TemperaturKontrollert gjæring med vann

Jeg tror det største problemet med bare 5-10 cm vann er at det vil bli mye kaldere i bunnen av gjæringskaret enn på toppen. Temperaturen vil naturlig være lavest lengst ned, både i luft og væske, og kjøling nederst vil bare forsterke dette, det blir det ingen sirkulasjon i karet som vil blande lag med forskjellig temperatur.
Kald vørter vil samle seg nederst og bli værende der.

Hadde du hatt kjøling øverst ville det blitt sirkulasjon og jevnere temperatur, men det byr på noen praktiske problemer...
Du har kanskje rett i det. Jeg tenkte at temperaturen ville jevne seg ut pga selvsirkulasjon og gjæringsaktivitet. Men det er jo ikke noe problem å fylle opp karet, det vil jo være en fordel med større termisk treghet.
 
Amarillo skrev: Jeg tror det største problemet med bare 5-10 cm vann er at det vil bli mye kaldere i bunnen av gjæringskaret enn på toppen. Temperaturen vil naturlig være lavest lengst ned, både i luft og væske, og kjøling nederst vil bare forsterke dette, det blir det ingen sirkulasjon i karet som vil blande lag med forskjellig temperatur.
Kald vørter vil samle seg nederst og bli værende der.

Hadde du hatt kjøling øverst ville det blitt sirkulasjon og jevnere temperatur, men det byr på noen praktiske problemer...

Nå trodde jeg ett øyeblikk jeg hadde gjort alt galt, men bare ett øyeblikk.... Jeg har ett rektangulært vannbad med akvariepumpe og varmekolbe med plass til 2 gjæringskar for ales. Dette fyller jeg med 50-60l vann til litt under vørter nivå i gjæringskar, ca 30cm. akkurat slik at de ikke flyter! Vann leder temperatur veldig mye bedre enn luft (25x) slik at hvis deler av gjæringskaret er i luft og deler er i vann så er det vann temperaturen som styrer 96%. Temperatur forskjeller i topp og bunn av gjæringskaret selv med bare 10 cm vann tror jeg heller ikke vil forekomme fordi vann har høy varmeledningsevne (konduksjon) som vil si at temperaturen sprer seg til hele karet fordi vann er i "kontakt med hverandre" . F.eks. setter man en kjele med vann eller en øl på en isblokk blir hele saken kald, ikke bare det i bunn. Gjæringen skaper uansett også bevegelse eller konveksjon. Alt fritt fra en gammel realfagmann og wikipedia. Noen termodynamikere der ute?
 
Jeg er ingen termodynamiker, men håper det henger igjen litt fra fysikktimene enda...
Jeg ser du har varmekolber i vannet og går derfor ut for at du bruker vannet for å holde temperaturen oppe.
Da vil 10 cm vann være nok som du skriver. Når vannet rundt gjæringskarene varmer vørteren det har 'kontakt' med vil den stige og blande seg med resten av vørteren.

Spørsmålet i denne tråden gikk på å avkjøle vørteren med kaldt vann, da er jeg mer skeptisk til om du får en god blanding. Jeg tror den kalde vørteren vil legge seg på bunnen og gi en temperaturforskjell fra bunn til topp. Det ser man når man avkjøler vørter etter kok med en spiralkjøler. Hvis man ikke løfter kjøleren innimellom legger det seg et 'lokk' med varm vørter på toppen. Kjølingen går mye fortere hvis man løfter kjøleren til toppen, da vil den avkjølte vørteren begynne å synke og lage sirkulasjon og temperaturutjevning.

Det er ihvertfall sånn jeg tenker...
 
Jeg har brukt vann mange ganger... jeg setter gjæringsbøtta i en balje (type de store fra IKEA) med vann og justerer vannet til det har ønsket temperatur. Jeg fyller typisk like høyt som ølet står, så temmelig mye vann. For det første gjør dette at temeraturendringen blir mye mindre siden gjæringen må øke tempen på en mye større mengde vann. Erfaringsmessig holder det å justere med kjølebagelementer en gang i døgnet under stormgjæringen. Når den er over gir jeg stort sett faen siden kjelleren holder fin temperatur for ales året rundt.

