Holmentoppen
Norbrygg-medlem
Endelig ble det tid for å teste hvilke lager-tørrgjær som takler romtemperatur uten å produsere usmaker. Det har lenge vært kjent at Fermentis W-34/70 er en utrolig robust gjærstamme. Fermentis publiserte for noen år siden en studie som bekreftet egenskapene: Den tåler høye temperaturer, underpitching – og begge deler samtidig. Den fungerer også godt i sterk vørter, men kombinasjonen sterk vørter, underpitching og lav temperatur er den (naturlig nok) ikke så begeistret for.
Spørsmålet er om noen av de andre tørrgjærene med opprinnelse fra TUM/Weihenstephan er like tøffe i trynet. Lallemand sin nye Nova Lager får også være med. Den skal være spesielt designet for å takle høye temperaturer.
Vørteren består av Bestmalz pilsmalt med noen få prosent syremalt og chitmalt. Humle er Magnum og Saaz. OG: 1.048. Siden gjæringstemperaturen skal være 20 C, senkes gjærmengden ned mot det vi ville brukt i en ale.
Da er det bare å følge med på aktiviteten de nærmeste 14 dagene. Planlegger å karbonere naturlig på flasker eller bokser – og så kjøre en lageringperiode på 4-6 uker før første smakstest.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Oppdatering:
Lag time på under 12 timer. Hovedgjæringen ferdig på 3-4 døgn for samtlige.
1. mars: Ølene er ferdig karbonert – og flyttes til kaldlagring i dag. FG var 1.011 på alle utenom Fermolager (1.012) og Nova lager (1.010).
20. april: Smaking og konklusjon: Fire stammer besto testen – én strøk. Se kommentarfeltet post #16 og 17.




Spørsmålet er om noen av de andre tørrgjærene med opprinnelse fra TUM/Weihenstephan er like tøffe i trynet. Lallemand sin nye Nova Lager får også være med. Den skal være spesielt designet for å takle høye temperaturer.
Vørteren består av Bestmalz pilsmalt med noen få prosent syremalt og chitmalt. Humle er Magnum og Saaz. OG: 1.048. Siden gjæringstemperaturen skal være 20 C, senkes gjærmengden ned mot det vi ville brukt i en ale.
Da er det bare å følge med på aktiviteten de nærmeste 14 dagene. Planlegger å karbonere naturlig på flasker eller bokser – og så kjøre en lageringperiode på 4-6 uker før første smakstest.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Oppdatering:
Lag time på under 12 timer. Hovedgjæringen ferdig på 3-4 døgn for samtlige.
1. mars: Ølene er ferdig karbonert – og flyttes til kaldlagring i dag. FG var 1.011 på alle utenom Fermolager (1.012) og Nova lager (1.010).
20. april: Smaking og konklusjon: Fire stammer besto testen – én strøk. Se kommentarfeltet post #16 og 17.




Sist redigert: