1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Usmak (?) i kommersiell pils

En tråd i 'Øltyper og øl generelt' startet av Finn Berger, 22 Apr 2020.

 1. Ole Mørkved

  Ole Mørkved
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Trondheim
  Husker? Da drakk du for lite Bernard!
   
  Finn Berger, Vladimir, YngveKL og 3 andre liker dette.
 2. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Hyggelig med en bekreftelse. Da er ikke smaksløkene mine helt på jordet:).
   
 3. Vladimir

  Vladimir
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg tenkte å foreslå Bernard (pga den ikke er pasteurisert) til deg da jeg leste gjennom tråden forrige gang, men du var raskere:)

  Jeg tenker at du kan være veldig følsom for et eller annet de andre er ikke i stand til å kjenne. Ihvertfall ikke i så stor grad som du beskriver.

  Du kan prøve å få tak i diacetyl (som brukes på usmakskurs) og dosere ditt eget øl. Da for du ihvertfall svar på om det du kjenner er diacetyl eller ikke.
   
 4. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg har gått et usmakkurs, men det begnner å bli ei stund sia. Da kjente jeg det ikke særlig godt, om jeg i det hele tatt kjente det, så jeg har tenkt at jeg hører til de 25% som skal være genetisk bestemt ufølsomme for diacetyl. Og det kan jo hende at det er sånn, og at det er noe annet jeg kjenner. Men da lurer jeg veldig på hva det er.

  At det er noe jeg kjenner, er jeg ikke i tvil om. Det er en smak som er felles for absolutt all industripils jeg har smakt, men som ikke finnes i noen hjemmebrygga pils jeg har vært borti. Jeg tror ikke jeg har kjent det i noen håndverksbrygga pils, heller, men jeg har vel egentlig ikke smakt så mange.

  @gustavf , gir dette mening? Hva er det jeg kjenner? Jeg opplever denne smaken som ubehagelig; noe søtlig-emment. Det kunne kanskje passe på beskrivelsen av "broren" til diacetyl (den andre VDK'en) , 2.3-pentanedione, som skal være mer honning-aktig? Men det skal vesentlig mer til av pentanedione enn av diacetyl for at stoffet skal være merkbart, så det er rart om den skal være så vanlig som det jeg smaker - eller ... ?
   
 5. Vladimir

  Vladimir
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg har nesten ikke peiling på usmaker, men dette var veldig interessant uansett:).

  Jeg så på en Hansa Blonde i butikken i går og begynte å tenke: finner du usmaken bare i pils (lagerøl)? Hva med kommersiell ale?
   
  Finn Berger liker dette.
 6. Kalvatn

  Kalvatn
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ørsta
  Med Hansa IPA meiner eg @Miguel fikk bekrefta frå Hansa at dei sleit med diacetyl pga hop creep? Stemmer det?
   
 7. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Stemmer. Det er en stund siden nå. Den har blitt mye renere synes jeg selv.
   
 8. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Det var et godt spørsmål. Så nå må jeg vel begynne å handle inn kommersielle ales, også - altså ale fra de store bryggeriene. Og de liker jeg stort sett ikke:(. Jeg kan ikke huske å ha lagt merke til den smaken i ale. Ale gjæres jo ved så høye temperaturer at problemet egentlig ikke burde oppstå - men jeg får vel ofre meg og handle noen bokser:eek:.

  Diacetyl som resultat av hop creep-indusert gjæring er forøvrig et særtilfelle; det faller litt utafor.
   
 9. Botnen

  Botnen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Tror jeg skjønner hvilken smak du mener @Finn Berger , har en svoger som sier; her kom honningen, når vi opner en norsk pils (stortsett Hansa).. men, får du samme smaken både fra boks og flaske??
   
 10. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  "her kom honningen" - den var fin! Men jeg liker ikke honningen - antakelig i motsetning til kompisen din. Og sjølsagt; vi har begge rett, og ingen av oss har rett:).
   
 11. Amarillo

  Amarillo
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppdal
  Ser at du prøver ut forskjellige typer på leting etter øl uten diacetyl. Denne er etter det jeg kan skjønne helt fri for denne søte, emne (emmene?) smaken.

  Min samboer har aldri likt pils fra de store bryggeriene, sannsynligvis av samme grunn som deg, men liker det jeg brygger, og denne synes hun er god.

