Oppskrift?
Jeg er veldig glad i et øl som jeg trur ikke blir brygga lenger; Märkischer Landmann. Det er/var en schawarzbier av ikke-Køstritzer-type. Så hvis noen skulle ha ei oppskrift på den, hadde jeg blitt veldig lykkelig.
Oppskrift?
Jeg er veldig glad i et øl som jeg trur ikke blir brygga lenger; Märkischer Landmann. Det er/var en schawarzbier av ikke-Køstritzer-type. Så hvis noen skulle ha ei oppskrift på den, hadde jeg blitt veldig lykkelig.
Jeg er veldig glad i den sjøl og fant den på brewersfriend.com@Per Berge Takk for den. Ikke veldig ulikt den jeg har brygga nå, og som jeg kaller schwartsbier.
Hvordan denne vil bli bedømt i forhold til definisjonen, aner jeg ikke, men den er i alle fall blitt veldig nær det jeg ville ha. Ganske solid røsta preg, og litt tjukk munnfølelse. Svak sødme. Nokså lik sånn jeg husker Märkischer Landmann - men langt unna Køstritzer. Dette er absolutt ikke noen "svart pilsner", som Norbryggs definisjoner beskriver schwarzbier som. (Det passer på Køstrizer, men ... ?)Jeg har laga en med tilstrekkelig med endringer til at jeg synes det må være lov å legge den ut. Den er "min" nå. Litt mørkere - akkurat så den når opp til nedre grense i Norbryggs definisjon - litt sterkere, og litt andre humle- og maltvalg. Trur den blir brygga til uka.
OG 1.050 (88% effektivitet), FG 1. 011(77% attenuasjon), 5% ABV. 33 IBU, 50 EBC. 1 ts kalsiumklorid, 0,5 ts. magnesiumsulfat. Meske på 64 og 72 grader.
Malt til 30 liter før tapping
2,30 kg Muntons pilsnermalt
2,00 kg Lyst münchnermalt (Weyermann)
0,30 kg Mørkt münchnermalt (Weyermann)
0,40 kg Caramunich II
0,40 kg Pale choko
0,25 kg Carafa Special II
Humle
27 gr Merkur 13% @ 60
40 gr Saphir 4% @ 5
Gjær
Imperial L17 Harvest
For meg ser den der ut til å være midt i blinken. Den er faktisk ganske lik min schwarzbieroppskrift, og den ga en veldig god tmave pivo.Noen innspill til denne oppskriften på tmavé pivo? Planlegges brygget på søndag. Starter settes i morgen tidlig.
Vis vedlegget 65332
Den ser god ut, har litt kjøtt på beina. Det virker som om du har vært på jakt etter det samme som jeg.@Finn Berger Her er oppskrifta eg prøver meg på.
For de som ikke orker å se video. Her er oppskriftenIkke en fasit, men i alle fall et Amerikansk gjennomsnitt
Hvor interessant er det egentlig hvordan amerikanske hjemmebryggere tolker en stil? Og hva sier egentlig disse snittverdiene? Det er i alle fall ikke sånn at de definerer "riktig".Ikke en fasit, men i alle fall et Amerikansk gjennomsnitt
Oppskriften er ikke veldig forskjellig fra din. Det er samme ingredienser, men litt annen fordeling.Hvor interessant er det egentlig hvordan amerikanske hjemmebryggere tolker en stil? Og hva sier egentlig disse snittverdiene? Det er i alle fall ikke sånn at de definerer "riktig".
I så fall er det jo hyggelig å kunne konstatere at amerikanske hjemmebryggere har god smak.Oppskriften er ikke veldig forskjellig fra din. Det er samme ingredienser, men litt annen fordeling.
Her er det noen som har goofet som man sier på dårlig norsk. Det er verken sukker eller hvete i denne.Dessverre. Husker at polet på Hamar hadde den en liten stund, men det er lenge siden. Ser at HB bruker hvete og sukker i denne - noe som ikke er vanlig i Tsjekkia, men det blir sikkert et godt øl
Jeg har kikket litt på hva tsjekkiske bryggerier bruker i mørke lagerøl. Det ser ut at kombinasjon av pils, munich, karamellmalt, og små mengder av noe røsta er standard, så @Reinhard10 sin oppskrift er nok midt i blinken.
Tsjekkiske bryggerier dekokterer, og bruker tradisjonell metode av karbonering/modning.
Jeg tror at dette blir et vanskelig øl å få til. Ølet må være mørk, kompleks, fyldig og søt, men samtidig veldig lettdrikkelig. Denne skal altså aldri være "sipping beer".
Min er drukket opp, dessverre.Nyter mitt første glass av schwarzbieren no. Synes det lover godt. Treffer bra på BJCP rettningslinjene synes eg. Nesten litt stout-aktig over det, men likevel ikkje, om De forstår. Middels munnfølelse, lett bitterhet, sjokolade. Lettdrikkelig. Kan få litt tid til å modnes for å forhåpentligvis bli enda litt rundere i kanten. Spennande bekjentskap. Skulle ønske eg hadde noko å sammenligne med