Finn Berger
Moderator
Jeg har et par svartøleerfaringer som sitter i; diverse besøk på U Fleku i Praha, og inntak av en del halvlitere med Märkischer Landmann i Berlin. Ølet på U Fleku er jo en turistattraksjon, men det er godt. Märkischer Landmann er vel ikke kjent som noe eksklusivt toppøl, men jeg liker det. Og nå fikk jeg altså lyst på en skikkelig svart lager. Det er mørketid og det drar seg til mot jul, og helst skulle jeg hatt det her og nå. Men om jeg ikke kan drikke det, så kan jeg brygge det. Ikke helt det samme, men det hjelper.
Mørk tsjekkisk lager - tmave pivo - og tysk schwarzbier er vel ikke helt det samme. (BJCP: Beer Judge Certification Program og Beer Judge Certification Program ) Litt som to sider av samme sak, kanskje? Men de går også litt over i hverandre, og henger kanskje historisk sammen? (Jeg ser litt bort fra det ølet de fleste nå sikkert forbinder med schwarzbier, nemlig Køstritzer - som er noe i retning av en sværta pils.)
Det er mye å si om både tsjekkiske og tyske øl innafor disse kategoriene, og jeg er veldig interessert i lenker til godt stoff. Her er et lite bidrag, en oversikt som Ron Pattinson har laget over tsjekkisk øl: https://www.europeanbeerguide.net/czecintr.htm#stylesnow
Denne lenket @Amarillo til i en annen tråd: There's a Czech Beer Brewers Are Obsessed With, And It's Not Pilsner Jeg har mekka ei oppskrift på grunnlag av det den gamle bryggmesteren på U Fleku forteller der. Brygger nok denne i morra:
OG 1.050, FG 1.012 (77% utgj.), IBU 27, EBC 54. Meske på 67 + 72. 2 ts sulfat + 2 ts klorid (+ evt, kalsiumkarbonat om nødvendig.)
Malt til 32 liter etter nedkjøling (80% meskeeffektivtet)
3,00 kg pilsnermalt
2,00 kg mørkt münchenermalt
0,50 kg lyst münchenermalt
0,75 kg DRC 300
0,35 kg Carafa Special II
Humle
30 gr Premiant 9% @ 60
30 gr Saaz 3% @ 10
30 gr Saaz 3% @ 5
Gjær
w-34/70
Mørk tsjekkisk lager - tmave pivo - og tysk schwarzbier er vel ikke helt det samme. (BJCP: Beer Judge Certification Program og Beer Judge Certification Program ) Litt som to sider av samme sak, kanskje? Men de går også litt over i hverandre, og henger kanskje historisk sammen? (Jeg ser litt bort fra det ølet de fleste nå sikkert forbinder med schwarzbier, nemlig Køstritzer - som er noe i retning av en sværta pils.)
Det er mye å si om både tsjekkiske og tyske øl innafor disse kategoriene, og jeg er veldig interessert i lenker til godt stoff. Her er et lite bidrag, en oversikt som Ron Pattinson har laget over tsjekkisk øl: https://www.europeanbeerguide.net/czecintr.htm#stylesnow
Denne lenket @Amarillo til i en annen tråd: There's a Czech Beer Brewers Are Obsessed With, And It's Not Pilsner Jeg har mekka ei oppskrift på grunnlag av det den gamle bryggmesteren på U Fleku forteller der. Brygger nok denne i morra:
OG 1.050, FG 1.012 (77% utgj.), IBU 27, EBC 54. Meske på 67 + 72. 2 ts sulfat + 2 ts klorid (+ evt, kalsiumkarbonat om nødvendig.)
Malt til 32 liter etter nedkjøling (80% meskeeffektivtet)
3,00 kg pilsnermalt
2,00 kg mørkt münchenermalt
0,50 kg lyst münchenermalt
0,75 kg DRC 300
0,35 kg Carafa Special II
Humle
30 gr Premiant 9% @ 60
30 gr Saaz 3% @ 10
30 gr Saaz 3% @ 5
Gjær
w-34/70