Temperatur

Hei.

Har et spørsmål angående gjæringstemperatur på et Coopers European Lager-kit om noen har erfaring med dette.

I instruksen står det at det skal gjære på rundt 20-22 grader, men jeg har både hørt og lest at lager skal gjæres på 7-13 grader. Jeg ønsker ikke noe bismaker grunnet for høy temperatur, så skal jeg bare gjære på ~10C selv om instruksen sier noe annet?
 
Hei.

Har et spørsmål angående gjæringstemperatur på et Coopers European Lager-kit om noen har erfaring med dette.

I instruksen står det at det skal gjære på rundt 20-22 grader, men jeg har både hørt og lest at lager skal gjæres på 7-13 grader. Jeg ønsker ikke noe bismaker grunnet for høy temperatur, så skal jeg bare gjære på ~10C selv om instruksen sier noe annet?

Uten at jeg har noen erfaring med de kit'ene, gjetter jeg på at det ikke er lagergjær du har fått med. Skaff en ordentlig lagergjær. w-34/70 (tørrgjær) fra Fermentis er et veldig greit valg. Den er nokså temperaturtolerant, og bør gi deg et godt øl også på temperaturer opp mot 15 grader.

Hva slags muligheter til å holde en stabil lav gjæringstemperatur har du?

Mye mulig at kit'et gir et greit øl på den oppgitte temperaturen, det aner jeg ikke noe om. Men vær oppmerksom på at temperaturen i dunken blir en god del høyere enn romtemperaturen under hovedgjæringa. Det beste ville være om du har et rom med stabil temperatur på 17-18 grader.

Om du skaffer lagergjær og gjærer lavt, tar det lenger tid før du har et ferdig øl. Det er kanskje av betydning for deg, også?
 
Uten at jeg har noen erfaring med de kit'ene, gjetter jeg på at det ikke er lagergjær du har fått med. Skaff en ordentlig lagergjær. w-34/70 (tørrgjær) fra Fermentis er et veldig greit valg. Den er nokså temperaturtolerant, og bør gi deg et godt øl også på temperaturer opp mot 15 grader.

Hva slags muligheter til å holde en stabil lav gjæringstemperatur har du?

Mye mulig at kit'et gir et greit øl på den oppgitte temperaturen, det aner jeg ikke noe om. Men vær oppmerksom på at temperaturen i dunken blir en god del høyere enn romtemperaturen under hovedgjæringa. Det beste ville være om du har et rom med stabil temperatur på 17-18 grader.

Om du skaffer lagergjær og gjærer lavt, tar det lenger tid før du har et ferdig øl. Det er kanskje av betydning for deg, også?

Har en fryseboks jeg har laget om til et gjæringskammer med Ink Bird ITC 308, så stabiltemp. skal jeg klare å holde. Du sier noe der, med at kanskje jeg burde kjøpe en skikkelig lagergjær utenom.

Ca. hvor mange uker tar gjæringen med W-34/70? Jeg har tid, og er klar over at denne må stå kaldt i 2-3mnd før ferdig produkt.
 
Ok, med de mulighetene kan du jo gjøre det optimalt. 34/70 på 10 grader, og når du er nede mot SG 1.020 lar du den stige til 16 grader. (Det finnes ørten ulike skjemaer for dette. Det viktige er at ølet får stå noen dager på en høyere temperatur for å få ryddet unna diacetyl.) Regn med at det vil ta 3 uker, og så finnes det ulike veier derfra, etter at ølet er ferdig. (Stikkord: "Lagering". Jeg gjør det slik: Jeg flasker, karbonerer i romtemperatur, og setter så flaskene i kjøleskap. Ikke helt etter boka:rolleyes:, men det fungerer utmerket.)

Skal du gjære på 10 grader trenger du "egentlig" temmelig mye gjær, 4-5 poser. Antakelig går det greit med to poser, men kanskje er det tryggeste å gå opp til 12 grader og bruke to poser. Jeg har ingen erfaring med annet enn gjæring ved 10 grader med rikelig med gjær. Men da setter jeg en starter for å få nok, jeg kjøper ikke 5 poser gjær.

Om du setter en starter, trenger du bare en pose, selvfølgelig.
 
Gjæren som følger med, skal klare å gjære ølet ned til 13 grader, sier produsenten, samtidig som de sier at det beste er å gjære på 21 grader. De påstår at det er en ekte lagergjær, og da skjønner jeg egentlig ingenting. Antakelig er det snakk om en steamergjær, da.

Noe lignende denne: WLP810 San Francisco Lager Yeast | White Labs
 
Sist redigert:
Ok, med de mulighetene kan du jo gjøre det optimalt. 34/70 på 10 grader, og når du er nede mot SG 1.020 lar du den stige til 16 grader. (Det finnes ørten ulike skjemaer for dette. Det viktige er at ølet får stå noen dager på en høyere temperatur for å få ryddet unna diacetyl.) Regn med at det vil ta 3 uker, og så finnes det ulike veier derfra, etter at ølet er ferdig. (Stikkord: "Lagering". Jeg gjør det slik: Jeg flasker, karbonerer i romtemperatur, og setter så flaskene i kjøleskap. Ikke helt etter boka:rolleyes:, men det fungerer utmerket.)

