1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Under gjæring av Saflager 34/70 - Hvorfor skal den kjøres ned til 2grader etter primærgjæring?

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Clausulen, 28 Nov 2016.

  1. Clausulen

    Clausulen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Vi har hatt en julebokk med Saflager 34/70 på 13 grader i 2,5 uke, nærmer oss deadline for å flaske for å få ferdig øl til jul (Vi er altfor seint ute egentlig vi vet jo det).

    Målte gravity til 1020 i helgen og tenkte at vi kjører opp temperaturen litt for å få gjære ut mer og for å fjerne evt diacetyl.
    Har nå skrudd opp temperaturen til 16grader og regner med at vi kjører flasking om noen dager.

    Men jeg ser at det står flere plasser at bokk-øl og lager-øl ofte har sekundærgjæring på 2-3 grader i opptil en uke, hva skjer i denne gjæringen og er det nødvendig?
     
  2. BrewBoy

    BrewBoy
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det gjærer ikke på 2-3 grader, men ølet modnes og smakene integreres, ølet blir mer balansert. Personlig ville jeg satset på dette til neste års jul, da har det utviklet seg vesentlig til det bedre. Bokkøl kan godt lagres på 8-10 grader (pils og helles etc. bør lagres kaldere), men er ingen ekspert på dette, så les
     
    Clausulen liker dette.
  3. Clausulen

    Clausulen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takk! Jeg får gjemme bort noe til neste år tenker jeg da ja
     
  4. JonAn

    JonAn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tønsberg
    Å sette ølet kaldt en ukes tid etter gjæring bidrar til et klarere øl ved flasking, i og med at mye av grumset faller til bunn i gjæringsbøtta.
     
    Clausulen liker dette.
  5. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Skal du kjøre sekundærgjæring overfører du til et (helst) fat og senker temperaturen sakte – én grad om dagen. Pass på å få med litt gjær ved overføring. Normalt vil gravity synke ett poeng eller to. Dette er tidkrevende og ikke noe man gjøre. De fleste bare kjører en diacetylrest og flasker.
     
    Clausulen liker dette.
  6. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Dette er vel klassisk kaldgjæring av lager.
     

Del denne siden