Jeg har nå 4 brygg på Grainfather. Har før det 14 brygg på BIAB. Jeg tror jeg nå må innse at jeg ikke får like god effektivitet med GF. Jeg hadde trodd det var motsatt og har brukt mye de samme oppskriftsparameterne som før i beercalc. I BIAB-oppsettet brukte jeg 73% effektivitet og fikk ofte OG litt over beregnet. Med GF får jeg 4-6 poeng lavere OG. Om jeg skrur på tallene så må jeg ned i 64% effektivitet for at beregnet OG skal stemme med det jeg får i praksis med gitt maltmengde. Jeg ser at jeg får bittelitt mer i gjæringskaret enn før, men det forklarer ikke alt.
Jeg tror dette skyldes primært svinnet. Det ser ut som innholdet i GF når kokingen slutter ligger på mellom 1.5 og 2 liter mer enn batch volum. Jeg ender gjerne med riktig volum i gjæringskaret, så hvor blir de 1.5-2 literne av? Det betyr vel at jeg er nødt til å inkludere dette i batchvolumet nåe jeg beregner malt.
I min BIAB-prosess silte jeg vørteren over i gjæringskaret, så det du sier om at jeg har renere vørter med GF stemmer ikke.
Ja, jeg rører godt under innmesk. I dag hadde jeg 15 minutters innmesk med røring i intervaller.
Malten kvernes hos bryggevareleverandør. De brygger selv og sier de får forventet utbytte av kverningen.
Forrige brygg rant det en del i overflow. I dag var jeg mer forsiktig mee hvor langt ned jeg plasserte risten og fikk ingenting i overflow.
Forrige gang brukte jeg over 10 minutter på å skylle. I dag gikk det noe raskere (litt under 10 min).
Ja, jeg har 10 min utmesk med resirkulering ved 78 grader.
Jeg har ikke målt pH med Grainfather. Gjorde noen målinger da jeg brygget BIAB som viste OK verdier.
Det hører med til historien at jeg brygger med micro pipeworks og ofte har rundt 3 kg malt.
Jeg har nå 4 brygg på Grainfather. Har før det 14 brygg på BIAB. Jeg tror jeg nå må innse at jeg ikke får like god effektivitet med GF. Jeg hadde trodd det var motsatt og har brukt mye de samme oppskriftsparameterne som før i beercalc. I BIAB-oppsettet brukte jeg 73% effektivitet og fikk ofte OG litt over beregnet. Med GF får jeg 4-6 poeng lavere OG. Om jeg skrur på tallene så må jeg ned i 64% effektivitet for at beregnet OG skal stemme med det jeg får i praksis med gitt maltmengde. Jeg ser at jeg får bittelitt mer i gjæringskaret enn før, men det forklarer ikke alt.
Jeg tror dette skyldes primært svinnet. Det ser ut som innholdet i GF når kokingen slutter ligger på mellom 1.5 og 2 liter mer enn batch volum. Jeg ender gjerne med riktig volum i gjæringskaret, så hvor blir de 1.5-2 literne av? Det betyr vel at jeg er nødt til å inkludere dette i batchvolumet nåe jeg beregner malt.
Det høres fornuftig ut, det. Du kan redusere svinnet litt ved å tippe Grainfatheren litt mot pumpens retning for å få med litt mer av det som ligger i bunnen. Jeg gjorde dette tidligere. Det er ofte mye humle og annet grums, så det må du nesten vurdere selv. En mindre batch har vel trolig også mindre humle og protein i bunnen til slutt, gjetter jeg.Hei igjen.
Jeg fant denne i en annen tråd:
https://forum.norbrygg.no/threads/grainfather-beersmith-profil.28499/#post-311541
Den omhandler en profil for Grainfather i BeerSmith (som har ganske mange flere parametre enn jeg har i beercalc), og jeg syntes dette var interessant:
Grain Father equipment profile:
Brewhouse Efficiency: 75%, Hop Utilization: 100%
Mash Tun Vol: 30L, Mash Tun Weight: 4kg, Specific heat: 0.12, Lauter Tun deadspace: 0
Top up water:0, Boil time: 60mins, Boil off: 2L per hour, Cooling Shrinkage 4%
Loss to trub and chiller: 2L, Batch volume: 23L, Fermenter loss 1.5L
Med 2 liter tap i bunngrums og kjøleren, og dette tas hensyn til som en del av bryggevolumet, så blir jo saken en annen. Det forklarer jo forskjellen mellom 13 liter og 15 liter i mitt tilfelle og hvorfor jeg får dårligere utbytte med samme maltmengde som før. I det gamle BIAB-oppsettet hadde jeg jo nesten ikke svinn i det hele tatt (kun det som ble igjen i humlegrumset som ble silt av ved overføring til gjæringskaret.
Stemmer det at det er ca 2 liters svinn i Grainfather som det må tas hensyn til? Det utgjør prosentvis mer i en liten batch (slik jeg brygger, der en grain bill ligger mellom 2.5 og 4 kg og sluttvolumet ligger på 12-13 liter), enn i en stor batch.
Det tyder jo på at jeg bør bruke 2 liter mer i batchstørrelse i beercalc for å beregne riktig maltmengde. Det er jo en av to strategier jeg har vurdert for å få riktig OG. Det er jo da også mulig at jeg faktisk ikke har så dårlig effektivitet, men at jeg på grunn av svinnet må ha en reelt større batchmengde i kok for å få ønsket sluttvolum.
Jeg tipper alltid grynfaren for å få med så mye som mulig. Iblant er det litt grumsete, men det ender nå uansett i bånn av gjæringsfatet uansett. Det er sjelden jeg bruker mye humle, men de gangene jeg gjør det syns jeg det blir klarere vørter, antakelig fordi det blir filtrert gjennom en tett kake av humle. Tar lang tid, da.Det høres fornuftig ut, det. Du kan redusere svinnet litt ved å tippe Grainfatheren litt mot pumpens retning for å få med litt mer av det som ligger i bunnen. Jeg gjorde dette tidligere. Det er ofte mye humle og annet grums, så det må du nesten vurdere selv. En mindre batch har vel trolig også mindre humle og protein i bunnen til slutt, gjetter jeg.
Nei, det lave utbyttet ditt har jeg ingen forklaring på. Du skulle ikke prøve en batch i full størrelse, a, så ser du om det er micro pipework-greiene som er synderen?Jeg gjør det allerede (tilter på slutten), men det endrer jo ikke OG. Jeg bruker humlefilter, og har ganske lite grums i bunnen av kjelen og ganske god flyt i pumpa hele veien.
Har nå kjørt noen runder med micro pipeworks, og det er en påtagelig forskjell. Grunnen tror jeg er at skyllingen blir mindre effektiv – det blir lite motstand i maltsengen med 3 kg malt – vannet renner fortere i gjennom. Ligger mellom 85 og 95 preboil effektivitet i fulle batcher. Med micro pipeworks har det ligget mellom 74 og 90.Nei, det lave utbyttet ditt har jeg ingen forklaring på. Du skulle ikke prøve en batch i full størrelse, a, så ser du om det er micro pipework-greiene som er synderen?