Stikkende lukt og forferdelig smak

Fusel er jo tegn på for høy gjæringstemperatur. Og «stikkende» kan være at du får et lite magadrag med co2 hvis du bare åpner lokket og lukter. Men du sier at det smaker helt jævlig..og at problemene oppstod ved påske.

Men 20 grader i selve rommet er i de fleste tilfeller for varmt. Hva er temperaturen ved pitch?

Jeg har forsøkt å lest meg opp på alle type usmaker ved infeksjon og finner ikke noe match. Tok med en prøve til Brewshop så de fikk smake og da sa de med en gang at det var fusel. Siden vi får usmaken så fort så tyder det vel på at det blir dannet alkoholer som vi ikke vil ha? En infeksjon. Kommer ikke den snikende? Mulig 20 grader i rommet er for mye ja men vi har da hatt det før også. Forvirret. Vi passer på at vørteren holder 20 grader når vi har oppi tørrgjæren.
 
Vi brygger på et kjøkken som ikke blir brukt mye. Vi har ikke ful gjennomtrekk når vi heller oppi vørteren nei. Blandingsforholdet på sterkerens2 har vi ikke vært så nøye med nei. Må innrømme det. Har vi for svak/sterk blanding? Det lukter ganske kraftig av sterkrens2. Vi lar den ikke virke veldig lenge. Skyller ikke ut. Bare tømmer gjærkarene. Har ikke dekt til under kjøling.
Sterkrens skal i følge produsenten skylles av. Lukter det ikke som penselrens eller noe, og veldig kraftig?

Det at dere ikke måler opp anbefalt utblanding, ikke lar den virke lenge (databladet sier 10-120 min), og ikke skyller er litt småslurv ;)

Har dere forandret noe i bruksprosedyre etter st problemene stsrtet? Begynt å bruke «litt mer» for å være sikre på at det virker? Har dere alltid brukt sterkrens?

Jeg vsr innom et microbryggeri i fjor sommer som slet med at en bstch smakte fuselaktig, men det var ikke direkte fuselsmak.. Blandingsforholdet til å rengjøre den koniske var feil..

Kok krana, eller iallefall sørg for at den er helt ren. Kjøp ei flaske StarSan og følg veiledningen på flaska. 2ml/L vann er fint. Se hvis det hjelper.
 
Jeg har forsøkt å lest meg opp på alle type usmaker ved infeksjon og finner ikke noe match. Tok med en prøve til Brewshop så de fikk smake og da sa de med en gang at det var fusel. Siden vi får usmaken så fort så tyder det vel på at det blir dannet alkoholer som vi ikke vil ha? En infeksjon. Kommer ikke den snikende? Mulig 20 grader i rommet er for mye ja men vi har da hatt det før også. Forvirret. Vi passer på at vørteren holder 20 grader når vi har oppi tørrgjæren.

Det hsr tydligvis virket før, så man.skulle tro det er infeksjon siden dere sliter med smakene nå. men.les innlegget mitt over, kanskje det er så enkelt som.det siste jeg skrev..

Hvis rommet holder 20 grader og dere gjærer en standard ale så er det egentlig ca 3 grader for varmt. og dere bør senke temperturen til ca 12-16 grader ved pitching. 20 grader både ambient og pitchtemperatur er for høyt for en standard ale hvis du vil ha det rent.
 
Sterkrens skal i følge produsenten skylles av. Lukter det ikke som penselrens eller noe, og veldig kraftig?

Det at dere ikke måler opp anbefalt utblanding, ikke lar den virke lenge (databladet sier 10-120 min), og ikke skyller er litt småslurv ;)

Har dere forandret noe i bruksprosedyre etter st problemene stsrtet? Begynt å bruke «litt mer» for å være sikre på at det virker? Har dere alltid brukt sterkrens?

Jeg vsr innom et microbryggeri i fjor sommer som slet med at en bstch smakte fuselaktig, men det var ikke direkte fuselsmak.. Blandingsforholdet til å rengjøre den koniske var feil..

