Tråden for dumme spørsmål.

Mener Braumeister nevner i manualen star san som et eksempel på syre med et blandingsforhold på 5ml/L. Men jeg har ikke peiling altså …
Ja det gjør SS også, men det er visstnok ikke riktig type syre. Gi @Finn Berger litt tid så kommer han med et utfyllende svar straks :)

Myth: Star San (phosphoric acid) and/or Barkeeper's Friend (oxalic acid) can passivate stainless steel.
Certain prominent hardware vendors as well as popular blogs have been spreading this misinformation. (Don't make us name names!) We challenge those vendors to provide any scientific information to support the position that these acids enrich surface chromium to a similar extent as a citric acid treatment.

Fant tråden hvor Finn la ved en link til avsnittet jeg postet over.

 
Sist redigert:
For en tid tilbake drakk jeg en nydelig øl fra en hemmelig nisse (@Aasberg veit ingenting om det) med 10 % stjørdalsmalt. Det var helt nydelig, mye bedre enn noe røykmalt fra kontinentet jeg har vært borti. Det dumme spørsmålet er hvor jeg får tak i stjørdalsmalt. Jeg ser homebrew.no selger noe, er det bra greier?
Hør med Jørund Geving, du finner ham på FB. Vet selvfølgelig ingenting om det, men tipper det var hans malt som ble brukt i ølet du nevner..;)
 
For en tid tilbake drakk jeg en nydelig øl fra en hemmelig nisse (@Aasberg veit ingenting om det) med 10 % stjørdalsmalt. Det var helt nydelig, mye bedre enn noe røykmalt fra kontinentet jeg har vært borti. Det dumme spørsmålet er hvor jeg får tak i stjørdalsmalt. Jeg ser homebrew.no selger noe, er det bra greier?

Ikke riktig 100% stjørdaksmalt. Men det nærmeste du kommer i butikk
 
Ja, gjør det samme, men det er jo ett hett tema. Noe av det første jeg møtte på vei inn i bryggehobbyen var ... la oss kalle det «advarseler» rundt Brülosophy sine «eksperimenter». Jeg synes det de gjør er interessant, men pga alle ... myter(?) rundt lager, har jeg vært konservativ. De to siste (lagere) jeg har brygget, kjørte jeg én på 14 C, (vanlig trykk), så én på 16C, men under trykk (ca 10 psi). Begge ble fine.
Neste lager blir 30l + 10l, da tester jeg 10l på 18C, (har bare ett kjøleskap til gjæring).

Det som overbeviste meg var dette «eksperimentet»:
39 ølinteressert mennesker, og halvparten BJCP dommere kan ikke smake forskjell? Det er godt nok for meg, (at jeg ihvertfall prøver ...).
Jeg er nok en av dem som ikke tar disse eksperimentene helt seriøst. Når man lagrer ølet i bare 3 uker rekker antagelig ikke splittbatchene å utvikle seg i ulike retninger. Jeg har etterprøvet disse varmgjæringstestene to ganger. Begge gangene var ølene tålelig bra til å begynne med, men etter noen måneder var det enorm forskjell. Hurtigmetoden (som også nevnes i linken) er også tilsynelatende bra i starten, men jeg opplevde dårligere holdbarhet.
 
Jeg er nok en av dem som ikke tar disse eksperimentene helt seriøst. Når man lagrer ølet i bare 3 uker rekker antagelig ikke splittbatchene å utvikle seg i ulike retninger. Jeg har etterprøvet disse varmgjæringstestene to ganger. Begge gangene var ølene tålelig bra til å begynne med, men etter noen måneder var det enorm forskjell. Hurtigmetoden (som også nevnes i linken) er også tilsynelatende bra i starten, men jeg opplevde dårligere holdbarhet.
Artig du nevner det, har tenkt det samme. Det passer meg da også bra; har plass til 35l i kjøleskapet, så tar jeg de tørrhumlede lagerene utafor. Bytter plass for diacetylrest/coldcrash. Som du illustrerer, viktig å vurdere alle parametre i ett eksperiment.
 
Ja det gjør SS også, men det er visstnok ikke riktig type syre. Gi @Finn Berger litt tid så kommer han med et utfyllende svar straks :)

Myth: Star San (phosphoric acid) and/or Barkeeper's Friend (oxalic acid) can passivate stainless steel.
Certain prominent hardware vendors as well as popular blogs have been spreading this misinformation. (Don't make us name names!) We challenge those vendors to provide any scientific information to support the position that these acids enrich surface chromium to a similar extent as a citric acid treatment.

Fant tråden hvor Finn la ved en link til avsnittet jeg postet over.


Det var denne, vel: https://modernbrewhouse.com/wiki/Passivation . Jeg tror jeg har lagt ut flere, men denne er den beste.

