1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Svartediket Black IPA

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av thomaspilegaard, 11 Mar 2014.

  1. Hans Einar

    Hans Einar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    He.. Nei det var igrunnen det jeg tenkte og. Men jeg er jo ikke helt i lodd alltid som ideen med sort pepper i white ipa.. :/ God ble den dog.
    Da blir det Svartediket Black PIPA!
     
  2. dagwayne

    dagwayne
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei Gahr. Jeg brygget svartediket 90% etter din oppskrift. (Brukte i tilegg litt reste spesialmalt som jeg bhadde igjen) men resultatet ble veldig bra, og 25 liters beholdningen min varte ikke lenge. Jeg refererte gladelig til 7 fjell til mine smake kompiser
     
    Gahr liker dette.
  3. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Gode greier!
     
  4. Ørjan A. Bolle

    Ørjan A. Bolle
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei. Smakte Svartediktet på Naboen i Trondheim og denne matte definitivt brygges!:) Bryggingen gikk fint (Speidel), fulgte oppskrifta til punkt og prikke men manglet et par oechelgrader etter kokingen. Kjørte gjærstarter 3 dager i forveien, og gjæringen begynte allerede etter 4-5 timer. Det stormgjæret i et par dager, for så å avta drastisk etter dag 3. Tørrhumlet på dag 4, og etter dette virker det som om gjæringa har stoppet helt opp. (Ingen trykk i gjærlåsen) Målte FG på dag 5, og da sto den i 1.022. Har ikke opplevd dette før så har et par spørsmål rundt dette:
    1: Kan det tenkes at det er aktivitet i gjæren selv om det ikke er noe trykk eller bobbling i gjærlåsen?
    2: Hvis nei, er det noe som kan gjøres nå (dag 7) for å få igang gjæringen igjen?
    3: Er det sannsynelig årsak til dette p.g.a relativt korte meskeintervall med ganske høye temperaturer (lavere innhold av gjærbar sukkerstivelse)?
     
  5. Jørn Pedersen

    Jørn Pedersen
    Expand Collapse
    Dommer

    1. ja
    2. irrelevant
    3. høy mesketemperatur kan forårsake høy restsødme, ja. Men jeg tror du skal se i en annen retning her, i alle fall om du har fulgt oppskriften fra bryggeriet sånn noenlunde. Det er godt mulig du kommer ned enda noen desimaler om du bare lar naturen går sin gang i en drøy uke til. Aktiviteten ellers høres forsåvidt normal ut, med stormgjæring i et par dager etterfulgt av en lengre, roligere periode. Ender du likevel for høyt, bør du vurdere ett eller flere av tilstrekkelig vørterbeluftning, nok frisk gjær eller mesketemperatur.
     
  6. Kjetil S

    Kjetil S
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Du kunne kanskje gitt den mer tid på 68 °C, et kvarter eller så. For min del ville jeg også mesket en grad eller to lavere for å treffe OG 1,014.
     
  7. Ørjan A. Bolle

    Ørjan A. Bolle
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ok. Takk for svar. Får ta tiden til hjelp her og håpe på det beste. Hadde i utgangspunktet tenkt å la det gjære i 14 dager i et. Men mulig jeg skulle tatt et omstikk der jeg tar med litt av gjærkaken?? På den måten vil det tilføres litt oksygen i brygget, noe som i utgangspunktet er positivt for gjæringen. Eller er det kanskje for sent??
     
  8. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Du må for all del unngå å få oksygen inn i ølet nå. Da risikerer du å ødelegge det.
     
  9. Ørjan A. Bolle

    Ørjan A. Bolle
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    okei. Da lar jeg det stå en uke til å krysser fingrene for at FG´en kjemper seg ned noen hakk:)
     
  10. kEidesen

    kEidesen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Det er en forskjell på oppskriften i denne tråden side 1 og på sidene til 7 Fjell. Det er tørrhumling på to tidspunkt og mengden med Ahtanum og Mosaic er byttet om?

    Nei unnskyld, det er jeg som ikke klarer å lese desimaler i kveld.

    Edit igjen, det er forholdet mellom Mosaic og Centennial som forvirrer meg.
     
  11. TrulSand

    TrulSand
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei. Tenkte Brygge Svartediket i morgen.
    La merke til at første meskested er oppgitt i 68 grader i denne tråden, mens den er på 64 grader på ølets hjemmeside.
    Noen som kan fortelle meg hva jeg burde gå for? @Gahr ?
     
    Jørgen O liker dette.
  12. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Gå for 64 °C. Vi har justert tempen ned i forhold til da vi brygget den første gang hos Lervig.
     
    TrulSand liker dette.
  13. Terje J

    Terje J
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tromsø
    Hvilken vannjusteringsprofil anbefales til svartediket?
    Tenker 3g Kalsiumsulfat, 1,5g Kalsiumklorid, 1,5g Kalsiumkarbonat og 1g Natron pr 10l
     
  14. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    I bryggeriet bruker vi bare kalsiumklorid til denne. Ca, 3,8 g per 10 liter vann, kun i mesken.
     
  15. Terje J

    Terje J
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tromsø
    Interessant, fremheve malt og fylde istedet for humlebitterhet. Da går jeg for kloriden :)
     
  16. MonkeyBizness

    MonkeyBizness
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hosle, Bærum
    Er det mulig å spørre om vannjusteringene dine her???
     
  17. Hannaas

    Hannaas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Se to innlegg lenger opp...
     
    MonkeyBizness liker dette.
  18. MonkeyBizness

    MonkeyBizness
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hosle, Bærum
    Sånn er det å bare lese førstesiden :)
     
  19. MonkeyBizness

    MonkeyBizness
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hosle, Bærum
    Ser at du bruker Jamil sin kalkulator til "alle" oppskriftene dine, men en ting jeg har lurt på et tørrgjæren og mengden han regner ut ifra. Går du også ut ifra 20 milliarder celler pr gram som han gjøre på Mr Malty??
    Ser produsenten sier 6 milliarder og Brewers Friend sier 10 milliarder.
    Det er jo ganske stor forskjell på disse tallene. Noen andre som har inspill til dette???????
     
  20. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Går utifra Jamils tall. Fordi de funker i praksis.
     

Del denne siden