  PSX_20200715_081225.jpg
   
  YngveKL og Finn Berger liker dette.
 12. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Den der drikker jeg gjerne:). Det er ei stund sia jeg drakk den nå, og det var før jeg begynte heksejakta på "pilsusmaken", så jeg veit ikke om jeg ville klare å snuse meg fram til den nå.

  Men jeg skal prøve. ASAP:).

  Ølet mitt er også fritt for "usmaken". Det kan sjølsagt få en stakkar til å lure på om det er jeg eller samtlige norske store bryggerier som gjør noe feil:(. Men det er nok bryggeriene;).
   
  Amarillo og erikraude liker dette.
 13. Ollikainen

  Ollikainen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Eg er diverre temmeleg uerfaren / ueigna til å identifisera usmakar og skulle gjerne ha utvikla verktøykassa mi der. Men når eg les om dykk her som ikkje lenger klarer å nyta ei kjøpepils så blir eg litt usikker på om det er det eg vil oppnå . Kanskje ikkje så dumt å vera lukkeleg uvitande / usmakande


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
  Mc. og Jørgen O liker dette.
 14. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Jeg drikker kjøpepils rett som det er, og de er jo ofte frie for usmaker. Ringnes? Finner ikke igjen en eneste usmak der, men det betyr heller ikke at det smaker slik som alle vil det skal smake.
   
  Janea og Kalvatn liker dette.
 15. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Det er et godt poeng du har der, synes jeg. Jeg tror fokusering på usmaker - og også jakt på "typeriktighet" - kan ødelegge mye av gleden over øl.

  Nå har jeg aldri vært veldig glad i den norsk pilsen, men jeg har ikke hatt noe mot en halvliter eller to i godt lag, heller. Men sida jeg blei klar over at det finnes annet øl her i verden - for en ti års tid sida - og særlig sida jeg begynte å brygge sjøl, har jeg knapt smakt norsk pils.

  Men i vinter brygga jeg ganske mye pils, og blei litt nysgjerrig på hvordan den kom ut sammenligna med annen pils - og da har jeg etter hvert smakt meg gjennom en del norske industripils. Nå vil kjennere si at det er forskjeller på de ulike merkene, men jeg legger nesten bare merke til at de smaker likt; dvs. at det er en spesiell smak i dem alle - og den finnes aldri i godt hjemmebrygg. Konklusjonen min er at det er noe med industripilsen - og jeg liker det ikke.

  Det er ikke sånn at jeg var på jakt etter usmaker; jeg blei bare klar over en felles smak - og siden jeg ikke liker den, kaller jeg den en usmak:). Men jeg er ikke ute etter å få folk til å ta avstand fra norsk pils, jeg vil bare gjerne vite hva det er jeg kjenner. At det er en bestemt smak jeg kjenner, er jeg ikke i tvil om - men jeg kan ikke identifisere den.
   
  Janea og Ollikainen liker dette.
 16. Holmentoppen

  Holmentoppen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ski
  Jeg var i mange år langt over gjennomsnittet interessert i musikk. En periode tok interessen for lyd over, og jeg ble sittende å høre mer på produksjonen enn selve musikken.

  Har det mye bedre nå. Musikkutstyret er nedgradert mange hakk – og jeg hører mest på selve musikken.
   
 17. PetterL

  PetterL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Stavanger
  Kjenner til den, nå bruker jeg til og med bare helt vanlige billige høyttalerkabler... :eek:

  Skulle virkelig ønske jeg kunne vært mindre kritisk til eget øl, fokus er alltid på hva som burde vært justert, ikke på det som er bra og om ølet faktisk er godt.
   
  Kloakk liker dette.
 18. RealGone

  RealGone
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hordaland
  Dette er den beste sammenligningen eg har hørt. Lydfreaks takler ikkje god musikk på dårlig anlegg. Eg er veldig for god lyd, men det må ikkje fullstendig ta over.
  Eg tar gjerne en industripils, men eg prøver ikkje å kopiere de når eg brygger.
   
  #58 RealGone, 23 Jul 2020
  Sist redigert: 24 Jul 2020
  Finn Berger liker dette.
 19. TorfinnS

  TorfinnS
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Båtsfjord
  Man må ofre seg for vitenskapen. :)
   
  Finn Berger liker dette.
 20. TorfinnS

  TorfinnS
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Båtsfjord
  Nerdefaktoren har tendens til å bytte interessefelt. :)
   
  Sarge, msevland og Finn Berger liker dette.

Del denne siden