald Andersen liker dette.
  9. marius gulland

    marius gulland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takker for tilbakemeldinger. Blir nok innkjøp av en slik en når lommeboka og jeg blir venner igjen :p
     
  10. RuLu

    RuLu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tiller
    Hva med effektiviteten, gikk den ned?
     
  11. Kjjeetil

    Kjjeetil
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg vet ikke om effektiviteten gikk ned, har bare noen brygg bak meg, og dette var første brygg med sil kar og av denne typen øl.
    I følge oppskriften skulle OG være 1050 - 1055 og gi 50L øl på 5,5%. Jeg fikk 47 liter til gjæring med OG på 1050. Registrerte etter koking at siste rest av vørteren som rant ut av sil karret hadde relativt høyt sukkerinnhold, så kunne nok skyldt med noen liter til. Brygger ikke med pumpe, men sirkulerte ganske mye manuelt under mesking.
     
  12. Wishmaster

    Wishmaster
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    . Jeg tror jeg får bestille ett stk. - er lei av å tappe på dunker, rengjøre gryta, helle oppi og starte oppkok. Tar endel tid denne prosessen.
    Så kan jeg se hva jeg og gutta klarer å forholde oss til... Må nok skylle og heve littegranne uansett i jevne mellomrom, sammen med røring.
    Jeg har prøvd "meskepose" med tilhørende dårlig utfall, men det er jo ikke verre enn å skylle regelmessig med både manuell resirkulering og heving av denne silen i kombinasjon med skyllevann... ? Bare man gjør dette gradvis, tror jeg at det kan bli en bedre effekt.
    Kan man spare èn time i brygga, hjelper jo dette på. Vi får teste litt. En sirkulasjonspumpe koser jo litt ekstra mer, men det gir vel dog en bedre effekt ?
     
  13. ictys

    ictys
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lyefjell
    Hva er fordelen med å ha ett silkar som ligger nærmere veggen? Jeg vil tro at vesken mellom veggen og silkaret er med og holder stabil temperatur - det er jo bra. Min erfaring fra BB30 er at man må ha pumpe for å klare å sirkulere godt nok. Under forutsetning at du klarer å spre vesken nok utover i malten. (Det aluminiumsfolie-trikset er genialt, hadde glemt det.)
     
  14. RuLu

    RuLu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tiller
    Har nå testet silkaret, effektiviteten gikk ned til 78% fra 86-88. Vannet "på siden av maltrøret" kom ikke i kontakt med malten, måtte ta i bruk heverttapping fra toppen for å få denne væsken aktiv. Tidsforbruket gikk ikke ned, heller tvert imot. Her blir det gammelmåten til vi finner noen lure løsninger.
     
  15. Kjjeetil

    Kjjeetil
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Skjønner ikke helt hva du mener med at vannet på siden av maltrøret ikke kom i kontakt med maleten? Tenker du da på vannet på yttersiden av maltrøret? Hvordan at tidsforbruket gikk opp? Du kan jo starte oppvarming til koking samtidig som du starter skyllingen, + at du slipper å tappe ut av bb60 for så å fylle på igjen etter avsluttet skylling. Her sparer du ca. 2 timer.
    Eneste bakdel jeg ser med silkarr så langt, er at man ikke har like god kontroll på når der ikke er mer sukker igjen i skyllevannet, altså når man før avslutte skyllingen. Men det kan lett ordnes :)
     
  16. RuLu

    RuLu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tiller
    Brygger 50 liter ale på 5 timer 45 minutter. Skjønner ikke at dere klarer dette på under 4 timer uansett metode, dessuten er maltrøret så tungt at jeg må ha talje eller medbrygger tilgjengelig. Men for all del, smak og behag
     
  17. Brygdis

    Brygdis
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvordan vil skylling med silkar foregå? Blir det bare dratt opp på kanten og skyllt gjennom som med vanlig "fly-sparge" eller må man ha en talje og heise det sakte opp etterhvert?
     
  18. Kjjeetil

    Kjjeetil
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ja hvis du uten silkarr brygger 50l øl med 88% effektivitet på 5 tima og 45 minutt med BB60, og øllet i tillegg blir prima, så skjønner jeg godt at du fortsetter med denne metoden.
    Du har ikke lyst å dele din brygge metode med en fersking som ønsker å kunne gjøre det samme?:)
     
  19. RuLu

    RuLu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tiller
    Vet ikke hvor du bor, men er velkommen til å være med som observatør, jeg holder til i Trondheim
     
  20. mnxnor

    mnxnor
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Går det greit med 15kg i silkaret?
    Ølbrygging oppgir vel maks 14kg, og jeg skal brygge en øl med 14,8kg malt i morgen.
     

Del denne siden