Litt viktig dersom man skal søke på info om dette emnet: Det heter passivering. (Og altså passivation på engelsk.)

Starsan funker ikke, jeg har prøvd. Men har du dårlig stålkvalitet, hjelper ingenting. Jeg har et par elendige kjøkkengryter, og de lar seg ikke fikse.
 
Har planen klar for de 3 neste bryggene.

1. En splitt Blanc IPA/ White IPA
2. Chimay blå inspirert juleøl
3. Burton Ale

Regner med det skal brygges en litt nøytral til sommeren også, gjerne med rester av humlen etter Burton som er EKG og Challenger.

Noen som har forslag til en nøytral lagerlignende øl som kan brygges uten annen kjølemulighet enn en kjeller? Gjerne med oppskrift.
 
Har planen klar for de 3 neste bryggene.

1. En splitt Blanc IPA/ White IPA
2. Chimay blå inspirert juleøl
3. Burton Ale

Regner med det skal brygges en litt nøytral til sommeren også, gjerne med rester av humlen etter Burton som er EKG og Challenger.

Noen som har forslag til en nøytral lagerlignende øl som kan brygges uten annen kjølemulighet enn en kjeller? Gjerne med oppskrift.
Kølsch, engelsk golden ale. Eller brygg en lager med wlp810 eller m54 som er lagergjær som fungerer rundt 18C. Wlp028/wyeast1728 gjærer også rent og lageraktig på 13-14C.
 
W-34/70 er også robust og tilgivende på relativt høye temperaturer. Selv har jeg dårlig erfaring med og inntrykk av Mangrove Jack's-gjær, og unngår derfor det.
 
Sist redigert:
Kølsch, engelsk golden ale. Eller brygg en lager med wlp810 eller m54 som er lagergjær som fungerer rundt 18C. Wlp028/wyeast1728 gjærer også rent og lageraktig på 13-14C.
Kölsch har jeg tenkt på, men planen er å spare Saaz og Mittelfrüh til @cjohansen sin Glasshus Saison klone.

Ser at Graham Wheeler har en populær Golden ale klone av en øl som heter Summer lightning. Tenker denne er et perfekt utgangspunkt. Takk.

W-34/70 er også robust og tilgivende på relativt høye temperaturer. Selv har jeg dårlig erfaring med og inntrykk av Mangrove Jack's-gjær, og unngår derfor det.
Har ingen erfaring med MJ selv, men har lest flere på Norbrygg med den erfaringen. Men i går kom jeg over en tråd om tørrgjær på homebrew-forumet. I følge den er MJ i hovedsak ompakket Lallemand og Fermentis gjær, ikke vet jeg. Uansett så lenge jeg har tilgang på Lallemand og Fermentis blir det nok en av de.
 
Sikkert komplett idiotisk spørsmål, men hvorfor skyller man ikke mesken med vørteren man allerede har mesket i? Dvs hive total vannet oppi med en gang og bare skylle med vørteren man allerede har? Eller vil da sukkeret feste seg på korna igjen?
 
Sikkert komplett idiotisk spørsmål, men hvorfor skyller man ikke mesken med vørteren man allerede har mesket i? Dvs hive total vannet oppi med en gang og bare skylle med vørteren man allerede har? Eller vil da sukkeret feste seg på korna igjen?
1kg korn tar til seg ca. 1L veske. Når meskingen er ferdig er dette vørt med samme SG som vørten du sitter igjen med. Hadde du skylt med dette ville ikke noe endret seg. Skyller du med vann derimot vil du skylle ut noe av denne vørten fra korna og de tar til seg skyllevannet i stedet. Så du får enkelt sagt med deg mere av vørten videre.
 
1kg korn tar til seg ca. 1L veske. Når meskingen er ferdig er dette vørt med samme SG som vørten du sitter igjen med. Hadde du skylt med dette ville ikke noe endret seg. Skyller du med vann derimot vil du skylle ut noe av denne vørten fra korna og de tar til seg skyllevannet i stedet. Så du får enkelt sagt med deg mere av vørten videre.
Ante meg at det var en enkel forklaring :D
 
Hei, håper du har funnet svar på spørsmålet ditt! Vurderer å kjøpe upgrade kit’et selv til min Digiboil 35 som jeg til nå har brukt til BIAB. Hvordan synes du det fungerer i bruk?
Beklager veldig veldig sent svar, men upgrade kittet er veldig bra! Hadde jeg vært deg derimot hadde jeg kjøpt en brewzilla i dette tilfellet og brukt 35 literen som HLT.
 
Skal kjøpe meg liten fryser for og bygge om til keezer, og forbanner meg over at det er umulig og få noen tall på hvor store de er innvendig! Noen som har noen anbefalinger til fryser
 
Tilbake
Topp