Har faktisk tenkt på å kjøpe ferdigsett og dele i to, det blir ganske passelig for meg som bruker å sette 11 liter til gjæring. For sett som kommer med 2 pakker tørrgjær bør det være ok å dele resten med kjøkkenvekt. Men foreløpig synes jeg halve moroa er å sette opp egne oppskrifter og kunne justere litt helt frem til bryggedag.Som nybegynner på all-grain er det naturlig å bruke ferdige sett, men da må man som regel ha 36 liter kjele. For å kunne koke såpass ender man gjerne opp med egen induksjonsplate.
Er fornøyd med enkelt kjøkkenbryggeri med BIAB, men skulle gjerne hatt det enda enklere.
Som nybegynner på all-grain er det naturlig å bruke ferdige sett, men da må man som regel ha 36 liter kjele. For å kunne koke såpass ender man gjerne opp med egen induksjonsplate
Folk har ulike motiver for å brygge, og jeg tenker at de fleste på dette forumet kanskje ikke er 100 % representative for den jevne hjemmebrygger. Jeg møter på folk som gjerne kjøper et ekstraktsett på Europris – og tilsetter ekstra sukker for å få mest mulig ”bang for the bucks”. Her i gruppa er nok de fleste kommet seg over på eksperimentering – og design av egne oppskrifter. For de aller fleste er det allikevel målet å brygge et godt øl uten altfor store utfordringer – og da er ølsett et supert alternativ.Jeg hører stadig forbausede kommentarer fra folk som har brygget mye lenger en meg; bruker du ikke ølsett, hvordan gjør du det, så det er tydelig en terskel for ganske mange å handle etter oppskrift.
Skal innrømme at det føltes litt skummelt første gangen for meg også, men etter 12 brygg er fortsatt bare tre av de ferdige sett.
Hva angår teknologipress så syns jeg det er mye mindre her en i andre hobbyer, se på middelaldrende menn som begynner å sykle f.eks.
Brew in bag på 20 er i hvert fall rimelig uproblematisk. Det er en ganske vanlig batchstørrelse for nybegynnere.
Likevel er det fullt av folk som kjøper Apple sine produkter.
Omtrent det en mac duger til det.
Hvis jeg ikke hadde kunnet lage egne oppskrifter hadde denne hobbien vært meningsløs for min del
Og hva har det med det vi diskuterer nå å gjøre ? Skjønner virkelig ikke relevansen i det utsagnet der
Konstruktive bidrag fra en som heeelt klart ikke ble tråkka på tærne der ja.Synes du... Mens andre mener noe annet....
Konstruktive bidrag fra en som heeelt klart ikke ble tråkka på tærne der ja.
Selvfølgelig fins det teknologipress i hobbyen vår. Råvarepress også. Produsenter må produsere og butikker må selge.Samma her.
Det er åpenbart delte meninger om vi kan si at det finnes et "teknologipress" innafor hobbyen vår.
Definition of BANTERskjønner fortsatt ikke relevansen til hva tråden dreide seg om Og du kan tro hva du vil, det gjør jeg også
At det finnes utstyr i alle varianter og mange muligheter synes jeg for det meste er bra, og promotering av utstyret er greit, men en uheldig virkning er dersom det fremstilles som at det ikke er noen vits å brygge om man mangler noe utstyr. F.eks. har jeg en slektning som hadde slått fra seg å prøve å brygge fordi han hadde blitt overbevist om at man "må" ha et gjæringsskap med temperaturkontroll, men han ønsket naturlig nok ikke å investere så mye kroner/tid/plass bare for å prøve.Samma her.
Sett er ikke aktuelt for meg, for jeg brygger litt større brygg. Men jeg har ikke problemer med å bruke kommersielle oppskrifter, eller jeg kan prøve å få til noe som ligner et øl jeg liker. Og ei kommersiell oppskrift kan være et utgangspunkt for å lage noe eget. NEIPA-oppskrifta mi har utvikla seg fra ei amerikansk oppskrift (på et øl jeg aldri har smakt), og ligner vel ikke så mye på originalen lenger.
Dette har vel bare indirekte noe med "teknologipress" å gjøre. Men det er dette med at vi overlater mer av kontrollen med brygginga til automatikk og selskaper som lager ferdige produkter. Vi tyr til løsninger som kan kjøpes. Og fristes til å kjøpe flere.
Nå er det jo sånn jeg lager den kaffen jeg sitter og drikker nå. Vi har en relativt billig "espressomaskin" (er det det det heter? den brygger jo ikke bare espresso), der jeg heller bønner i en beholder i den ene enden, trykker på knapper, og får ut ferdig kaffe i den andre. Hva som skjer inni der, og hvordan bønnene har blitt brent og annet sånt som kaffeentusiaster veit mye om, har jeg ikke peiling på. Jeg har bare lært meg å stelle maskinen, og så er jeg rimelig happy med det som kommer ut av den. Men jeg vil tro at firkantskjeggutta på Grünerløkka ville se annerledes på det.
Så bare så det skal være helt klart: Jeg har overhodet ikke noe imot folk som kjøper en billig bryggemaskin og et IPA-sett - (eller noe enda mer automatisk, som jeg har lite greie på hva finnes av). Det er det folk jeg kjenner, har gjort. Og det er sjølsagt ikke sånn at de ikke kan bli avanserte bryggere med det utstyret.
For å oppsummere litt: Det er åpenbart delte meninger om vi kan si at det finnes et "teknologipress" innafor hobbyen vår. At det utvikles ny teknologi, og at den ser ut til å selge godt, kan kanskje ikke tolkes som at finnes et "press" på oss til å kjøpe den og ta den i bruk. Jeg tolker det nok sånn, men kanskje er begrepet uheldig. I alle fall har jeg på følelsen av at noen kjenner seg tråkka på tærne; som om de blir beskyldt for å være svake sjeler som har blitt lurt til å gi etter for dette "presset". Men det var ikke det jeg mente å gjøre.
Som det blei påpekt; det er ingen grunn til å ikke diskutere "gammel" teknologi. Magnetrører, ph-meter, oksygentank og CO2-tank; alle disse greidde hjemmebryggere seg tidligere uten - og det kan de kanskje fremdeles gjøre?
Selvfølgelig fins det teknologipress i hobbyen vår. Råvarepress også. Produsenter må produsere og butikker må selge.
Det er jo normalt og uunngåelig. F. eks kjører matbutikker store kampanjer når de prøver å selge noe. De tar i bruk TV, aviser, sosiale medier, bloggere og sikkert mye mer. Det hadde vært veldig naivt å tenke at det samme ikke skjer i hobbyen vår.
At det finnes utstyr i alle varianter og mange muligheter synes jeg for det meste er bra, og promotering av utstyret er greit, men en uheldig virkning er dersom det fremstilles som at det ikke er noen vits å brygge om man mangler noe utstyr. F.eks. har jeg en slektning som hadde slått fra seg å prøve å brygge fordi han hadde blitt overbevist om at man "må" ha et gjæringsskap med temperaturkontroll, men han ønsket naturlig nok ikke å investere så mye kroner/tid/plass bare for å prøve.
Et eksempel på et slikt press er denne artikkelen til Bryggselv med 10 tips til ferske hjemmebryggere hvor de skriver "skaff deg kontroll på gjæringstemperaturen med en gang", og impliserer at du må kjøpe et kjøleskap og ITC uten å nevne at et kaldt gulv og litt justering med vindu eller innerdør på gløtt kan fungere greit om man følger med.
10 tips til ferske hjemmebryggere - Bryggselv Blogg