N betyr nøytral, og skal være blå. Dette er en standard.
Dette blir en litt forenklet forklaring... Men I hele Europa (og mange andre steder ellers i verden) opererer man med såkalt TN system, som er måten strømnettet er bygget opp (T står for terra og N for nøytral) med hensyn til blant annet jording, unntaket er forøvrig Norge og Albania, vi klarte aldri å gå for en standard, så vi opererer med tre forskjellige nettsytemer (TN, IT og TT). Etterhvert som det norske strømnettet utvides med nye boligfelt og trafoer så fases det forøvrig inn mer og mer TN nett. Uansett så har man i de siste ti-femten årene som elektriker i Norge brukt fargekodingen til TN systemet uavhengig av hvilket nettsytem man faktisk har med å gjøre.
Nesten alt materiell, dvs brytere, kontakter etc. vil uansett være merket med N og L, og derfor følger man denne merkingen og bruker blå på N, selv om det i storparten av norske bygg elektrisk sett, ikke spiller noen rolle. Men siden TN er standarden omtrent i alle andre land, utenom her og i Albania, og som dessuten blir mer og mer vanlig, så har man gått inn for å kople alt ut ifra denne standarden.
I et hus forsynt fra et TN system så vil man i praksis få inn opptil tre faser hvor det faktisk er 400v mellom, samt en nøytralleder (denne har samme potensialet som jord og er dermed ufarlig å ta på), jeg går ikke inn på matematikken og teorien bak dette, men man vil mellom en av fasene på 400V og N-leder få 240v
Den brune lederen i et TN nett indikerer bare at dette er en av fasene. Her varierer det litt hvilken farge som brukes, men vanligvis er de tre fasene brun, hvit og svart.
Så derfor er det viktig for en elektriker å ha kontroll på nøytrallederen i en installasjon som er forsynt av et TN nett, hvis man ved et uhell skulle prestere å kople feil og få inn en av fasene på den blå nøytrallederen i et bygg, vil alt elektrisk utstyr i bygget bli eksponert for 400v, og sannsynligvis bli "grillet"
Man vil også se at N-lederen ikke er den som brytes i en en-polt bryter, det vil alltid være fasen.
Så hvis du har TN nett i ditt hus, så er det ikke farlig å ta på den blå lederen, men tar du på en av fasene vil du sannsynligvis få et kraftigere støt enn hva du ville gjort i et hus som ikke er forsynt av et TN nett.
Så... Til det du lurte på
Stc1000 trenger strøm for å fungere, dette får den inn på de to første klemmene. De to neste klemmene er for temperaturføleren, her er det ingen standard på farge. Denne opererer bare med noen få volt uansett.
De to siste klemmeparene går via releene, som slår av og på henholdsvis varmeelement og kjøling. Altså releene fungerer som en bryter, når feks. Oppvarming er aktiv vil det være forbindelse mellom de to klemmene for heating, samme for cooling.
Som nevnt ovenfor så skal man ikke bryte nøytrallederen, dermed tar man den blå lederen direkte til varmelementet/kjøleskapet, mens den brune (som er fasen) går gjennom releet slik at dette kan bryte eller slutte kretsen etter behov (basert på temperaturen).
Mvh. Besserwisser