Kok krana, eller iallefall sørg for at den er helt ren. Kjøp ei flaske StarSan og følg veiledningen på flaska. 2ml/L vann er fint. Se hvis det hjelper.

Sterkrens2 lukter sterkt. Penselrens f.eks ja. Vi har nok økt dosen en del i det siste. Har alltid brukt Sterkrens. Vi har aldri skyllet. Vi kan prøve StarSan og være nøye med blandingsforholdet.
 
Det hsr tydligvis virket før, så man.skulle tro det er infeksjon siden dere sliter med smakene nå. men.les innlegget mitt over, kanskje det er så enkelt som.det siste jeg skrev..

Hvis rommet holder 20 grader og dere gjærer en standard ale så er det egentlig ca 3 grader for varmt. og dere bør senke temperturen til ca 12-16 grader ved pitching. 20 grader både ambient og pitchtemperatur er for høyt for en standard ale hvis du vil ha det rent.

Nå når det blir høst blir det enklere å få ned tempen. Skal prøve 15 grader i rommet neste gang.
 
Har selv fått fusel av US05 når jeg gjærer med 20C omgivelsestemp. Stormgjæringen drar lett avgårde. For neste brygg ville jeg lagt meg i nedre del av temp området til gjæren, så kan du i hvert fall være trygg på at det ikke er fusel. Hvilke gjærtyper bruker du, og hvilken type lager problemer?
 
Har selv fått fusel av US05 når jeg gjærer med 20C omgivelsestemp. Stormgjæringen drar lett avgårde. For neste brygg ville jeg lagt meg i nedre del av temp området til gjæren, så kan du i hvert fall være trygg på at det ikke er fusel. Hvilke gjærtyper bruker du, og hvilken type lager problemer?

Vi har brukt forksjellig type gjær. Safale us-05 nå sist. Har også prøvd gjær for belgisk trippel og Saison. Disse skal jo gjære på 30 grader (Saison).
 
Sterkrens skal i følge produsenten skylles av.
Det gjelder bare ren sterkrens. Utblandet sterkrens trenger ikke skylling, bekreftet Petit Agentur da jeg spurte. Og det korrekte blandingsforholdet er 1 milliliter Sterkrens per liter vann ifølge samme person.
 
Pr nå så har jeg lyst til å konkludere med at neste blir laget sanitert med starsan ihht prosedyren som står på flaska, og at både gjærings og pitchtemperaturen blir senket til det jeg skrev over.
Jeg tror det er en blanding av sterkrens og faktisk fusel som forårsaker det, uten at jeg vet blandingsforholdet deres dog. Tror ikke det er krana, siden den har blitt plukket fra hverandre.
 
Det gjelder bare ren sterkrens. Utblandet sterkrens trenger ikke skylling, bekreftet Petit Agentur da jeg spurte. Og det korrekte blandingsforholdet er 1 milliliter Sterkrens per liter vann ifølge samme person.

1ml er lite. Jeg er spent på om TS har et anslag på hvor mye de har brukt. Når jeg trekker opp fosforsyre fra korken på flaska så anslår jeg flaska til å romme ca 5ml, da 4.6ml ikke tømmer korken.
 
Pr nå så har jeg lyst til å konkludere med at neste blir laget sanitert med starsan ihht prosedyren som står på flaska, og at både gjærings og pitchtemperaturen blir senket til det jeg skrev over.
Jeg tror det er en blanding av sterkrens og faktisk fusel som forårsaker det, uten at jeg vet blandingsforholdet deres dog. Tror ikke det er krana, siden den har blitt plukket fra hverandre.


Vi skal prøve dette. Takk for tips.
 
Synes følgende beskrivelse stemmer godt:

Fusel
Hva: Lukter alkoholisk – ikke alkohol i seg selv, men lukter varmende sprit, dårlig hjemmebrent (for de av som har hatt æren av å lukte på det), nesten aceton-aktig, malingsfjerner.
Hvor: I øl med sterkere alkoholinnhold. Kan være preg som skal være med i kraftigere øl. Vær forsiktig med inntak hvis det er veldig kraftig preg. Jeg har opplevd å krabbe til porselsenstronen for å rope på Ulrik etter 0,5l med feilgjæret porter – det anbefaler jeg ingen.
Hvorfor: 2-fenyletanol, n-propanol, isobutanol, isoamylalkohol – gjæren har hatt det for varmt, og utskiller litt ekstra stoffer.
Hvordan kjenne: Lukter kraftig “alkohol”.
 