Det er en manuell løsning selvsagt, men min erfaring er at det ikke er så mye arbeid å gjøre dette manuelt - forutsetter dog at rommet det står i har en temperatur som ikke avviker veldig mye fra hvilken temperatur man ønsker å gjære på.

Bruker dette når jeg brygger flere batcher innenfor kort tidsrom og det ikke er plass til mer enn to av de i gjæringsskapet. For lagergjæring hadde jeg ikke prøvd en gang, det blir for stor temperaturdifferanse mot omgivelsene.

Jeg klarer i praksis å håndtere tre temperaturregimer samtidig: Gjæringsskapet takler selvsagt hvasomhelst (plass til 2 30-liters bøtter der), så kan jeg ta ales med den nevnte vannmetoden og i tillegg har jeg et lite toalettrom i kjelleren som aldri er i bruk, så det er fint for belgiske stiler og annet som skal ha høyere temperaturer enn hva kjelleren har, rommet er kanskje 2 kvadrat og har dør så enkelt å holde temperaturen flere grader høyere enn resten av kjelleren med en liten varmeovn styrt av en STC.
 
God sos bobkaare.... Nå har jeg fått mekket meg en vannkjøle spiral av en kjøleskapskompressor (med skikkelig Reodor Felgen look), så da kan jeg bruke vannbadet på pils/lager temperatur håper jeg og se om alt har rett temp. Da tar jeg en slik termometer tape på gjæringskaret øverst og bare vann litt opp. Må bare får en Stc-1000+ i posten først.
 
Hei, første post her inne på forumet :)

Har sittet og lest mye men denne posten har jeg gått glipp av.
Har sittet å tenkt litt på det samme, med vannbad og kjøling under gjæring.
hva med å gjøre det enkelt?
tanken min var å bruke en gammel fryseboks og en stc1000 til temp kontroll.
sirkulasjons pumpe til akvarie, og en 300w akvarie varmer.

fryseboksen og akvarie varmeren kotroleres med stc 1000 og sirkulasjonspumpen går hele tiden. vil tippe at en pumpe på ca 3-500l/timen vil skape nok sirkulasjon i en stor fryseboks.

pumpe: http://www.ebay.com/itm/152211158496 eller tilsvarende..
element: http://www.ebay.com/itm/291565610631?var=590615408924

eneste jeg har tenkt litt på er en drensnippel i bunn av boksen kan være kjekt.

Tormod.
 
Enkelt?
Hvorfor ikke kjøpe et brukt kjøleskap, da har du en lukket isolert boks der du kan styre temperaturen opp eller ned som du vil..?
 
Støtter Amarillo over her. Har man tålmodighet så dukker det opp noe på finn og da har man det man trenger uten noen form for mikkmakk eller overkomplisering..
 
Tanken min var at det med vannbad er lettere å få jevn og stabil temp regulering.
Også i gjæringskarret, da vannet leder mye bedre en luft.
 
Tanken min var at det med vannbad er lettere å få jevn og stabil temp regulering.
Også i gjæringskarret, da vannet leder mye bedre en luft.

Med et kjøleskap og et varmebelte får du god temperaturregulering. Slik jeg ser det er det det aller enkleste hvis du lager en fin løsning for å få varmebeltet inn i kjøleskapet.
 
Tormod: fylle fryseboksen med vann????
Enkelt er som forrige post sier temp kontrollert kjøleskap! Poenget i denne tråden er hvis man trenger en nødløsning, f.eks. Fullt gjæringsskap eller som meg har kun 5-60cm i høyden på en avsats under ett enslig kjellervindu som ikke kan tildekkes av kjøleskap. Innkjøp av ett tredje kjøleskap ellers i kjellerstuen
vil medføre at madammen går ballistisk og tvangsinnskriver meg i brukthandlerforbundet....
 
