1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Unitank og/eller Glykolkjøler erfaringer

En tråd i 'PerfectBrew og div andre brands' startet av Grevling, 7 Apr 2018.

 1. Ekornskurken

  Ekornskurken
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Stavanger
  Spiralen din går vel ovenfra og ned, dermed kan det være at vørternivået ble såpass mye lavere etter dumping, at for lite av spiralen er borti vørteren. Kun en teori!
   
 2. Grevling

  Grevling
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Lørenskog
  Tappingen ble unnagjort lørdag, men jeg klarte ikke å la være å åpne tanken for å ta en titt først. Meningen med tråden var jo tross alt å dele erfaringer med dette, så da ofret jeg litt oksygen inn for å finne årsaken til problemene.

  Først av alt. Mot slutten av gjæringen (under diacetyl rest) bygde trykket seg opp til nær 1,3 bar. Siden jeg helst ikke vil gå særlig over 1 bar under opprydningen for å unngå å stresse gjæren, lettet slapp jeg forsiktig ut ca. 0,3 bar. Dette medførte antagelig litt skum, da ølet allerede var karbonert en god del på det tidspunktet. I tillegg, da jeg dumpet gjærkaka (3 dager før tapping), medførte også det en lettelse i trykket på ca. 0,1-0,2 bar. Dette var ifm med CC, så karboneringen var så godt som ferdig. Altså trolig mer skumdannelse på toppen.

  Da jeg åpnet karet før jeg skulle tappe på fat så det sånn ut på toppen
  IMG_5920.jpg

  Altså tilsynelatende en skumtopp oppå ølet.
  Det som var litt interessant underveis her, var at når jeg slapp ut trykket og åpnet lokket, falt temperaturen som proben leser av straks fra 3 grader og ned til 1,5 grad (som den var innstilt på). Jeg har fortsatt ikke noen umiddelbar forklaring på grunnen til dette, da avlesing av temperatur formentlig skal være helt upåvirket av trykket i tanken, eller?

  Lukket og trykksatte tanken på nytt. Flushet ut litt oksygen, og tappet klar og karbonert øl til fat i lukket system med spunding på fatet. Denne gangen justert slik at trykkforskjellen mellom tank og fat var maks 0,2 bar. Det resulterte i langt mindre skum enn sist, men det kom med noe skum mot slutten som gjorde at jeg bare fikk ca. 17 liter over på fatet før det kom skum ut av spundingventilen. Likevel en klar forbedring, så med litt finjustering og erfaring blir det nok orden på dette. Tror skummet til en viss grad kan tilskrives at jeg slapp ut CO2 for å få sett ned i tanken før jeg tappet. Uansett så det sånn ut under overføringen:
  IMG_5922.jpg


  Så, da jeg skulle gå i gang med vask så jeg hva som mulig har forårsaket problemene med kjølingen, men som slik jeg ser det likevel ikke kan forklare de merkelige temperaturavlesingene til proben (ref. over). Når skummet på første bilde nå var borte, kom det til syne en grei klump med is, med en heller lite fungerende tilt fasfrosset i seg. Ikke voldsomme greier, men muligens nok til å hindre effektiv kjøling:

  IMG_5926.jpg


  Jeg kunne ikke se is andre steder i tanken, og ølet som ble overført til fatet, var ikke slush.


  Så jeg står egentlig fortsatt litt igjen med en del spørsmål når det gjelder temperaturavlesningene her. Det funket tilsynelatende helt fint fram til dumping av gjær, men etter det ville den ikke lavere enn 2,7-2,8 grader. Etter jeg slapp ut trykk og åpnet tanken sank som nevnt temperaturen umiddelbart til fra 3 grader til 1,5, noe som tilsier at det ikke er kjølingen som er problemet, men temperaturproben som ikke leser av riktig etter gjærdumpingen. Det kan vel ikke utelukkes at det kan ha dannet seg is på thermowell, slik at det har isolert mot vesken i tanken å gitt uriktig avlesning, med den konsekvens at kjølingen har gått nærmest konstant i 3 dager, og gitt isdannelser på kjølespiralen. Thermowell ligger imidlertid ganske langt ned i tanken, så det virker rart at det skal ha dannet seg is på denne ifm. dumping av gjær, og ikke andre steder.

  Må vel forske litt videre, og se neste gang om jeg kan stille glykolen på litt høyere temperatur enn -6 grader og fortsatt få god og effektiv kjøling.

  Andre forslag eller erfaringer om årsak mottas selvsagt med stor takk.

  Forhåpentligvis blir den første pilsen bra uavhengig av disse små problemene. Så var det å prøve å være tålmodig nok til å vente på lagringen da...:rolleyes:
   
  YngveKL og Ekornskurken liker dette.
 3. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  @Grevling : "Det som var litt interessant underveis her, var at når jeg slapp ut trykket og åpnet lokket, falt temperaturen som proben leser av straks fra 3 grader og ned til 1,5 grad (som den var innstilt på). Jeg har fortsatt ikke noen umiddelbar forklaring på grunnen til dette, da avlesing av temperatur formentlig skal være helt upåvirket av trykket i tanken, eller?"

  Når det er overtrykk i en beholder, senker dette frysepunktet. Når du så utligner trykket plutselig, danner det seg (plutselig) is :)
   
  Grevling liker dette.
 4. Ekornskurken

  Ekornskurken
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Stavanger
  Dette kjenner jeg vel igjen fra å åpne tilsyneslatende flytende flasker med feks brus, som da fryser til når du skrur av korken. Samme fenomen antaj jeg.
   
  Grevling og YngveKL liker dette.
 5. Grevling

  Grevling
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Lørenskog
  Takk, det var oppklarende, og noe å tenke på til senere. Ikke ha for lav temperatur når man "letter på trykket".

  Det egentlig største problemet, at temperaturproben åpenbart registrerer for høy temperatur (men kun etter dumpingen av gjær i dette tilfellet) finner jeg fortsatt ikke en god forklaring på. Fram til da forutsetter jeg at avlesingen var riktig (1,5 grader), da dette var ca. i tråd med hva tilten viste. Kjølingen forløp da normalt, med pumpe som gikk ca. 10 min hvert 30-40 minutter.

  Grunnen til at det ble is på toppen her er vel da formentlig at når proben leste for høy temperatur, og kjølingen gikk tilnærmet konstant i et par dager, ble temperaturen i tanken svært lav. Når jeg lettet på trykket frøs det. Forut for dette skal temperaturen ikke ha gått under 1,2 grader, og det er jo over frysepunktet uansett trykk.
   

Del denne siden