Hei!
Jeg har akkurat satt mine to første brygg (all-grain). Belgisk Wit Gahr edition fra bryggselv.no (Helt like, men med to forskjellige gjær.)
Begge bryggene gikk helt fint, det eneste unntaket fra planen var at vi bommet på OG. Endte opp på 1,043 istedetfor planlagte 1,054. Bruker Beersmith, og får der vite at effektiviteten da blir kun 52%
Nå planlegger jeg det neste brygget, denne: http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,1914.0.html
Spørsmål/Usikkerhetsmomentet blir derfor:
Må jeg regne med å fortsatt ha den dårlige effektiviteten, med mindre jeg gjør noen drastiske grep med oppsettet mitt?
Bør jeg isåfall plotte inn forventet effektivitet: 52% i Beersmith og kompensere med ekstra malt?
Hva kan jeg gjøre for å bedre effektiviteten? (Jeg har prøvd å researche litt på dette, men temaet "effektivitet" er litt forvirrende)
Og hvis det er noen detaljer jeg har glemt å nevne som kan hjelpe til, så bare si fra. På forhånd takk!
/Lars
Jeg har akkurat satt mine to første brygg (all-grain). Belgisk Wit Gahr edition fra bryggselv.no (Helt like, men med to forskjellige gjær.)
Begge bryggene gikk helt fint, det eneste unntaket fra planen var at vi bommet på OG. Endte opp på 1,043 istedetfor planlagte 1,054. Bruker Beersmith, og får der vite at effektiviteten da blir kun 52%
Nå planlegger jeg det neste brygget, denne: http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,1914.0.html
Spørsmål/Usikkerhetsmomentet blir derfor:
Må jeg regne med å fortsatt ha den dårlige effektiviteten, med mindre jeg gjør noen drastiske grep med oppsettet mitt?
Bør jeg isåfall plotte inn forventet effektivitet: 52% i Beersmith og kompensere med ekstra malt?
Hva kan jeg gjøre for å bedre effektiviteten? (Jeg har prøvd å researche litt på dette, men temaet "effektivitet" er litt forvirrende)
Og hvis det er noen detaljer jeg har glemt å nevne som kan hjelpe til, så bare si fra. På forhånd takk!
/Lars