Nei, de står nok bak et uthus/låve og nede i en skråning. De er heller ikke stort å skryte av Men er første året, og fikk de seint i jorda pga den kalde våren, så regner med at det drar seg til i løpet av neste år :skitbra: :yes:
Tenkte mer i de baner om hva det eventuelt vil gjøre med smaken på en bock (dersom det i det hele tatt er merkbart for smaken - er vel to skoler her), og om det eventuelt ikke er noe vits gitt at det er en mer kompleks og mørk type enn for eksempel en lys lager, der jeg helt klart ser vitsen med å filtrere.
Merkbart for smaken vil det åpenbart være, fordi du filtrerer ut både restgjær, fint humletrub og en del proteinforbindelser som ikke bunnfeller så lett.
Jeg gjorde et forsøk med en helles hvor jeg filtrerte halve batchen etter 4 uker kaldlagring. Tvangskarbonerte begge halvdelene. Tidlig var smaken helt klart mer behagelig på den filtrerte, mens den ufiltrerte var litt mer skarp og uryddig, men helt helt klart mer kompleks. Etter ytterligere et par mnd på fat (kaldt) var begge variantene blitt vesentlig bedre, den filtrerte hadde fått et veldig rent og fint maltpreg som gjerne kjennetegner en helles, mens den ufiltrerte hadde roet seg vesentlig og hadde fått et flott gjærpreg som komplementerte malttyngden. Humlebitterheten var også litt mer kompleks i den ufiltrerte.
Etter rundt en fire måneder på fat så den ufiltrerte ut til å være akkurat like klar som den filtrerte, bare mer spennende i smak og aroma. To vidt forskjellige øl, egentlig. Begge veldig gode
Filtrer om du ønsker det. Jeg vil mene det kan ha noe for seg om du vil ha et drikkeklart øl med et rent lagerpreg fortere, ellers handler det bare om hva slags øl du vil ha etter ytterligere lagring. Har du ikke prøvd før, så filtrer halve batchen du også, og gjør deg dine egne erfaringer!
Har fått noe krimskrams fra eBay igjen, denne gangen en dings til kontroll av gjæringstemperatur (type varmekabel for å hindre frost i rør, et.c.), etter tips fra tråd her på forumet.
Litt mer samt bilder her: http://bryggerlauget.blogspot.no/2013/12/ny-dings-for-gjringstemperaturkontroll.html
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.