Synes følgende beskrivelse stemmer godt:

Fusel
Hva: Lukter alkoholisk – ikke alkohol i seg selv, men lukter varmende sprit, dårlig hjemmebrent (for de av som har hatt æren av å lukte på det), nesten aceton-aktig, malingsfjerner.
Hvor: I øl med sterkere alkoholinnhold. Kan være preg som skal være med i kraftigere øl. Vær forsiktig med inntak hvis det er veldig kraftig preg. Jeg har opplevd å krabbe til porselsenstronen for å rope på Ulrik etter 0,5l med feilgjæret porter – det anbefaler jeg ingen.
Hvorfor: 2-fenyletanol, n-propanol, isobutanol, isoamylalkohol – gjæren har hatt det for varmt, og utskiller litt ekstra stoffer.
Hvordan kjenne: Lukter kraftig “alkohol”.

Har du anslag på blandingsforholdet dere har brukt med sterkrens?
 
Synes følgende beskrivelse stemmer godt:

Fusel
Hva: Lukter alkoholisk – ikke alkohol i seg selv, men lukter varmende sprit, dårlig hjemmebrent (for de av som har hatt æren av å lukte på det), nesten aceton-aktig, malingsfjerner.
Hvor: I øl med sterkere alkoholinnhold. Kan være preg som skal være med i kraftigere øl. Vær forsiktig med inntak hvis det er veldig kraftig preg. Jeg har opplevd å krabbe til porselsenstronen for å rope på Ulrik etter 0,5l med feilgjæret porter – det anbefaler jeg ingen.
Hvorfor: 2-fenyletanol, n-propanol, isobutanol, isoamylalkohol – gjæren har hatt det for varmt, og utskiller litt ekstra stoffer.
Hvordan kjenne: Lukter kraftig “alkohol”.

@Miguel er nok inne på noe med gjæringstemperatur. Én årsak til fusel som ikke står nevnt, en jeg har blitt berørt av selv, er for dårlig oksygenering av vørteren. Spesielt sterkere øl er utsatt for dette. Midtbrygg Pale Ale er jo helt klart ikke et sterkt øl, men det skader ikke å oksygenere litt ekstra. Så vidt jeg vet er oksygenering noe man ikke kan tape på; Finnes ikke noe som heter over-oksygenering før gjæring.
 
@Miguel er nok inne på noe med gjæringstemperatur. Én årsak til fusel som ikke står nevnt, en jeg har blitt berørt av selv, er for dårlig oksygenering av vørteren. Spesielt sterkere øl er utsatt for dette. Midtbrygg Pale Ale er jo helt klart ikke et sterkt øl, men det skader ikke å oksygenere litt ekstra. Så vidt jeg vet er oksygenering noe man ikke kan tape på; Finnes ikke noe som heter over-oksygenering før gjæring.
Apropos overoksygenering. Min erfaring er at du kan tilføre for mye. Drev og testet med (veldig) mye oksygen en periode og ølene ble tynnere i kroppen, samt at du kan faktisk miste estere i sluttproduktet fordi med veldig stor tilgang til oksygen så kan du ende opp med «for mange» gjærceller veldig fort, som da vil dempe esterpreget, siden videre formering ikke er nødvendig.
 
Apropos overoksygenering. Min erfaring er at du kan tilføre for mye. Drev og testet med (veldig) mye oksygen en periode og ølene ble tynnere i kroppen, samt at du kan faktisk miste estere i sluttproduktet fordi med veldig stor tilgang til oksygen så kan du ende opp med «for mange» gjærceller veldig fort, som da vil dempe esterpreget, siden videre formering ikke er nødvendig.

Da snakker vi vel i såfall om rent oksygen fra tank i store mengder over lang tid, da?
 
Tilbake
Topp