Dumt spørsmål: I går skulle jeg tørrhumle et brygg (Cream Ale) som gjærer med US-05. Det startet med skaptemperatur på 18 grader og etter at temp i gjæringskar var over toppen (har ikke aktiv kjøling), så skrudde jeg skaptemperatur opp til 20 grader. Etter ytterligere 4 dager (totalt 8 dager), så tørrhumlet jeg etter planen, men merket meg at det var et ganske godt lag av gjær på toppen av vørteren fortsatt. Er det normalt? Jeg tror at jeg tidligere har opplevd at gjæren i større grad har begynt å synke til bunns såpass langt inn i gjæringsforløpet.
Det høres ut som et godt råd. Jeg flasket dette ølet i går, og humlesmaken var ikke så ren som jeg har opplevd tidligere med tilsvarende tørrhumling.Svarer på en gammel post - og jeg har lest relaterte svar etterpå også.
Hvis gjær fremdeles ligger på toppen etter forsiktig dytting og ev. temperaturjustering, velger jeg å fjerne den før jeg tilsetter tørrhumle. Bruker en desinfisert fiskeøse, og tar gjerne med eventuelle større mengder som er festet til siden av karet også. Hensikten er å redusere muligheten for biotransformasjon og få "renest" mulig humlesmak.
Kort sagt så reagerer enkelte humleoljer med gjæren, og lager andre smaker enn de du puttet inn i gjæringskaret.Det høres ut som et godt råd. Jeg flasket dette ølet i går, og humlesmaken var ikke så ren som jeg har opplevd tidligere med tilsvarende tørrhumling.
Hva skjer egentlig ved biotransformasjon?
Er vel det inntrykket jeg også sitter med. De to-tre batchene jeg har brukt fersk gjær har jeg ikke nådd like lav FG som ved bruk av tørrgjær. Hadde nok også forbedret seg ved å sette en skikkelig starter fremfor å tømme purepitch røra rett i vørteren. Men ja, godt øl blei det uansett - med unntak av Petit sin Kölsch som fikk bananpreg av en eller annen snodig årsak. Gjæra med Wyeast 2565 smack pack på 17 grader. Tror jeg holder meg til dørslaget, skummer og splasher godt i gjæringskaret det når jeg tapper over.
Jeg har alltid satt en starter med gjærnæring når jeg bruker fersk gjær. Jeg har også helt rett i gjæringskaret gjennom dørslag og har aldri savnet noe i de ølene jeg har laget på den måten. Mulig jeg ville fått mer intens gjæring med O2, men så har jeg heller ikke behøvd blow off tube.
Jeg mener ølene mine fikk et løft da jeg begynte å bruke oksygen. En annen sak er faren for å overdrive: For mye oksygen bidar til økt fuselproduksjon.
Her er Wyeast's info om oksygenbehov og -tilsetning.
Tror egentlig ikke for mye oksygen har så store negative konsekvenser. Overskuddet av oksygen forsvinner ut av vørteren før gjæren får brukt det. Gahr nevnte nylig på et annet forum at de eneste øltypene han hadde merket skade på var tyske hveteøl.
Vurderer å kjøpe en Julaflaske med oksygen, en regulator og en luftestein. Ser noen også måler flow rate, men er det strengt tatt nødvendig? Går det an å gjøre dette på en annen måte, f.eks. ved å vurdere hvordan oksygeneringen ser ut i gjæringskaret (for oss som bruker gjæringskar der dette er mulig å inspisere visuelt)? Tenker type "skru opp mengden oksygen til det er en del synlige bobler i overflaten og skru tilbake til det bare såvidt synes", eller noe i den dur?
Flowmeteret koster lite så det er også økonomi I å ha kontroll på hvor mye O2 man bruker. Har hatt min flaske I 3 år og oksygenert et 50talls bryggg...Det meste av oksygenet du tilfører vørteren, vil vel uansett stige opp til overflaten, men oksygennivået i luftrommet over vørteren vil være høyt i lang tid, særlig siden de fleste setter på lokk og vannlås rett etter at de har oksygenert. Dette oksygenet er altså ikke "tapt", men vil bli tilgjengelig for gjæren gjennom diffusjon (og muligens direkte kontakt med oksygenet i overflaten). Forskjellen på oksygenopptak fra bobler og fra overflaten i gjæringskaret, er vel at den totale overflaten av millioner av ørsmå bobler er mye større, slik at du får oppløst mer oksygen i vørteren i en tidlig fase.
Fordelen med et flow-meter er at det er et godt redskap for å kunne repetere eller eventuelt justere mengden oksygen man tilfører ulike typer vørter.
Hold et litermål nedsenket i en bøtte med vann, med åpningen ned. Litermålet skal være fylt med vann.Vurderer å kjøpe en Julaflaske med oksygen, en regulator og en luftestein. Ser noen også måler flow rate, men er det strengt tatt nødvendig? Går det an å gjøre dette på en annen måte, f.eks. ved å vurdere hvordan oksygeneringen ser ut i gjæringskaret (for oss som bruker gjæringskar der dette er mulig å inspisere visuelt)? Tenker type "skru opp mengden oksygen til det er en del synlige bobler i overflaten og skru tilbake til det bare såvidt synes", eller noe i den dur?