Denne testen pleier jeg å gjøre hvert år: Hvordan klarer Holmens Julebokk seg mot forbildet Ringnes Julebokk?
Ringnes sin var faktisk litt lysere i år. Har ikke lagt merke til det før... Og sannelig er skummet også litt lysere. Det tyder kanskje på at mengden mørk münich er litt mindre enn jeg har trodd. Klonene mine fra 2019 og 2020 er veldig like – og jeg klarer heller ikke kjenne noen forskjell i smaken mellom dem. Ringnes er (som tidligere år) bittelitt annerledes, særlig i aromaen. Det er en tone av brent karamell der. Det kan være at de bruker litt mer mørkt karamellmalt og litt mer pilsmalt i gristen? Men altså - det er små nyanser – og alle tre er kjempegode øl.
Jeg smakte også på en julebokk jeg fikk tilsendt fra en flink brygger fra distriktet. Dessverre hadde han brukt lyst münichmalt i gristen, og det gjorde stor forskjell. Ølet var godt, men smaken ble litt ”tynn”, og alkoholen sto tydeligere frem. Pass på å bruke mørk münich (10 L) om du brygger etter oppskriften nedenfor.
Skal du brygge et sterkt juleøl, er det bare å fyre opp kjelen. Det er ikke lenge igjen til jul.
Oppskrift:
https://brewgr.com/recipe/61114/holmens-julebokk-doppelbock-recipe?public=true
Ølsett:
https://www.holmentoppen.no/collections/alle/products/holmens-julebokk
Vis vedlegget 50794