Ser poenget med fruen så absolutt.
men det jeg tenkte på var at med en fryseboks og vannbad kan man holde den temp man ønsker under hele gjæringsprosessen.

Er ny på dette med brygging, men trodde at det å holde temperaturen lav og gjevn var nødvendig når man skal ha for eksempel pils på gjæring.

Tormod
 
Ser poenget med fruen så absolutt.
men det jeg tenkte på var at med en fryseboks og vannbad kan man holde den temp man ønsker under hele gjæringsprosessen.

Er ny på dette med brygging, men trodde at det å holde temperaturen lav og gjevn var nødvendig når man skal ha for eksempel pils på gjæring.

Tormod

= Kjøleskap.
 
= Kjøleskap.

Da må jeg nesten spørre om hvor temp sensoren er plassert. Hvis den står i skapet kan du ha ganske stor differanse på temp i skapet og temp i karret. Men lagt på innsiden av varmebeltet blir det vel feil i måleværdien da og..
 
Da må jeg nesten spørre om hvor temp sensoren er plassert. Hvis den står i skapet kan du ha ganske stor differanse på temp i skapet og temp i karret. Men lagt på innsiden av varmebeltet blir det vel feil i måleværdien da og..

Du fester den rett på karet med f.eks liggeunderlag utenpå slik at den ikke plukker opp ambient-temp. Varmekablene går rundt denne firkanten med sensor/liggeunderlag. Dette gir god styring.
 
Du har sikkert prøvd dette så jeg tror deg på at det funker :)
er ikke her for å krangle :)
Du skjønner jeg har fryseren stående og delene jeg trenger er på veg hjem i posten.. så jeg hadde tenkt å gjøre et forsøk når jeg skal lage pils for å kunne se på temperatur reguleringen og svingningene med en temp logger. Litt på gøy det med loggingen. Er vekke 14 dager av gangen så da er det kjekt å se hva som har skjedd når jeg har vært borte... :)
 
Sist redigert:
Enklest som Miguel sier, kjøleskap med en ITC-308 / 310 er det enkleste, eller en STC-1000+ eller deromkring, så kan man sette flere gjæringstemperaturer mens du er 14 dager vekk. Bryggeporno for meg men men kanskje i ett gyllent øyeblikk får eg sneket inn ett til.... Eg har ett som en kegregator og ett kombiskap (for vi må litt ekstra fryseplass) og der går det flasker, dill-dall og plass til en cold-crash. Blir vanskelig med pilsner-gjæring da ettersom jeg klarer å sno de små grå, så eg er super-nerd og kjører vannbad....
 
Sist redigert:
Du har sikkert prøvd dette så jeg tror deg på at det funker :)
er ikke her for å krangle :)
Du skjønner jeg har fryseren stående og delene jeg trenger er på veg hjem i posten.. så jeg hadde tenkt å gjøre et forsøk når jeg skal lage pils for å kunne se på temperatur reguleringen og svingningene med en temp logger. Litt på gøy det med loggingen. Er vekke 14 dager av gangen så da er det kjekt å se hva som har skjedd når jeg har vært borte... :)

Er ikke her for å krangle jeg heller. Men det jeg beskriver gjør akkurat det du vil uten noen behov for vannbad og pumper. Derfor jeg har svart så direkte, jeg føler du har overkomplisert det.
 
Han har jo fryseboks. Og er den stor går det greit tre bøtter i en slik.
Vifte til omrøring av lufta er en fordel.

Gjæring i vann kan være svært enkelt.
Når kjølevannet (fra vannverket) holder korrekt temperatur så er det bare å åpne litt på vannkrana.
Men man må ha egnet sted til dette. Passer helst i våtrom. Og uten vannmåler i huset:)
 
Tilbake
Topp