Skal du gjære på 10 grader trenger du "egentlig" temmelig mye gjær, 4-5 poser. Antakelig går det greit med to poser, men kanskje er det tryggeste å gå opp til 12 grader og bruke to poser. Jeg har ingen erfaring med annet enn gjæring ved 10 grader med rikelig med gjær. Men da setter jeg en starter for å få nok, jeg kjøper ikke 5 poser gjær.

Om du setter en starter, trenger du bare en pose, selvfølgelig.

Tusen takk for utmerket og utfyllende svar! Nå har jeg et godt utgangspunkt og vil nok mest sannsynlig gå til innkjøp av neon poser W-34/70. Jeg vil også følge din fremgangsmåte, det virker som du er erfaren på brygging og har god peiling på det her. Jeg er rimelig amatør og prøver meg frem.
 
Tusen takk for utmerket og utfyllende svar! Nå har jeg et godt utgangspunkt og vil nok mest sannsynlig gå til innkjøp av neon poser W-34/70. Jeg vil også følge din fremgangsmåte, det virker som du er erfaren på brygging og har god peiling på det her. Jeg er rimelig amatør og prøver meg frem.

Jeg har brygget en del øl, ja:). Men mest ales - det er andre her på forumet som er større eksperter på å brygge lager. Og så hadde det selvfølgelig vært interessant å høre erfaringer fra folk som har brukt settet.

Du har i alle fall skaffet deg det aller viktigste for å kunne lage godt øl, nemlig temperaturkontroll. Det hjelper lite hva du gjør ellers, hvis du ikke har det. Så dette ser bra ut:).
 
@Finn Berger

Tenker litt på å sette er starter for å være sikker på at alt går skikkelig for seg. Jeg har et par spørsmål rundt dette.

Vil det være nok med 1L starter for en 20L batch?

Hvilke temperatur skal starteren være? Skal den godgjøres på lager-temperatur eller i romtemperatur?

Skal starteren kjøles ned til 10 grader (slik som vørteren) før den tilsettes vørteren?
 
@Finn Berger

Tenker litt på å sette er starter for å være sikker på at alt går skikkelig for seg. Jeg har et par spørsmål rundt dette.

Vil det være nok med 1L starter for en 20L batch?

Hvilke temperatur skal starteren være? Skal den godgjøres på lager-temperatur eller i romtemperatur?

Skal starteren kjøles ned til 10 grader (slik som vørteren) før den tilsettes vørteren?

Det betyr mye hvor gammel gjæren er, størrelse på batchen og OG. Mange henviser tilkalkulator og det er beste måten.

Skal sette en 23 liter dark mild på lørdag, gjæren er fra 6 mai og med magnetrører funker 1 liter med 100g supert. Neste helg setter jeg juleøl med gjær fra 24 april og med magnetrører blir det 2 steg først 1 liter så e. 1,5 Liter for å få nok dekning.

Derfor kalkuler svaret, eller blir det liksom hvor lang er en tau
 
@Finn Berger

Tenker litt på å sette er starter for å være sikker på at alt går skikkelig for seg. Jeg har et par spørsmål rundt dette.

Vil det være nok med 1L starter for en 20L batch?

Hvilke temperatur skal starteren være? Skal den godgjøres på lager-temperatur eller i romtemperatur?

Skal starteren kjøles ned til 10 grader (slik som vørteren) før den tilsettes vørteren?

Romtemperatur. Og ja, gjæren må kjøles ned. Du kan sette den i kjøleskap, og hive den kald rett i vørteren, selvfølgelig etter at du har helt av det meste av starterølet. Behold bare det som er nødvendig for å få gjæren flytende igjen, slik at den blander seg med vørteren, og ikke bare legger seg som en klump på bunnen av gjæringskaret.

Jeg ville brukt en 2-liters 1.040-starter på magnetrører. Den skulle gi deg i overkant av 300 milliarder celler, i tillegg til den gjæren du har i utgangspunktet.
 
Ok, med de mulighetene kan du jo gjøre det optimalt. 34/70 på 10 grader, og når du er nede mot SG 1.020 lar du den stige til 16 grader. (Det finnes ørten ulike skjemaer for dette. Det viktige er at ølet får stå noen dager på en høyere temperatur for å få ryddet unna diacetyl.) Regn med at det vil ta 3 uker, og så finnes det ulike veier derfra, etter at ølet er ferdig. (Stikkord: "Lagering". Jeg gjør det slik: Jeg flasker, karbonerer i romtemperatur, og setter så flaskene i kjøleskap. Ikke helt etter boka:rolleyes:, men det fungerer utmerket.)

Skal du gjære på 10 grader trenger du "egentlig" temmelig mye gjær, 4-5 poser. Antakelig går det greit med to poser, men kanskje er det tryggeste å gå opp til 12 grader og bruke to poser. Jeg har ingen erfaring med annet enn gjæring ved 10 grader med rikelig med gjær. Men da setter jeg en starter for å få nok, jeg kjøper ikke 5 poser gjær.

Om du setter en starter, trenger du bare en pose, selvfølgelig.
Hei er innom og leser litt her også, søkte på lager (som jeg syntes er fantastisk, og som jeg vil lære meg å lage på best mulig måte)
Skal si du står på og lærer bort finn Berger :)
Når du sier starter, mener du at du produserer erre gjær? Og når jeg har deg her, er det mulig å lage øl med to eller flere gjær typer, i så fall hva skjer da?
Gjærkrig?
 
Hei er innom og leser litt her også, søkte på lager (som jeg syntes er fantastisk, og som jeg vil lære meg å lage på best mulig måte)
Skal si du står på og lærer bort finn Berger :)
Når du sier starter, mener du at du produserer erre gjær? Og når jeg har deg her, er det mulig å lage øl med to eller flere gjær typer, i så fall hva skjer da?
Gjærkrig?
Å lage en starter betyr å lage en minibrygg for å få gjæren til å formere seg og bli nok gjær til et tenkt brygg. F. Eks en pakke wlp gjær har 70-100 mill celler og du trenger 400 mill. Kjøp 4-5 pakker. Eller lag en starter. Ofte bruker vi erlenmeyerkolber med magnetrører, men det må du ikke ha.

Det går fint å blande gjær, men husk at ulik gjær har ulike egenskaper. Så å blande en ale og en lager gjær vil bli dumt da en alegjær vil jobbe dårlig på lav temp osv. Noen gjærer starter fort og gir mye smak, tenk belgisk og tysk, mens andre kan være senere med mindre preg, amerikansk evt engelsk.
Mange variabler.
Du kan blande, men lærer nok mindre av det. Best å holde seg til en type. Iallefall i starten av karrieren.
 
Å lage en starter betyr å lage en minibrygg for å få gjæren til å formere seg og bli nok gjær til et tenkt brygg. F. Eks en pakke wlp gjær har 70-100 mill celler og du trenger 400 mill. Kjøp 4-5 pakker. Eller lag en starter. Ofte bruker vi erlenmeyerkolber med magnetrører, men det må du ikke ha.

Det går fint å blande gjær, men husk at ulik gjær har ulike egenskaper. Så å blande en ale og en lager gjær vil bli dumt da en alegjær vil jobbe dårlig på lav temp osv. Noen gjærer starter fort og gir mye smak, tenk belgisk og tysk, mens andre kan være senere med mindre preg, amerikansk evt engelsk.
Mange variabler.
Du kan blande, men lærer nok mindre av det. Best å holde seg til en type. Iallefall i starten av karrieren.
Ja jeg tenker også det, at det kan være lurt å lære to eller tre gjær stammer å kjenne å bruke de liksom. Jeg er helt fersk men ivrig. :)
 
Ja jeg tenker også det, at det kan være lurt å lære to eller tre gjær stammer å kjenne å bruke de liksom. Jeg er helt fersk men ivrig. :)
Gjør det. Begynn enklest. Få kontroll på prosessen.
F. Eks US 05 er en veldig tilgivelig gjær. Jobber fint fra 15-16 og gir deg få usmaker før du bikker 22-23-24ish. Mulig den funker rent høyere og.
Lag "enkle" øl. Det blir nok godt uansett. Men å tenke at en skal lage en butikkpils fort og enkelt, blir kanskje litt feil start. Det krever på en målte litt mer kunnskap. Sikker noen som er uenige, men eg tror de ser poenget ;)
Lag en engelsk og en amerikansk pale ale feks.
Evt noe mørkere. Det er stilarter som tåler en feil uten å bli totalt ødelagt.
 
Us-05 er en set & forget gjær så lenge man starter lavt nok. Har rampet den fra 16 til 28 ila 4 døgn og det funker fint det og.
 
Liker du pils, men ønsker gode og raske gjæringsforløp kan du lage en Golden Ale, Kölsch eller mye annet.
Pils krever gode prosesser og vanligvis mye mer tid
 
Hei er innom og leser litt her også, søkte på lager (som jeg syntes er fantastisk, og som jeg vil lære meg å lage på best mulig måte)
Skal si du står på og lærer bort finn Berger :)
Når du sier starter, mener du at du produserer erre gjær? Og når jeg har deg her, er det mulig å lage øl med to eller flere gjær typer, i så fall hva skjer da?
Gjærkrig?

Nå overlater jeg jobben til Mr.Palmer;): Preparing Yeast and Yeast Starters - How to Brew
 
Tilbake
Topp